E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 31ης Αυγούστου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 31ης Αυγούστου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1923 – Βομβαρδισμός και κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέδειξε ρητά το πρόσωπο της μετέπειτα πολιτικής του.

Αφορμή στάθηκε η δολοφονία πέντε Ιταλών, μελών της επιτροπής για την χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, στις 27 Αυγούστου του 1923. Ο Μουσολίνι αντέδρασε άμεσα και έστειλε τους εξής όρους στην ελληνική κυβέρνηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Απόδοση τιμών στην ιταλική σημαία και τις σορούς των δολοφονηθέντων.
• Τελετή μνημόσυνου, παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου.
• Αίτηση συγγνώμης προς την Ιταλία.
• Συμμετοχή Ιταλού στρατιωτικού στις ανακρίσεις.
• Καταδίκη των ενόχων σε θάνατο.
• Καταβολή αποζημίωσης 50.000.000 λιρετών.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, απέρριψε τους περισσότερους όρους. Προσφέρθηκε να αποζημιώσει και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων και πρότεινε να ανατεθεί η εξέταση του ζητήματος στην Κοινωνία των Εθνών.

Στις 31 Αυγούστου, η Κοινωνία των Εθνών ζήτησε από την Ελλάδα να βρει τους ενόχους ταχύτατα. Η Ελλάδα ζήτησε την σύσταση ειδικής επιτροπής. Την ίδια ώρα όμως, ο Μουσολίνι διοργάνωσε πολεμική επιχείρηση και οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα. Την κατέλαβαν την ίδια μέρα, με 25 πλοία. Η Ελλάδα αντέδρασε προσφεύγοντας στην Κοινωνία των Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ιταλοί δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις του τότε ΟΗΕ. Η υπόθεση παραπέμφηκε στο συμβούλιο των πρεσβευτών. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να:

• Να καταβάλλει στην Ιταλία αποζημίωση 50.000.000 λιρετών.
• Να τελέσει μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες
• Να ενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών της δολοφονίας, υπό την επίβλεψη Διεθνούς Επιτροπής.

Μόνο τότε οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το νησί. Οι ένοχοι για την δολοφονία δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


1990 – Υπογραφή της συνθήκης ενοποίησης της Γερμανίας

Η Γερμανική επανένωση είναι η χρονική περίοδος και μία σειρά γεγονότων κατά την οποία η Δυτική Γερμανία (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) και η Ανατολική Γερμανία (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας) επανενώθηκαν και σχηματίστηκε η ενωμένη Γερμανία μετά από 41 χρόνια.

Οι συζητήσεις για την επανένωση και το ιστορικό γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1989. Τότε πολλοί Ανατολικογερμανοί ζήτησαν άσυλο από την πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας από το Ανατολικό Βερολίνο. Στις 4 Νοεμβρίου οι διαμαρτυρίες των Ανατολικογερμανών εντάθηκαν με την συγκέντρωση να μετράει περίπου 1.000.000 ανθρώπους. 5 μέρες αργότερα το τείχος άνοιξε και επετράπη η διέλευση Ανατολικογερμανών στην Δυτική Γερμανία.

Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αλλαγές πολιτικών προσώπων, η ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε στις 31 Αυγούστου του 1990 και τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

1997 – Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ

Η πριγκίπισσα του λαού, της καρδιάς ή απλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου του 1997 πέρασε στην αιωνιότητα, συγκλονίζοντας τον κόσμο με τον θάνατό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Νταϊάνα με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ αναχώρησαν από το ξενοδοχείο Ritz για να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι.

Οι δυο τους μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στην μαύρη Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους.

Ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Αλ Φαγιέντ, που ήταν συνοδηγός, πέθαναν ακαριαία. Ο σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς είχε χάσει τις αισθήσεις, ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι.

Η πριγκίπισσα Νταιάνα, ωστόσο, είχε ακόμα τις αισθήσεις της την ώρα που οι παπαράτσι έφθαναν στο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες του συμβάντος. Αρκετή ώρα μετά την απεγκλώβισαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Η πριγκίπισσα έκλεισε τα μάτια της στις 04:00 το πρωί της Κυριακής, μετά από πολλές καρδιακές προσβολές και παρά τη συνεχή προσπάθεια των ιατρών να την επαναφέρουν.

Η λαμπερή πριγκίπισσα που σαγήνευσε με την προσωπικότητά της ολόκληρο τον κόσμο πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών. Οι θεωρίες συνομωσίας που ακολούθησαν συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με πολλούς να έχουν βρει τους ενόχους, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν. Ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ πέθανε σε ηλικία 42 ετών και βύθισε στην θλίψη και την οργή τον μεγιστάνα πατέρα του, Μοχάμεντ. Ϋστερα πό μια δεκαετία ναμονής, Ο Πατέρας του ντόντι κατέθεσε στο δικαστήριο πως το Μπάκιγχαμ τους σκότωσε και πως η Νταϊάνα ήταν έγκυος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Σήμερα

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Σήμερα

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. Τ11 και στο Νέο Δελχί ο Νάσος Γκαβέλας

Σήμερα

Ο 25χρονος παραολυμπιονίκης διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ. Τ11 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί

Οι πρώτες εικόνες μετά την δολοφονία της Καρολάιν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Βίντεο ντοκουμέντο

Σήμερα

Τέσσερα χρόνια μετά από τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο ένα βίντεο από το στημένο σκηνικό προκαλεί πραγματικό σοκ

Τελεσίγραφο 48 ωρών Τραμπ σε Χαμάς: «Αποδεχτείτε αλλιώς έρχεται κόλαση»

Σήμερα

Το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου λήγει στις 6 μ.μ. της Κυριακής

Economist: Ο Πούτιν «δοκιμάζει» το ΝΑΤΟ με υβριδικό πόλεμο – Οι τρεις στόχοι του

Σήμερα

Παραπληροφόρηση, drones και σαμποτάζ στην Ευρώπη - Η σταθερή τακτική του Κρεμλίνου να δοκιμάζει τα όρια της Δύσης και να αξιοποιεί την «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ειρήνης και πολέμου

Ξενοδοχεία προσφέρουν δώρα και χρήματα στα ζευγάρια που συλλαμβάνουν μωρό στα δωμάτιά τους

Σήμερα

Ο επιχειρηματίας που μπαίνει στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας.

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Σήμερα

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Σήμερα

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.