Εμπόδια στις απολογίες των δημοσιογράφων για τους εκβιασμούς
Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας

Δημοσίευση 26/2/2016 | 12:13
Η αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στέκεται εμπόδιο στην απολογία των κατηγορούμενων δημοσιογράφων για την υπόθεση των εκβιασμών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν χορήγησε άδεια στους συνηγόρους υπεράσπισης προκειμένου να παραστούν στην ανάκριση.
Αυτό σημαίνει πως οι κατηγορούμενοι θα υποχρεωθούν να απολογηθούν χωρίς συνηγόρους, καθώς, σύμφωνα με το ένταλμα, λήγει το πενθήμερο όριο της κράτησής τους. Αυτό σημαίνει ότι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα πρέπει να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να κρατηθούν.
Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν νέα προθεσμία για να απολογηθούν σε δεύτερο χρόνο. Στην περίπτωση όμως αυτή, θα πρέπει ανακριτής και εισαγγελέας να τους αφήσουν ελεύθερους.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος στην υπόθεση, Αλέξης Κούγιας, είπε: «Υπάρχει μια απρόοπτη, αλλά δικαιολογημένη εξέλιξη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στα πλαίσια του αγώνα που γίνεται από τον σύλλογο των δικηγόρων να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει τόσο σε φορολογικό, όσο και σε ασφαλιστικό επίπεδο, αλλά και με τα γενικότερα αιτήματα που έχουν, απέρριψε το σύνολο των αιτήσεων των δικηγόρων να παραστούν στη σημερινή υπόθεση. Προσφύγαμε και περιμένουμε να αποφανθεί οριστικά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα αρχίσει να συνεδριάζει στη 13:00. Ανακύπτει ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο από τη μια μεριά είναι ηθικό, από την άλλη είναι πραγματικό και συνταγματικό. Αν τελικώς θα πρέπει να γίνει σήμερα η απολογία των κατηγορουμένων –γιατί υποχρεωτικά πρέπει να γίνει, αφού εκπνέει το πενθήμερο και μένουν ελεύθεροι– αλλά να γίνει χωρίς δικηγόρους, οπότε πλήττονται τα συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορούμενου να έχει δικηγόρο. Δυστυχώς, πρέπει να περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι να μάθουμε το αποτέλεσμα και αν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε το λειτούργημά μας».
Σημειώνεται, πως ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου 1608/1950.