E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ξεκινά ο Ευρωπαϊκός πόλεμος για τη φέτα

Στις 7 Μαρτίου του 1996

Σαν σήμερα: Ξεκινά ο Ευρωπαϊκός πόλεμος για τη φέτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1996 η ελληνική κυβέρνηση κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κατοχυρώσει την ονομασία προέλευσης της φέτας, να την μετατρέψει δηλαδή σε προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το αίτημα γίνεται δεκτό, πράγμα που σημαίνει ότι η ονομασία «φέτα» είναι αυστηρά ελληνική και προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες που παράγουν παρόμοια τυρία. Επίσης, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός (και εντός) Ελλάδος με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή ήταν άκρως θετική για την ελληνική βιομηχανία τυροκομικών, καθώς το τυρί με όνομα «φέτα» θα ήταν πλέον και με τη βούλα, αποκλειστικά ελληνικό προϊόν. Έτσι η παραγωγή του τυριού αλλά και οι εξαγωγές θα αυξάνονταν και θα ωφελούσαν σημαντικά την ελληνική οικονομία.

Το 1999 όμως, η Γερμανία, η Δανία κι η Γαλλία, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, με σκοπό να μπορέσουν κι αυτοί να χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για τα λευκά τυριά που παράγουν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα τους και ακύρωσε την Π.Ο.Π. της φέτας. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε λάβει υπόψη της ότι η ονομασία χρησιμοποιούταν προ πολλού σε ορισμένα κράτη-μέλη πλην της Ελλάδας. Από εκείνο το σημείο άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος της φέτας» με συνεχείς διαπραγματεύσεις για το αν η Ελλάδα δικαιούται να διατηρήσει την αποκλειστικότητα στη χρήση της ονομασίας «φέτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρασαν τρία χρόνια για να αποφανθεί ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι μόνο η Ελλάδα μπορεί να παράγει προϊόντα με αυτό όνομα. Οι αντιδράσεις ήταν ξανά έντονες, με τη Γερμανία κι τη Δανία αυτή τη φορά να αντιμάχονται τη συγκεκριμένη απόφαση. Και δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Έκαναν εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δυο χωρών και κατοχύρωσε πως το όνομα «φέτα» είναι μόνο ελληνικό, επαναφέροντας την αρχική απόφαση (9 χρόνια μετά), πως είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Και όχι μόνο αυτό. Έδωσε δυο χρόνια διορία να αποσυρθούν οι ξένες ετικέτες από τις συσκευασίες.

Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η ονομασία «φέτα» παραμένει καθαρά ελληνική, όμως οι εξαγωγείς της φέτας δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την παγκόσμια αγορά, με τα περιθώρια (πάντως) κέρδους και ανοίγματος στο εξωτερικό να είναι ακόμα μεγάλα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Windows 10 ‑ Η Microsoft σταμάτησε σήμερα την παγκόσμια υποστήριξή τους

Σήμερα

Πλέον δεν θα γίνονται αναβαθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα, η ζωή του οποίου έληξε σήμερα 14 Οκτωβρίου

Ιταλία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί από έκρηξη σε κτήριο στο οποίο έπρεπε να πραγματοποιηθεί έξωση

Σήμερα

Οι καταληψίες χρησιμοποίησαν φιάλες φυσικού αερίου για την έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση διώροφου κτηρίου, με θύματα τους ένστολους και δεκάδες τραυματίες

Φοινικούντα: Στη ΓΑΔΑ συγγενής του δολοφονημένου ιδιοκτήτη κάμπινγκ

Σήμερα

Νέα δεδομένα πίσω από τη διπλή δολοφονία

Πότε βγαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας ‑ Τι αλλάζει

Σήμερα

Τι ισχύει για τα κλιμακωτά πρόστιμα

Πέθανε ο Αλκης Γιαννακάς

Σήμερα

Ο «γόης» του ελληνικού κινηματογράφου

Φρίκη στη Βραζιλία: 36χρονη σκότωνε γιατί το... απολάμβανε

Σήμερα

Δηλητηρίασε 4 ανθρώπους σε 5 μήνες

Η Διακήρυξη Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνη και ευημερία: Το σχέδιο για τη Γάζα και η επόμενη μέρα

Σήμερα

«Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει έναν νέο κύκλο πολέμων»

Επεισοδιακό αλκοτέστ για μεθυσμένο οδηγό στη Θεσσαλονίκη: Έριξε κάτω τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν

Σήμερα

Αλλαξε στάση όταν οδηγήθηκε στο τμήμα ζητώντας συγγνώμη - Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 19 μηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.