E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ξεκινά η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Στις 31 Μαΐου του 1999

Σαν σήμερα: Ξεκινά η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1948 στο Ομερλί. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Άγκυρα, μελέτησε Μάο και γενικά τον σοσιαλισμό. Ασχολήθηκε αμέσως με το κουρδικό ζήτημα και το 1973 είπε σε μια ιστορική του ομιλία «στην Τουρκία υπάρχουν δύο έθνη, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι». Ίδρυσε το P.K.K., το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Το πρόγραμμά του ζητούσε ανεξαρτησία, δημοκρατία και ενοποίηση του Κουρδιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το P.K.K βρήκε αμέσως πολλούς οπαδούς. Η Τουρκία απάντησε με συλλήψεις και σφαγές. Ο Οτσαλάν, κάλεσε το τούρκικο κράτος σε ειρηνικό διάλογο. Δεν πήρε όμως απάντηση. Από εκείνη την στιγμή άρχισε και η οδύσσειά του, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις τούρκικες αρχές.

Αρχικά διέφυγε στην Συρία, αλλά υπό την απειλή πολέμου από την Τουρκία, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα. Το Οκτώβριο του 1998, ένα αεροσκάφος των συριακών αερογραμμών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με επιβάτη τον Οτσαλάν. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρνείται κατηγορηματικά να τον δεχτεί στην χώρα. Έτσι, το ίδιο αεροσκάφος, αναχωρεί για την Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών, ο Οτσαλάν θα αναχωρήσει από τη Μόσχα για τη Ρώμη, όπου πάλι δεν θα καταφέρει να μείνει. Τα ίχνη του εξαφανίζονται για περισσότερο από έναν μήνα, με τις μυστικές υπηρεσίες και τον τύπο να υποστηρίζουν πως ο Οτσαλάν κρύβεται είτε στη Ρώμη, είτε στην Λευκορωσία.

Τελικά στις 12 Νοεμβρίου προσγειώνεται στη Ρώμη και συλλαμβάνεται από τις Ιταλικές αρχές. Χιλιάδες κούρδοι βγαίνουν στους δρόμους, με την Τουρκία να ζητά άμεσα την έκδοσή του και απειλεί με διπλωματικό επεισόδιο. Το οποίο και τελικά θα γίνει τέσσερεις μέρες αργότερα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν θέλει να υποκύψει στις Τούρκικες απειλές. Άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό και ο Οτσαλάν πλέον μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερος στην Ρώμη. Το επεισόδιο κορυφώνεται, όταν η Τουρκία απειλεί με μποϊκοτάζ την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με παρέμβαση την Ευρώπης το επεισόδιο εξομαλύνεται. Ο Οτσαλάν κάνει δηλώσεις, αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 15 Ιανουαρίου, φεύγει από την Ιταλία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αντώνης Ναξάκης, μεταφέρει με δική του πρωτοβουλία τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, στις 29 Ιανουαρίου. Ο υπ. Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, το μαθαίνει αφού έχει έρθει στην χώρα. Στις αρχές Φεβρουαρίου και μετά από πολλές στάσεις στην Ευρώπη, ο Οτσαλάν φτάνει στην Κένυα. Κρύβεται στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη. Σωματοφύλακας του είναι ο ταγματάρχης της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης. Στις 13 Φεβρουαρίου, στην Κένυα θα μεταβεί και ο Έλληνας δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Οτσαλάν σκέφτεται να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως στις 16 Φεβρουαρίου, βρίσκεται με χειροπέδες σε ένα αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην Τουρκία. Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν. Το πως βρέθηκε στα χέρια τους δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, αν και πολλοί τοποθετούν στο κάδρο την ελληνική κυβέρνηση ως τον μεσολαβητή για την σύλληψή του. Οι περισσότεροί πάντως κατηγόρησαν ευθέως τον Καλεντερίδη για τους χειρισμούς του. Το κέντρο της Αθήνας σείεται για την παράδοσή του.

Στις 31 Μαΐου του 1999, ξεκινά η δίκη του Οτσαλάν. Καταδικάζεται αρχικά σε θάνατο, αλλά τελικά η ποινή θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη, όταν και καταργείτε η ποινή του θανάτου στην Τουρκία. Κρατείτε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας σε νησάκι του Μαρμαρά, όπου είναι ο μοναδικός κρατούμενος! 17 χρόνια αργότερα, ο Οτσαλάν κάνει αγωγή κατά του ελληνικού κράτους για τους χειρισμούς του το 1999 και για παραβίαση δικαιωμάτων ασύλου. Οι δίκες του Οτσαλάν συνεχίζονται...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.