Κούκλες: Αφιέρωμα στο drag show που λατρεύτηκε όσο μισήθηκε
22 χρόνια μετά

Όταν μιλάμε για drag show στην Ελλάδα, το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το ''Κούκλες''. Ένα show που ξεκίνησε δειλά δειλά το 1994, πολεμήθηκε, κρίθηκε, άντεξε στο χρόνο και πλέον θεωρείται κλασικό. Οι συντελεστές του δικαιώθηκαν αφού πλέον για να παρακολουθήσεις το συγκεκριμένο show, πρέπει να προνοήσεις μήνες πριν για να κλείσεις τραπέζι.
22 χρόνια μετά, η παράσταση ''Κούκλες" έχει εξελιχθεί τόσο πολύ καλλιτεχνικά, που πλήθος επωνύμων την έχουν τιμήσει με τη παρουσία τους. Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι ο μύθος της μόδας Ζαν-Πολ Γκοτιέ, παρακολουθεί το show κάθε χρόνο τη Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η Άννα Βισση δίνει το παρών αρκετά συχνά, ενώ Φώτης Σεργουλόπουλος, Μαρία Μπακοδήμου, Μελίνα Ασλανίδου, Άντζελα Δημητρίου, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των διασήμων που έχουν περάσει τη πόρτα το δημοφιλούς μαγαζιού.
Ερχόμενη από το Βερολίνο στην Αθήνα, πριν 22 χρόνια, η Μαριλού αποφασίζει να ταράξει τα νερά της νυχτερινής ζωής της πόλης, δημιουργώντας ένα σόου πρωτοποριακό και άκρως τολμηρό για την εποχή του. Έτσι κάνουν πρεμιέρα οι ''Κούκλες'', ένα drag show, που κερδίζει γρήγορα το χειροκρότημα και διαδίδεται απο στόμα σε στόμα, δημιουργώντας ένα μύθο για το συγκεκριμένο μαγαζί.
Στην αρχή η Μαριλού, ήθελε ένα μαγαζί για αυτήν και τις φίλες της, όπως λέει. Η απήχηση όμως που είχε και το κοινό που αυξανόταν με ρυθμούς επιδημίας, την οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το εγχείρημα, και να μετατρέψει το συγκεκριμένο μαγαζί σε τοπ προορισμό για τις βραδινές εξόδους των Αθηναίων.
Στο ερώτημα αν αντιμετώπισε προβλήματα η Μαριλού, η απάντηση αναμενόμενη. Η τοπική κοινώνια δεν την υποδέχτηκε ''μετά βαΐων και κλάδων ''. Οι τοπικές αρχές την πολέμησαν, πολλές συλλήψεις, όμως η επιμονή της την δικαίωσε, και ακόμα και οι πολέμιοι της στο τέλος τη χειροκρότησαν.
Για πολλά κορίτσια οι ''Κούκλες'' είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεφύγουν από το δρόμο της ποpνείας, και να ζήσουν μια ζωή χωρίς τους κινδύνους του δρόμου. Στα καμαρίνια βλέπεις ένα κόσμο που δεν φαντάζεσαι. Καθρέπτες, φώτα, μακιγιάζ, περούκες συνωστίζονται μαζί με τα όνειρα και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κοριτσιών.
Όσοι έχουν δει το show δηλώνουν, ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Celine Dion, η Cher, η Ελένη Φουρέιρα είναι μερικές μόνο από τις μιμήσεις που θα δείτε, αν καταφέρετε να βρείτε διαθέσιμο τραπέζι. Ειδική μνεία για την μίμηση της Ευσταθίας, ακόμα τη θυμόμαστε και δακρύζουμε από τα γέλια.