E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 1ης Σεπτεμβρίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 1ης Σεπτεμβρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1939 – Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χίτλερ βρισκόταν στην ηγεσία της Γερμανίας από το 1933. Η επεκτατική του πολιτική ήταν γνώριμη και έψαχνε αφορμή για να την κάνει πράξη. Αν και από τις αρχές του 1939 είχε αποφασίσει ότι θα εισβάλλει στην Πολωνία και έψαχνε μια αφορμή.

Η αφορμή γεννήθηκε από την απαίτηση της Γερμανίας να έχει ξανά την κυριαρχία στην πόλη Νταντσί, που του έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ανατολική Πρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού πρώτα εξασφάλισε την συγκατάθεση της Σοβιετικής Ένωσης, με το Σύμφωνο Μη Επιθέσεως, γνωστό και ως «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ», επιτέθηκε στην Πολωνία την αυγή της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939.

Με την εφαρμογή του δόγματος του «αστραπιαίου πολέμου» (blitzkrieg), οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην χώρα που κατέστρεψαν ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη, και ξεκίνησαν τον πιο αιματηρό και τον πιο φρικαλέο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ο πρώτος πόλεμος που μπορεί να ειπωθεί όντως παγκόσμιος. Οι νεκροί που άφησε πίσω του ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια.

1959 – Αποφασίζεται η ίδρυση της Α’ Εθνικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από σύσταση της UEFA στην ΕΠΟ, για ίδρυση ενός ενιαίου πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 1959, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε την ίδρυση της Α’ Εθνικής.

Το Εθνικό ή Πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε για πρώτη φορά το 1926 (με κάποιες διακοπές), όμως δεν υπήρξε ποτέ ενιαίο, με ομάδες από όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτης σεζόν της Α’ Εθνικής περιλάμβανε 18 ομάδες. Η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη είχαν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι θα προέρχονταν από την επαρχία. Από την σεζόν εκείνη, το πρωτάθλημα πήρε την βασική μορφή που μέρος της διατηρεί μέχρι και σήμερα.

1988 – Ιδρύεται η ΕΤ-3 στην Θεσσαλονίκη

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1988, αποφασίστηκε η ίδρυση τρίτου κρατικού καναλιού, αυτή την φορά στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα. Η ΕΡΤ3 (αρχικά ως Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος της ΕΡΤ) έκανε την πρώτη της μετάδοση την επόμενη ημέρα, από το περίπτερο 8 την Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παρουσιαστής ήταν ο Τέρενς Κουίκ, στον οποίο δόθηκε ο ρόλος να οργανώσει ολόκληρο το κανάλι.

Η ουσιαστική έναρξη της λειτουργίας του καναλιού έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Η ΕΡΤ3, έδωσε μια πανελλαδική χροιά στα τεκταινόμενα της συμπρωτεύουσας και έγινε φορέας πολιτισμού για την τοπική κοινωνία.

Έκλεισε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, για να ανοίξει και πάλι, αργοπορημένα σε σχέση με τα δυο κανάλια της πρωτεύουσας, στις 29 Ιουνίου του 2015. Από τότε η ΕΡΤ3, εκπέμπει κανονικά το καθημερινό της πρόγραμμα από την Θεσσαλονίκη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.