E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1919 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1919, κυκλοφορεί η εφημερίδα Καθημερινή, που ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Βλάχο. Από την αρχή της κυκλοφορίας της έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, γι’ αυτό και συνεχίζει (σχεδόν) αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.

Στα χρόνια του Γεώργιου Βλάχου, η εφημερίδα κράτησε σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και ανήκε στην παράταξη των αντιβενιζελικών εφημερίδων, στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού. Το 1936 στήριξε την δικτατορία της 4ης Αυγούστου και την κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά.
Το 1951, μετά τον θάνατο του Γεώργιου Βλάχου, η εφημερίδα πέρασε στα χέρια της κόρης του, Ελένης Βλάχου. Την εξέδιδε αδιάκοπα για 16 χρόνια, μέχρι την δικτατορία των συνταγματαρχών. Αρνήθηκε τις πιέσεις να συνεχίσει την κυκλοφορία της κατά την διάρκεια της χούντας και κατέφυγε στο εξωτερικό. Επέστρεψε το 1974 και άρχισε να εκδίδει ξανά την εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1987, πούλησε την Καθημερινή στον Γιώργο Κοσκωτά. Ένα χρόνο αργότερα, πέρασε στα χέρια του Ομίλου Αλαφούζου, στον οποίο ανήκει μέχρι και σήμερα.

Θεωρείται εφημερίδα της Κεντροδεξιάς. Από την Καθημερινή έχουν περάσει διάφοροι μεγάλοι δημοσιογράφοι, ενώ ο τωρινός της διευθυντής είναι ο Αλέξης Παπαχελάς. Η άμεση συνεργασία της με διεθνή πρακτορεία τύπου καθιστά την Καθημερινή μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες στην Ελλάδα, με την κυκλοφορία της να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

1928 – Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης θεωρήθηκε από πολλούς, ως η κορυφαία φαρμακευτική ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Η ανακάλυψή της άλλαξε για πάντα την ιατρική, αφού εκτός από την αντιμετώπιση πολλών μολύνσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κιόλας, άνοιξε το δρόμο για την δημιουργία πολλών αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, μερικές από αυτές θανατηφόρες.

Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε ήταν ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Σκωτσέζος στην καταγωγή, σπούδασε μέχρι το 1897 στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Βρήκε μια δουλειά αλλά δεν φαινόταν ευχαριστημένος. Ήταν τότε που αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική. Του άρεσε η βιολογία και εντάχθηκε σε μια ερευνητική ομάδα, δείχνοντας από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον για την μελέτη των βακτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1928. Το ανακάλυψε εντελώς τυχαία όταν πρόσεξε ένα είδος μπλε μούχλας σε μια καλλιέργεια βακτηριδίων που ήταν σε θέση να σκοτώσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Φυσικά, τότε, ο Φλέμινγκ δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότηση και σταμάτησε την έρευνα. Το έργο ολοκληρώθηκε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Το 1945, ο Φλέμινγκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής. Ταπεινός όπως ήταν, δέχθηκε το βραβείο λέγοντας: «Η φύση δημιούργησε την πενικιλίνη. Εγώ απλώς τη βρήκα».

2008 – Πεθαίνει ο αγαπημένος ηθοποιός, Σταύρος Παράβας, μια ημέρα μετά την ονομαστική του εορτή

Γεννήθηκε το 1935, από γονείς πρόσφυγες, και μεγάλωσε στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από μικρός χρειάστηκε να βοηθήσει την οικογένειά του και έκανε διάφορες δουλειές.

Η ηθοποιία όμως ήταν ένα όνειρό που δεν ήθελε να το αφήσει να γίνει απατηλό. Σε ηλικία 17 ετών, ξεκινά μαθήματα και λίγα χρόνια αργότερα θα φοιτήσει στην Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Λίγο αργότερα έκανε και τις πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1960, στην ταινία «Χριστίνα», δίπλα στον Ντίνο Ηλιόπουλο και την Τζένη Καρέζη. Έπαιξε σε διάφορες ταινίες την δεκαετία του ’60, παίρνοντας πότε τον ρόλο του λαϊκού μάγκα ή εκείνη του ομοφυλόφιλου άντρα, σε μια οπισθοδρομική απεικόνιση υπερβολής, που στην συντηρητική Ελλάδα εκείνης της δεκαετίας, προκάλεσε άφθονο γέλιο.

Συνέχισε να παίζει στο θέατρο. Στην διάρκεια της χούντας, ένα συγκεκριμένο θεατρικό νούμερό του στο «ΡΕΞ», οδήγησε στην σύλληψή του και στην μεταφορά του στην Γυάρο. Από την φυλακή, ο Σταύρος Παράβας γύρισε πολύ διαφορετικός και στράφηκε στο κλασσικό θέατρο.

Απέκτησε 3 παιδιά με την σύζυγό του Άννυ. Δυο κόρες και έναν γιό, τον Τζόναθαν. Ο θάνατος του γιού του το 2002, τον έκανε ράκος. Τον Φεβρουάριο του 2008, εισήχθη στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα. «Έφυγε» επτά μήνες μετά από καρδιακή ανακοπή, στις 15 Σεπτεμβρίου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Σήμερα

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ: Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Όσμαν με 9 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια – Δίνει 2.000.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει τον Τούρκο φόργουορντ για την επόμενη τριετία – Το παρασκήνιο της κορυφαίας μεταγραφής – Στο στόχαστρο και ο Βασίλης Τολιόπουλος με προσφορά έως δύο εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.