E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Θυμόμαστε τα 5 πιο αγαπημένα τραγούδια του - Στις 21 Ιουνίου 1950

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας, στις 21 Ιουνίου του 1950, γεννιέται ένα αγόρι, το οποίο έμελλε να γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πέρασε τα 7 πρώτα χρόνια του στην αρκαδική γη και αργότερα αναχώρησε με την οικογένειά του για την Αθήνα. Πολλά από τα τραγούδια του είναι εμπνευσμένα από αυτή την μικρή περίοδο της ζωής του, όπως το γνωστό τραγούδι «Σφεντόνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σφεντόνα

Στα 12 πήρε την πρώτη του κιθάρα. Ξεκίνησε δειλά-δειλά να παίζει και να τραγουδάει. Τις πρώτες όμως εμφανίσεις του δεν τις έκανε σαν solo τραγουδιστής, αλλά με το συγκρότημα Crosswords, τραγουδώντας ιταλικό στίχο. Οι μουσικές επιρροές του δεν θα μπορούσαν να μην έχουν τα στοιχεία των μουσικών κινημάτων της δεκαετίας του ’60. Ροκ, έντεχνο, μελοποιήσεις ποιητικών έργων και πολύ, πολύ αμφισβήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά ήταν τα τραγούδια που επέλεξε να συμπεριλάβει στο ρεπερτόριο του από τότε που ξεκίνησε να τραγουδάει σε μαγαζιά και λίγο αργότερα στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Το 1972, ο πρώτος δίσκος που συμμετείχε λεγόταν «Ελληνική χώρα» («Land of Greece»), όπου τραγούδησε τα τραγούδια «Ντιρλαντά» και «Ο Σταμούλης ο λοχίας».

Ντιρλαντά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ήταν γνωστός για τα αριστερά του αισθήματα και, κυρίως, για την αντιδικτατορική του δράση. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας το 1973, θα μεταβεί στο Μόναχο όπου θα δουλέψει ως τραγουδιστής και θα συμμετέχει σε οργανώσεις εναντίον της δικτατορίας. Έγινε γνωστός ανάμεσα στο κίνημα και ιδίως στους φοιτητικούς κύκλους που είχαν τα ίδια πιστεύω με αυτόν.

Το 1974, αφού γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το τέλος της δικτατορίας. Από εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε και η πορεία του στην δισκογραφία και το ελληνικό τραγούδι.

Τραγουδάει στις γνωστές μπουάτ της εποχής και συμμετέχει στον δίσκο με δημιουργίες του Μάνου Λοϊζου, «Τα τραγούδια του δρόμου». Το 1975 ηχογραφεί «Τα αγροτικά», του Θωμά Μπακαλάκου, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Μίκης Θεοδωράκης, τον επιλέγει ως φωνή για τον δίσκο του «Της εξορίας» και φυσικά τον παίρνει μαζί του στην παγκόσμια περιοδεία του. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική και αποκτά εμπειρίες που ποτέ δεν φανταζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την επιστροφή του, ξεκινούν οι συναυλίες του σε συγκεντρώσεις της νεολαίας, του εργατικού κινήματος, αλλά και σε απεργίες ή συναυλίες αλληλεγγύης. Την δεκαετία του ’80 πια, πιο φτασμένος τραγουδιστής, αποφασίζει να αφοσιωθεί περισσότερο στην ροκ μουσική.

Ο πρώτος δίσκος εκείνης της περιόδου λεγόταν «Βασίλης Παπακωνσταντίνου» και περιείχε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, του Διονύση Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δεύτερος με τίτλο «Φοβάμαι», περιείχε τραγούδια του Μάνου Λοϊζου, του Γιάννη Ζουγανέλη και του Λάκη Παπαδόπουλου. Αυτοί οι δυο δίσκοι, τον θεμελίωσαν στην συνείδηση του κόσμου. Και παρέμεινε εκεί, μέχρι και σήμερα.

Φοβάμαι

Μια από τις πιο γνωστές συνεργασίες του, ήταν αυτή με τον Νικόλα Άσιμο, όπου στον δίσκο «Ο Ξαναπές», ερμήνευσε δυο από τα τραγούδια του. Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας από τους ανθρώπους που επηρέασε βαθιά τον Βασίλη στην δημιουργία της προσωπικότητάς του.

Από το 1985 και έπειτα, είχε καθιερωθεί ως ένας από τους κατ’ εξοχήν συναυλιακούς τραγουδιστές. Μάλιστα, τον Απρίλιο εκείνου του έτους, 16.000 και πλέον θεατές, συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να τον ακούσουν. Ήταν η αρχή μιας άλλης πορείας, εκείνης των συναυλιών, όπου δύσκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί άλλον Έλληνα ερμηνευτή με παρόμοια διάρκεια.

Συνεργάστηκε με πλειάδα καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Ζουγανέλης κ.α. Την δεκαετία του ’90, οι δουλειές του έγιναν πιο επιλεκτικές και πιο προσωπικές. Ξεχωρίζει μια ακόμα ερμηνεία του σε τραγούδια του Νικόλα Άσιμου στο «Φαλιμέντο του Κόσμου», ο δίσκος «Σφεντόνα» το 1992 και ο μελοποιημένος δισκος με έργα του Έλληνα ποιητή Τάσου Λειβαδίτη.

Οι συμμετοχές του σε δίσκους ξεπερνούν τις 100 (!), με τον τελευταίο προσωπικό του να κυκλοφορεί το 2015, έχοντας ως τίτλο «Δραπέτης (Μέρος Β : Της αρμονίας μετανάστης)», με το πρώτο μέρος να κυκλοφορεί 2 χρόνια νωρίτερα, με τίτλο «Δραπέτης (Μέρος Α : Τo παραμύθι της βεντάλιας)».

Το 1994 παντρεύτηκε την γνωστή ηθοποιό Ελένη Ράντου, με την οποία το 1996, απέκτησαν την κόρη τους, Νικολέτα. Από το 2000, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζει ανοιχτά το ΚΚΕ, αν και επιμένει πως διαφωνεί με πολλές θέσεις του κόμματος.

Σήμερα, ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, ο «Bruce Springsteen» της Ελλάδας όπως τον αποκαλούν, κλείνει τα 66 του χρόνια και απ’ ότι δείχνει δεν θα σταματήσει εδώ. Θυμόμαστε τα πέντε πιο αγαπημένα μας τραγούδια από την δισκογραφική του πορεία...

1. Γιουσουρούμ

2. Μπαγάσας

3. Σεμπάστιαν

4. Άσε με να κάνω λάθος

5. Ελλάς

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Χτες

Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Χτες

Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Χτες

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Χτες

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Χτες

Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Χτες

Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Χτες

Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Χτες

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χτες

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Χτες

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Χτες

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 31
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.