E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Ιουλίου

Τι έγινε σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Ιουλίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1942 – Ολοκαύτωμα: Ξεκινά η συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εισβολή τους στην Πολωνία, οι Nαζί δημιούργησαν γκέτο, όπου φυλάκιζαν τους Εβραίους (και ορισμένους Ρομά). Τους κρατούσαν εκεί μέχρι να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εκτελεστούν. Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο, με 380.000 κρατουμένους. Τα γκέτο ήταν εξαιρετικά συνωστισμένοι χώροι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι βρήκαν τον θάνατο από αρρώστιες, όπως ο τύφος.

Στις 22 Ιουλίου του 1942, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την μαζική μεταφορά των κρατουμένων του γκέτο της Βαρσοβίας. Περίπου 300.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν μέσα σε 52 ημέρες με τρένα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα. Οι απόπειρες εξεγέρσεων στο γκέτο της Βαρσοβίας αλλά και σε εκείνο του Μπάλιστοκ, πνίγηκαν στο αίμα από τον οργανωμένο γερμανικό στρατό. Όσοι αντιστάθηκαν εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1943 – Μεγάλη διαδήλωση στην καθολική Ελλάδα: Οι Έλληνες αντιδρούν για την παραχώρηση ελληνικών εδαφών στην Βουλγαρία. Τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

Στις 14 Ιουλίου, στην κατεχόμενη Ελλάδα, οι Γερμανοί με ανακοίνωσή τους, παραχωρούσαν τα εδάφη ανατολικά του Αξιού ποταμού στην Βουλγαρία, που ήταν σύμμαχός τους. Οι Βούλγαροι ήδη κατείχαν τα εδάφη ανατολικά των Σερρών. Με την απόφαση των Γερμανών (που δεν παραχωρούσαν όμως την Θεσσαλονίκη), οι Βουλγαροι θα επέκτειναν την δική τους κατοχή στα ελληνικά εδάφη. Το ελληνικό αντάρτικο απασχολούσε τους Γερμανούς περισσότερο απ’ όσο ήθελαν, οπότε αποφάσισαν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας ήταν άμεση. Οι Έλληνες ξεπέρασαν κάθε φόβο και βγήκαν στους δρόμους, μπροστά από τα γερμανικά τάγματα, για να διαδηλώσουν. Στις 22 Ιουλίου, οι διαδηλωτές στην Αθήνα ήταν μεταξύ 200.000 και 500.000.

Τα κατοχικά θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Οι σύρραξη γενικεύτηκε. Ο απολογισμός της σύρραξης ήταν 30 νεκροί και 300 τραυματίες, ενώ ακόμα 500 άτομα συνελήφθησαν. Πρόσωπο της ημέρας η 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου, που έβαλε το σώμα της μπροστά από τανκς και έπεσε νεκρή από τα εχθρικά πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπροστά στην μαχητικότητα των Ελλήνων, οι Γερμανοί πήραν πίσω την προ οχταημέρου απόφασή τους και τα εδάφη δεν παραχωρήθηκαν τελικά στους Βούλγαρους.

1974 – Ο Νίκος Σαμψών αναγγέλλει την ένωση με την Ελλάδα, την ώρα που τα τούρκικα τανκς βγαίνουν στην Κερήνεια

Στις 20 Ιουλίου, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είχε ξεκινήσει η μαρτυρική ιστορία της Μεγαλονήσου. Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» των ελληνικών στρατευμάτων δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη ζημιά στον εχθρό. Στις 22 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κύπρου (που τοποθετήθηκε στο αξίωμά του από την Χούντα) Νίκος Σαμψών, αναγγέλλει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά τανκς εισβάλλουν στην Κερήνεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής Χένρυ Κίσινγκερ (που είχε και αυτός ρόλο στη τουρκική εισβολή), μεσολάβησε ώστε οι δυο εμπόλεμες πλευρές να κάνουν ανακωχή. Κάτι που κατάφερε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Οι Τούρκοι όμως παραβίασαν και την ανακωχή αλλά και την διάταξη του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την Κερήνεια και ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Την ίδια ώρα προσγείωσαν περί τα 80 αεροπλάνα στην Αγύρτα. Προώθησαν επίσης όλες τις δυνάμεις τους και περικύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι ελληνοκύπριοι από την άλλη σεβάστηκαν πλήρως την παύση πυρός. Όμως σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ελληνοκυπρίων, οι Τούρκοι προέβησαν σε ωμότητες κατά του άμαχου πληθυσμού. Κάτι που δεν πλήρωσαν ποτέ...

2012 - Κακοποιείται άγρια από νεαρό Πακιστανό μία 15χρονη κοπέλα, η Μυρτώ, στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου.

Στις 22 Ιουλίου, στην Χρυσή Ακτή της Πάρου έγινε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η 15χρονη Μυρτώ, βρισκόταν για διακοπές στο νησί. Εκείνη την ημέρα δεν έκανε μπάνιο και πήγε μια βόλτα. Πάνω στην βόλτα, η κακιά στιγμή την έφερε μπροστά στο 21χρονο Πακιστανό κηπουρό, Αχμέτ Βακάς.

Ο νεαρός Πακιστανός επιτέθηκε στην 15χρονη Μυρτώ, χτυπώντας της δυνατά με μια μεγάλη πέτρα στο κεφάλι. Τη βίασε, ύστερα χτύπησε το κεφάλι της στα βράχια, της πήρε το κινητό και εξαφανίστηκε.

Εννέα μέρες μετά την επίθεση ο Πακιστανός μετέβη στην Αθήνα. Όμως η πρωτοφανής κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών, την ώρα που η μικρή Μυρτώ χαροπάλευε σε νοσοκομείο της Αττικής, έφτασε λίγο αργότερα στα ίχνη του και τον οδήγησε στην δικαιοσύνη.

Η ωμότητα της απολογίας του ήταν ανατριχιαστική. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως το έκανε γιατί «του άρεσε». Η ποινή φυλάκισης που του επέβαλλε το δικαστήριο ήταν ισόβια συν 25 χρόνια. Η έφεση με διαρκής αναβολές, θα εκδικαστεί το 2017. Η οικογένεια ζει ακόμα μέσα στην ανασφάλεια, την ώρα που η νεαρή Μυρτώ δεν έχει επανέλθει ακόμα στο 100%, υποφέροντας από επιληπτικές κρίσεις και έλλειψη συνείδησης. Πέρασε άλλωστε περίπου 19 μήνες σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Αμερικής και υποβλήθηκε σε έξι επεμβάσεις, τέσσερις από αυτές στον εγκέφαλο.

Φωτογραφίες της Μυρτώς πριν και μετά την αποφράδα ημέρα:

Φωτογραφίες του 21χρονου Πακιστανού:

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

Χτες

Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

Χτες

Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Χτες

Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

Χτες

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

Χτες

Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

Χτες

Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

Χτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

Χτες

Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

Χτες

Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

Χτες

Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

Χτες

Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

Χτες

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.