Ρέγκλινγκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει κίνδυνος Grexit
Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον τόσο δυνατό ως δανειστής
Δημοσίευση 19/12/2015 | 19:53
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM μόνο αν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα του επικεφαλής του.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παρατηρεί πως «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τη δουλειά του. Αυτή την εβδομάδα όλες οι μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες μέχρι το τέλος του χρόνου πέρασαν από τη Βουλή».
Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι το ασφαλιστικό και το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστούν με την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Σε ερώτηση γιατί έχει υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης ο επικεφαλής του ESM απαντά «ναι είναι αλήθεια. Στην Ελλάδα ορισμένες φορές τα πράγματα κολλάνε. Αυτό όμως δεν θα πρέπει κάποιος να το εξισώσει με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις, με σημαντικότερη την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης. Συνήθως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η μετακίνηση της Ελλάδας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντ αποτελεί έργο μιας ολόκληρης γενιάς. Αλλά το γεγονός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις»
Ερωτηθείς πώς μπορεί να εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικά σίγουρος ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά ότι «ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Μιλώντας για τον ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η παρουσία του ως δανειστής καθώς, όπως λέει, ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτή τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο για την παρακολούθηση του προγράμματος» προσθέτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το ενδεχόμενο “κουρέματος” του χρέους μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο Κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξηγεί πως δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του ESM, δεν αναμένεται να προκύψει τέτοιο θέμα κατά τα προσεχή έτη.