E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 31ης Αυγούστου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 31ης Αυγούστου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1923 – Βομβαρδισμός και κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέδειξε ρητά το πρόσωπο της μετέπειτα πολιτικής του.

Αφορμή στάθηκε η δολοφονία πέντε Ιταλών, μελών της επιτροπής για την χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, στις 27 Αυγούστου του 1923. Ο Μουσολίνι αντέδρασε άμεσα και έστειλε τους εξής όρους στην ελληνική κυβέρνηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Απόδοση τιμών στην ιταλική σημαία και τις σορούς των δολοφονηθέντων.
• Τελετή μνημόσυνου, παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου.
• Αίτηση συγγνώμης προς την Ιταλία.
• Συμμετοχή Ιταλού στρατιωτικού στις ανακρίσεις.
• Καταδίκη των ενόχων σε θάνατο.
• Καταβολή αποζημίωσης 50.000.000 λιρετών.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, απέρριψε τους περισσότερους όρους. Προσφέρθηκε να αποζημιώσει και να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων και πρότεινε να ανατεθεί η εξέταση του ζητήματος στην Κοινωνία των Εθνών.

Στις 31 Αυγούστου, η Κοινωνία των Εθνών ζήτησε από την Ελλάδα να βρει τους ενόχους ταχύτατα. Η Ελλάδα ζήτησε την σύσταση ειδικής επιτροπής. Την ίδια ώρα όμως, ο Μουσολίνι διοργάνωσε πολεμική επιχείρηση και οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα. Την κατέλαβαν την ίδια μέρα, με 25 πλοία. Η Ελλάδα αντέδρασε προσφεύγοντας στην Κοινωνία των Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ιταλοί δεν συμφώνησαν με τις προτάσεις του τότε ΟΗΕ. Η υπόθεση παραπέμφηκε στο συμβούλιο των πρεσβευτών. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να:

• Να καταβάλλει στην Ιταλία αποζημίωση 50.000.000 λιρετών.
• Να τελέσει μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες
• Να ενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών της δολοφονίας, υπό την επίβλεψη Διεθνούς Επιτροπής.

Μόνο τότε οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το νησί. Οι ένοχοι για την δολοφονία δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


1990 – Υπογραφή της συνθήκης ενοποίησης της Γερμανίας

Η Γερμανική επανένωση είναι η χρονική περίοδος και μία σειρά γεγονότων κατά την οποία η Δυτική Γερμανία (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) και η Ανατολική Γερμανία (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας) επανενώθηκαν και σχηματίστηκε η ενωμένη Γερμανία μετά από 41 χρόνια.

Οι συζητήσεις για την επανένωση και το ιστορικό γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1989. Τότε πολλοί Ανατολικογερμανοί ζήτησαν άσυλο από την πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας από το Ανατολικό Βερολίνο. Στις 4 Νοεμβρίου οι διαμαρτυρίες των Ανατολικογερμανών εντάθηκαν με την συγκέντρωση να μετράει περίπου 1.000.000 ανθρώπους. 5 μέρες αργότερα το τείχος άνοιξε και επετράπη η διέλευση Ανατολικογερμανών στην Δυτική Γερμανία.

Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αλλαγές πολιτικών προσώπων, η ιστορική συμφωνία υπογράφτηκε στις 31 Αυγούστου του 1990 και τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

1997 – Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ

Η πριγκίπισσα του λαού, της καρδιάς ή απλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου του 1997 πέρασε στην αιωνιότητα, συγκλονίζοντας τον κόσμο με τον θάνατό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Νταϊάνα με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ αναχώρησαν από το ξενοδοχείο Ritz για να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι.

Οι δυο τους μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στην μαύρη Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους.

Ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Αλ Φαγιέντ, που ήταν συνοδηγός, πέθαναν ακαριαία. Ο σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς είχε χάσει τις αισθήσεις, ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι.

Η πριγκίπισσα Νταιάνα, ωστόσο, είχε ακόμα τις αισθήσεις της την ώρα που οι παπαράτσι έφθαναν στο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες του συμβάντος. Αρκετή ώρα μετά την απεγκλώβισαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Η πριγκίπισσα έκλεισε τα μάτια της στις 04:00 το πρωί της Κυριακής, μετά από πολλές καρδιακές προσβολές και παρά τη συνεχή προσπάθεια των ιατρών να την επαναφέρουν.

Η λαμπερή πριγκίπισσα που σαγήνευσε με την προσωπικότητά της ολόκληρο τον κόσμο πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών. Οι θεωρίες συνομωσίας που ακολούθησαν συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με πολλούς να έχουν βρει τους ενόχους, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν. Ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγιέντ πέθανε σε ηλικία 42 ετών και βύθισε στην θλίψη και την οργή τον μεγιστάνα πατέρα του, Μοχάμεντ. Ϋστερα πό μια δεκαετία ναμονής, Ο Πατέρας του ντόντι κατέθεσε στο δικαστήριο πως το Μπάκιγχαμ τους σκότωσε και πως η Νταϊάνα ήταν έγκυος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.