E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φεύγουν από την Ελλάδα και οι νοσηλευτές για να δουλέψουν στο εξωτερικό

Μονόδρομος το εξωτερικό

Φεύγουν από την Ελλάδα και οι νοσηλευτές για να δουλέψουν στο εξωτερικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/8/2016 | 13:45

Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες γιατροί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διογκώνεται συνεχώς η ανεργία στο χώρο των επαγγελματιών υγείας όπως και το κύμα της φυγής στο εξωτερικό των Ελλήνων επιστημόνων του χώρου της υγείας.

Στους χιλιάδες γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει στην αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια (μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας έχουν φύγει από το 2009 έως και το 2015 7.340 γιατροί ) προστίθενται πλέον και χιλιάδες νοσηλευτές.

Ζητούμενο όλων η φυγή από την Ελλάδα της ανεργίας – καθώς σχεδόν ένας στους τρεις αποφοίτους νοσηλευτικών σχολών είναι άνεργος- και της κρίσης και η διεκδίκηση του αυτονόητου, της αξιοπρεπούς επαγγελματικής ενασχόλησης με το αντικείμενο των σπουδών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) είναι αποκαλυπτικά για τον ρυθμό της νέας μορφής μετανάστευσης στην οποία υποχρεώνονται οι νοσηλευτές: περί τους 1.700 νοσηλευτές έφυγαν από την χώρα τη διετία 2014 – 2015 όπως μαρτυρούν οι βεβαιώσεις ιδιότητας μέλους που χορήγησε η ΕΝΕ για εγγραφή σε νοσηλευτικούς συλλόγους άλλων χωρών.

Από αυτούς οι 920 είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι υπόλοιποι είναι βοηθοί νοσηλευτών.

Σημειώνεται πως η βεβαίωση ιδιότητας μέλους είναι απαραίτητη προκειμένου να χορηγηθεί από την οικεία Περιφέρεια το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης – αυτά είναι τα αναγκαία δικαιολογητικά για την εγγραφή των νοσηλευτών σε νοσηλευτικούς συλλόγους του εξωτερικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προφίλ του μετανάστη- νοσηλευτή

Άνεργος, απόφοιτος ΤΕΙ ή ΑΕΙ Νοσηλευτικής και νέος, και μάλιστα στην πιο παραγωγική ηλικία, από τα 23 έως τα 35 χρόνια: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του νοσηλευτικού δυναμικού που αποχωρεί την τελευταία διετία από την Ελλάδα.

Η μαζική φυγή, μάλιστα, των νέων νοσηλευτών «πληγώνει» ακόμη περισσότερο τον κλάδο αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου το γηρασμένο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΕ, το 70% των αιτημάτων για εργασία εκτός Ελλάδας έγινε από γυναίκες και το 30% από άνδρες. Το 85% των αιτήσεων αφορούσε άνεργους νοσηλευτές, ηλικίας 23 έως 35 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος προορισμός των ελλήνων νοσηλευτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΝΕ, είναι η Βρετανία. Το 80% των αιτημάτων των νοσηλευτών ήταν για εργασία στη Βρετανία. Αξιοσημείωτο ποσοστό κατευθύνεται προς τη Γερμανία (7%), προς την Κύπρο (4%) και τη Σουηδία (3%). Το υπόλοιπο 6% των αιτημάτων αφορά αιτήματα νοσηλευτών για εργασία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού καθώς και αιτήματα όπου δεν δηλωνόταν χώρα προτίμησης.

Οι νοσηλευτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Έλλειμμα νοσηλευτών στο ελληνικό σύστημα υγείας δείχνει η πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στη χώρα μας αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια και αναλογούν οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Στην Ιταλία η αναλογία είναι 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, στην Πορτογαλία 5,8 και στην Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.

Οι Έλληνες νοσηλευτές βρίσκονται στην τελευταία θέση και σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες νοσηλευτές είχαν το 2013 ετήσιες αποδοχές 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ. Η μείωση είναι 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών των νοσηλευτών στις υπόλοιπες χώρες. Στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπιλ Γκέιτς: Η συνήθεια που έπρεπε να «σπάσει» για να χτίσει την επιτυχία του

Πριν 11 ώρες

Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι η «μάχη» συνεχίζεται

Explainer: Lafufu vs Labubu ‑ O εμπορικός πόλεμος που σοκάρει την Κίνα

Πριν 11 ώρες

Πώς ξεχωρίζεις το ψεύτικο από το αληθινό Labubu

Η ταραχώδης ζωή της Αγκάθα Κρίστι

Πριν 11 ώρες

Οι σταθμοί στη ζωή της που τη σημάδεψαν

Ο επικεφαλής της Microsoft προειδοποιεί: Η τεχνητή νοημοσύνη μας τρελαίνει;

Χτες

Ανησυχία για την «ψύχωση τεχνητής νοημοσύνης»

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Προχτές

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Tι είναι τα ρομπότ εγκυμοσύνης

Προχτές

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για υγεία και ηθική

Έρευνα ‑ έκπληξη: Τα παιδιά βαρέθηκαν τις οθόνες – ζητούν πίσω την παιδική τους ηλικία

Πριν 3 μέρες

Θέλεις να ξεκολλήσει το παιδί από το κινητό; Αφησέ το να παίξει έξω μόνο του

Βρέθηκε σώμα άνδρα που αγνοούνταν 28 χρόνια μέσα σε λιωμένο παγετώνα!

Πριν 3 μέρες

Η κλιματική αλλαγή λιώνει τους παγετώνες και ξεθάβει μυστικά που έμεναν θαμμένα για δεκαετίες

Η Shein παίζει το τελευταίο της χαρτί: Θα γυρίσει στην Κίνα για να σωθεί;

Πριν 3 μέρες

Γιατί η Shein σκέφτεται το Χονγκ Κονγκ για είσοδο στο χρηματιστήριο

Σηκώθηκε από τον τάφο: Η γυναίκα που «πέθανε» μπροστά σε όλους… αλλά έζησε για άλλα 47 χρόνια

Πριν 4 μέρες

Μια τραγική ιατρική διάγνωση, ένα φέρετρο που άνοιξε, και μια γυναίκα που σηκώθηκε χαμογελαστή – η Έσι Ντάνμπαρ έζησε το πιο φρικτό λάθος της ιστορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.