E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον διάσημο καφέ τους

Προϊόν «από δεύτερο χέρι» και ο άνθρωπος που θέλει να τα αλλάξει όλα

Γιατί οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον διάσημο καφέ τους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι καλλιεργούν καφέ που η ποιότητά του τον εντάσσει στις κορυφαίες γεύσεις παγκοσμίως, οι περισσότεροι Κολομβιανοί δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τον αναγνωρισμένο διεθνώς καφέ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, συχνά πίνουν αυτό που αποκαλούν «καφέ από δεύτερο χέρι», που φτιάχνεται από καρπούς που δεν έχουν πλήρως ωριμάσει ή έχουν καβουρδιστεί περισσότερο από όσο πρέπει ή ακόμα και καρπούς που μολύνθηκαν από έντομα ή ασθένειες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως οι καλλιεργητές- όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικονομίες που δοκιμάζονται- έχουν κέρδος μόνο ή κυρίως από τις εξαγωγές, οπότε προορίζουν το καλύτερης ποιότητας προϊόν τους για άλλες χώρες, που πληρώνουν και καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καλλιέργεια καφέ με σκοπό το κέρδος είναι μια πρόκληση», λέει στο BBC ο Jesus Martin που μεγάλωσε στην Κοιλάδα Santa Ana, γνωστή ως «το τρίγωνο του καφέ» στην Κολομβία, σε μια φάρμα καφέ ιδιοκτησίας του πατέρα και του παππού του.

«Οι μεσάζοντες, οι εξαγωγείς, εκείνοι που καβουρδίζουν και οι μεγάλες πολυεθνικές βγάζουν τα περισσότερα στην αλυσίδα του εμπορίου καφέ», εξηγεί.

Ο ίδιος, με σπουδές νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων, θέλησε να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή και να επαναφέρει τον ποιοτικό καφέ στην Κολομβία. «Όταν το πρωτοείπα στην οικογένειά μου, μου είπαν πως είμαι τρελός», εξομολογείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την εμπειρία του και την οικογενειακή εμπλοκή του στην καλλιέργεια καφέ, ακόμα και το ξεκίνημα του «ονειρεμένου πρότζεκτ» του ήταν πολύ δύσκολο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν να πείσει τους εργαζόμενούς του να επικεντρωθούν στην ποιότητα. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονταν μόνο για την ποσότητα, αφού από αυτή ήταν εξαρτημένος και ο μισθός τους. Ο Martin αφιέρωσε ώρες για να εξοικειώσει τους ντόπιους καλλιεργητές με τη διαδικασία, από το χρώμα των ανώριμων καρπών μέχρι τη μυρωδιά και τη γεύση τους όταν έχουν αποξηραθεί και ξεκαθαριστεί.

Όταν εκείνοι συνειδητοποίησαν τη σημασία της ποιότητας, ο Martin πέρασε στη φάση δύο του σχεδίου του: να επιστρέψει τη διαδικασία του καβουρδίσματος στην Κολομβία αντί να πληρώνει για να γίνεται σε άλλες χώρες. Αγόρασε το δικό του μηχάνημα για να το κάνει αυτό- είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο πέντε- μια κίνηση που του κόστισε ακρινά αλλά ταυτόχρονα μείωσε τα κόστη του καβουρδίσματος, της αποθήκευσης και των εξαγωγών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2008 το πάθος του άρχισε να αποδίδει καρπούς: άνοιξε το Café Jesus Martin στην πόλη Σαλέντο. Το κατάστημα και οι εκπαιδευμένοι baristas του, λέει ο ίδιος, συνέβαλαν σημαντικά στο να διδάξουν τους ντόπιους να απολαμβάνουν τον εξαιρετικό καφέ τους. «Αντιδρούν πολύ θετικά, ανακαλύπτουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνήθιζαν να πίνουν», εξηγεί, «όταν συνειδητοποιούν τη διαφορά στην ποιότητα του καφέ τους, αρχίζουν να νοιάζονται περισσότερο για το από πού και από ποιον αυτός προέρχεται». Έτσι το κάθε σακουλάκι καφέ που πωλείται στο κατάστημά του έχει τρία διακριτά σημάδια: το όνομα της φάρμας από την οποία προέρχεται, το όνομα του καλλιεργητή και την ημερομηνία που είναι καταλληλότερη για την κατανάλωσή του. Κατά τον Martin, αυτό συνδέει τους ντόπιους με τους καλλιεργητές γύρω τους.

«Τη στιγμή που είδα τον πατέρα μου να απολαμβάνει μια κούπα καφέ που καλλιεργήθηκε στις εκτάσεις του και καβουρδίστηκε από τον γιο του, συνειδητοποίησα πως η ιδέα μου ήταν επιτυχής. Εκείνη την ημέρα μου είπε πως ο καφές του έχει τη γεύση που θα έπρεπε ανέκαθεν να είχε», αφηγείται.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστικό των Δανών: Το μάθημα που τους κάνει τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο!

Σήμερα

Στη Δανία τα παιδιά μαθαίνουν από το σχολείο πώς να μπαίνουν στη θέση του άλλου – κι αυτό ίσως είναι το πιο δυνατό τους μάθημα ζωής

Το ανεξήγητο μυστήριο της Εύβοιας: Τα «Δρακόσπιτα» που κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί έχτισε

Σήμερα

Γιγαντιαίες πέτρες, μυστικιστικοί θρύλοι και ανεξήγητη τεχνογνωσία: τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας εξακολουθούν να μπερδεύουν επιστήμονες και ταξιδιώτες

Οι νεκροί που βγάζουν εκατομμύρια: Ο Μάικλ Τζάκσον ξανά στην κορυφή με $600 εκατ

Σήμερα

Πέθαναν… αλλά κερδίζουν: Η λίστα του Forbes με τις πιο πλούσιες διασημότητες του 2024

Τα τσιπ εγκεφάλου: Το νέο «γήπεδο μάχης» στη Silicon Valley

Χτες

Η συζήτηση για τα τσιπ που συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές έχει πάρει φωτιά, και δεν είναι τυχαίο

Αν νομίζεις πως έχεις προβλήματα, δες τι τραβάει η βασιλική οικογένεια στις καλοκαιρινές της διακοπές

Χτες

Βασιλικό δράμα στο Σάντρινγκχαμ: Ο Κάρολος, η Καμίλα και… οι σφήκες

Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου

Προχτές

Kρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στον ομαδικό βιaσμό τουρίστριας από την Κίνα

Ένα κέρμα των 2 ευρώ που αξίζει σχεδόν 2.000 – Το έχεις χωρίς να το ξέρεις;

Προχτές

Πριν πληρώσεις ή πάρεις ρέστα, ρίξε μια δεύτερη ματιά

Πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί: 7 διάσημοι που έπαιξαν σε διαφημιστικά

Προχτές

Ένα μικρό αφιέρωμα σε διαφημίσεις που δεν ξεχάσαμε ποτέ

Μπιλ Γκέιτς: Η συνήθεια που έπρεπε να «σπάσει» για να χτίσει την επιτυχία του

Πριν 3 μέρες

Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι η «μάχη» συνεχίζεται

Explainer: Lafufu vs Labubu ‑ O εμπορικός πόλεμος που σοκάρει την Κίνα

Πριν 3 μέρες

Πώς ξεχωρίζεις το ψεύτικο από το αληθινό Labubu

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.