E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ξεκινά η δίκη Καλαμπόκα για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Στις 22 Ιουνίου 1992

Σαν σήμερα: Ξεκινά η δίκη Καλαμπόκα για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχολική χρονιά 1990 – 91 στιγματίστηκε από τις καταλήψεις για την παιδεία (ήταν τότε που έγινε για πρώτη φορά γνωστό το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα), αλλά και από μια δολοφονία με άκρως πολιτικές προεκτάσεις. Στις 8 Ιανουαρίου του 1991, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε εν μέσω συμπλοκής στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο της Πάτρας. Καθηγητής μαθηματικών και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, συμμετείχε ενεργά στην διαμαρτυρία των μαθητών κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ουσιαστικά έπαιρνε πίσω τις μεταρρυθμίσεις που είχε περάσει το ΠΑΣΟΚ πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όπως για παράδειγμα επαναφορά της «σχολικής ποδιάς», επανακαθιέρωση της προσευχής και του εκκλησιασμού αλλά και «πειθαρχικό» έλεγχο της εξωσχολικής ζωής των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Τεμπονέρας

Οι μαθητές αντέδρασαν έντονα με διαρκείς καταλήψεις. Θεωρούσαν πως γινόταν παραβίαση των προσωπικών τους ελευθεριών. Σε αυτό τον «αγώνα», βρήκαν υποστήριξη και από πολλούς καθηγητές που προέρχονταν από τον χώρο της αριστεράς και όχι μόνο. Ένας από αυτούς ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας. Ορισμένοι γονείς όντας αγανακτισμένοι, μαζί με πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ζητούσαν τερματισμό των καταλήψεων, έστω και δια της βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 8:30 το πρωί, στο 3ο Λύκειο Πάτρας, εισέβαλλαν μέλη της ΟΝΝΕΔ. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι και έπεσε νεκρός. Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιανόπουλος παραιτείται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε επιτεθεί ανοιχτά, χαρακτηρίζοντάς τον «ηθικό αυτουργό» της δολοφονίας. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε αργότερα να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» είχε βρεθεί όσον αφορά στην πολιτική σκηνή. Όμως έπρεπε να βρεθεί και ο δολοφόνος. Κατηγορούμενοι εξ αρχής ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Γιάννης Καλαμπόκας και το μέλος της ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός. Οι δυο άνδρες προφυλακίστηκαν και περίμεναν να δικαστούν, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ο Ιωάννης Καλαμπόκας 2ος από δεξιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αθήνα, δυο μέρες μετά την δολοφονία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο (100.000 κόσμος). Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και ένα μαγαζί στην οδό Πανεπιστημίου τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 22 Ιουνίου του 1992, ξεκινά η δίκη των Καλαμπόκα – Μαραγκού, που κράτησε σχεδόν έναν χρόνο (9 Μαρτίου 1993). Ο Μαραγκός απαλλάσσεται από τις κατηγορίες. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Γιάννη Καλαμπόκα. Δικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου να τον καταδικάζει σε ισόβια, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Οι δικαστές θεώρησαν πως ο Καλαμπόκας ήταν ο βασικός αυτουργός του εγκλήματος και δεν του χαρίστηκαν.

Τον Δεκέμβριο όμως του 1993, η υπόθεση Καλαμπόκα δικάστηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λάρισας. Εκεί οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και μείωσαν την ποινή του σε 17 χρόνια. Η ποινή του το 1996 μειώθηκε σε 16 χρόνια και το 1998, αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει τα 3/5 (;) της ποινής του.

Μέχρι σήμερα, υποστηρίζει την αθωότητα του, φωτογραφίζοντας ως ένοχο τον Αλέκο Μαραγκό. Είναι παντρεμένος και εργάζεται ως προϊστάμενος καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Βόλο. 

Λίγα χρόνια μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα, το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας, μετονομάστηκε σε «Νίκος Τεμπονέρας».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Survivor: Ο Σταύρος Φλώρος τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους – Υπέστη μερικό ακρωτηριασμό

Πριν 7 ώρες

Σοκαρισμένη η παραγωγή του Survivor την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν και το αριστερό πόδι του νεαρού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

Πριν 7 ώρες

Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

Χτες

Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

Χτες

Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

Χτες

Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

Χτες

Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Χτες

Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

Χτες

Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Χτες

«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Χτες

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Χτες

Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.