E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Ιουλίου

Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Ιουλίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

100 π.Χ. – Γεννιέται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μετέπειτα αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της μετατροπής της σε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στρατηγός, μέγας πολιτικός και συγγραφέας, επέκτεινε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετά τις μάχες στους Γαλατικούς πολέμους, μέχρι την Μάγχη και τον Ρήνο. Όμως η συντηρητική τάξη της συγκλήτου δεν ήταν ποτέ με το μέρος του.

Εισέβαλλε στην Μεγάλη Βρετανία, έχτισε την πρώτη γέφυρα του Ρήνου και επικράτησε του μεγάλου του αντιπάλου Πομπήιου για να επιβάλλει ηγεμονικό καθεστώς. Δολοφονήθηκε από οπαδούς της παλιάς πολιτικής και τάξης πραγμάτων, ενώ ανάμεσα τους βρισκόταν και ο θετός γιός του Βρούτος. Η φράση «Κι εσύ τέκνον, Βρούτε;» είναι η χαρακτηριστικότερη που του αποδίδεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1910 – Θάνατος σε αεροπορικό δυστύχημα του Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς

Σκοτώνεται σε ηλικία μόλις 33 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων που το όνομά του έγινε συνώνυμο με ένα από τα πιο πολυτελή αυτοκίνητα όλων των εποχών. Ο 33χρονος Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς, είχε συνεργαστεί με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών τους αυτοκίνητων Ρολς-Ρόις, πριν βρει τραγικό θάνατο σε πτώση αεροσκάφους. Ήταν λάτρης των αεροπλάνων και μόλις δυο μήνες πριν από τον θάνατό του είχε πετάξει πάνω από την Μάγχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1964 – Τραγωδία στην Στύλια Ναυπακτίας 17 νεκροί από δηλητηρίαση

Τραγικό τέλος βρήκαν 17 άνθρωποι, νέοι κυρίως στην ηλικία, την 12η Ιουλίου του 1964 στην Στύλια Ναυπακτίας. Είχαν πάει σε ένα μνημόσυνο και τρώγοντας τα κόλλυβα που σερβιρίστηκαν, πέθαναν σχεδόν ακαριαία. Αιτία ήταν το γεγονός, πως αντί για ζάχαρη άχνη, τα κόλλυβα είχαν φτιαχτεί με παραθείο, συστατικό που οπτικά μοιάζει με την ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ανθρώπινο λάθος έγινε η αιτία να ξεκληριστούν πολλές οικογένειες του χωριού, του οποίου οι κάτοικοι δεν τρώνε κόλλυβα μέχρι και σήμερα.

1994 – Πεθαίνει ο Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Ενζεπίδης

Ο Αρσένιος Ενζεπίδης γεννήθηκε το 1924 στην Καππαδοκία. Ο πατέρας του ήταν δήμαρχος Φαρασών και είχε 8 αδέλφια. Μόλις μια εβδομάδα πριν οι χριστιανοί συντοπίτες του εκδιωχθούν από τους Τούρκους, πρόλαβε και βαφτίστηκε.

Το 1949 απολύεται από τον στρατό και το 1950 μπαίνει στο Άγιο Όρος. Από 1958 μέχρι το 1979 βρέθηκε σε διάφορες Μονές, μέχρι που εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Κουτλουμουσίου. Από εκεί άρχισε να γίνεται γνωστός, για τα θαύματα και τις προφητείες του. Το 1993 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του αρνείται να πάρει φάρμακα.

Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου και κάθε χρόνο, στις 11 προς 12 Ιουλίου τελείται αγρύπνια στο Ιερό ησυχαστήριο της Σουρωτής.

Το 2015 η Οικουμενική Σύνοδος τον ανακήρυξε Άγιο. Τα τελευταία χρόνια του αποδίδονται ακόμα περισσότερες προφητείες, με την βοήθεια του διαδικτύου, που μνημονεύει τα λόγια του σε κάθε ευκαιρία.

1997 – Ανακαλύφθηκε το πτώμα του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας

Τον Οκτώβριο του 1967 ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα είχε δολοφονηθεί εν ψυχρώ στην Βολιβία από την CIA. Οι Βολιβιανοί, που υποστηρίζονταν από την CIA, δεν θέλησαν να τον δικάσουν, με τον δικτάτορα Μπαριέντος να δίνει σαφή εντολή θανάτου.

Σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο τον πυροβόλησαν 9 φορές. Πριν πεθάνει ο «Τσε» φώναξε: «Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Ένας ιατροδικαστής του έκοψε τα χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο.

Είχε ταφεί σε άγνωστο μέρος. 30 χρόνια ακριβώς μετά τον θάνατό του, μια ομάδα Κουβανών ιατροδικαστών ανακάλυψε τον τάφο του κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε, στις 12 Ιουλίου του 1997. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα.

Το μνημείο που στήθηκε στην Βολιβία, κοντά στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά του

Το Μαυσωλείο στην Σάντα Κλάρα της Κούβας

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε πλοίο του επιχειρηματικού ιδρύματος Ωνάση η επίθεση στον κόλπο του Ομάν

Σήμερα

Το περιστατικό αυτό έρχεται να αυξήσει περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σέρρες: Βρέθηκε νεκρό 10χρονο αγοράκι μέσα σε κανάλι

Σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες περίοικοι το είχαν δει να παίζει κοντά στο κανάλι

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ο σπαρακτικός επικήδειος του Τραϊανού Δέλλα: «Είσαι το μωρό μου, ξεκουράσου και πέτα ψηλά»

Σήμερα

άγισε καρδιές ο επικήδειος λόγος του Τραϊανού Δέλλα για τη Γωγώ Μαστροκώστα,

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

Σήμερα

Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.