E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο Έλλη από μέλη της ακροδεξιάς

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Στις 11 Μαρτίου του 1978

Σαν σήμερα: Έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο Έλλη από μέλη της ακροδεξιάς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 1978, ο κινηματογράφος Έλλη στην οδό Ακαδημίας προβάλλει την Σοβιετική ταινία «Ουράνιο τόξο». Ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος με τα άδεια καθίσματα να είναι λίγα. Κάτω από κάποια καθίσματα όμως είχε τοποθετηθεί μια ωρολογιακή βόμβα η οποία εξερράγη στις 9.30 μ.μ. Ο απολογισμός ήταν αιματηρός. 18 τραυματίες, οι τρείς από αυτούς πολύ σοβαρά. Η επίθεση αυτή στον συγκεκριμένο κινηματογράφο (πάνω από τον κινηματογράφο ήταν τα γραφεία την ΕΝΕΠ – Ελληνική νεολαία Εθνικής Παρατάξεως, νεολαία του εθνικιστικού και φιλοβασιλικού κόμματος «Εθνική Παράταξη») αλλά και την ώρα που προβαλλόταν μια ταινία από την Σοβιετική Ένωση, οδήγησαν τις έρευνες στα μέλη της ακροδεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις μήνες αργότερα (20 Ιουνίου), στον κινηματογράφο Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου, η επίθεση επαναλαμβάνεται, πάλι σε προβολή σοβιετικής ταινίας, που είχε τίτλο «Ο Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Αυτή τη φορά οι τραυματίες είναι 15, χωρίς να είναι κανένας σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνελήφθησαν 10 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων (31 Ιουλίου), ανάμεσα τους και ο έφεδρος αξιωματικός εκείνη την εποχή και νυν Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι κατηγορίες που αρχικά τους βαραίνουν είναι κακουργηματικές και εντάσσονται στον νόμο «περί καταστολής της τρομοκρατίας», με τις περισσότερες από αυτές να προβλέπουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως τελικά η πρωτόδικη ποινή ήταν 13 μήνες και του εφετείου 11 μήνες. Ο Μιχαλολιάκος μαζί με ακόμα δυο άτομα παραπέμφθηκαν στο πενταμελές εφετείο όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί παράβασης νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα.

Οι επόμενοι έντεκα μήνες βρήκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή για πρώτη φορά (μπήκε ξανά το 2013). Η έξαρση επιθέσεων είχε σταματήσει και είναι απορίας άξιο πως δεν υπήρξαν νεκροί. Ο κινηματογράφος Έλλη λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ το κινηματοθέατρο Ρεξ έχει κρατήσει μόνο την θεατρική του σκηνή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.