E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 20ης Σεπτεμβρίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 20ης Σεπτεμβρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1925 – Πεθαίνει σε συμπλοκή με την χωροφυλακή ο θρυλικός λήσταρχος Γιαγκούλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1925, πεθαίνει ο θρυλικός λήσταρχος Γιαγκούλας, ο»βασιλιάς των ορέων» όπως τον έλεγαν, ύστερα από 8ωρη συμπλοκή με την χωροφυλακή. Μαζί του σκοτώνονται ο λήσταρχος Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας. Τα κεφάλια των ληστών εκτέθηκαν πάνω σε παλούκι στην Κατερίνη για παραδειγματισμό. Σήμερα το κεφάλι του Γιαγκούλα, καθώς και το θρυλικό του μαχαίρι, η «Παρδάλα», εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έγινε για μια μακρά περίοδο, ο φόβος και ο τρόμος του Ολύμπου αλλά και της Κοζάνης, της Πιερίας και της Ελασσόνας. Η εκτίμηση λέει πως ο Γιαγκούλας, ευθύνεται για 54 φόνους, όμως έκανε και εκατοντάδες αγαθοεργίες. Όπως σχεδόν όλοι οι λήσταρχοι πίστευε ότι διορθώνει τις αδικίες, ότι τιμωρεί την εξουσία, τους προδότες και συγχρόνως βοηθά τους φτωχούς και αδικημένους....

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχώρισε για το θράσος του και για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις διωκτικές αρχές. Χωρίς κανένα φόβο. Οι αρχές είχαν ανοίξει «βεντέτα» μαζί του, κυρίως από την ντροπή που τους προξένησε όταν απέδρασε σιδηροδέσμιος από το τρένο που τον μετέφερε στις φυλακές του Γκεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης. Οι εφημερίδες της εποχής έλεγαν πως ξεγέλασε τους φύλακες, βάζοντας τους να πιούν κρασί και αφού έκανε τον κοιμισμένο, πήδηξε από το τρένο ενώ εκείνοι κοιμόντουσαν ζαλισμένοι.

Διασκέδαζε συχνά και έκανε πολλές αγαθοεργίες. Ήταν όμως και άκρως επικίνδυνος. Η χρονολογία γέννησής του δεν είναι γνωστή. Ο Γιαγκούλας υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς λήσταρχους στην Ελλάδα, μαζί με τον Νταβέλη και τον φίλο του, Θωμά Καντάρα.

1960 – Ανοίγει τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στις 20 Σεπτεμβρίου και τελείωσε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1960.

Από την πρώτη διοργάνωση, το φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», με τις παραγωγές που φιλοξενήθηκαν να μην είναι πολλές αλλά να είναι πολύ σημαντικές. Αυτές ήταν οι «Μια του κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη και «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη διοργάνωση ή «η γενική δοκιμή» για μια μελλοντική διοργάνωση με αίγλη, όπως πολλοί την χαρακτήρισαν, μαγνήτισε όλη την καλλιτεχνική αφρόκρεμα της εποχής. Ανάμεσα στους καλεσμένους βρέθηκε ο Μάνος Χατζηδάκις, η Αλίκη Βουγιουκλάκη (που βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία «Μανταλένα») και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Σήμερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει γίνει Διεθνές (από το 1992) και έχει φτάσει τις 57 διοργανώσεις (φέτος τον Νοέμβριο), όντας το πιο σημαντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα.

1971 – Πεθαίνει ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης

Γεννήθηκε το 1900 στην Σμύρνη, ως Γιώργος Σεφεριάδης. Ξεκίνησε το σχολείο στην Σμύρνη το 1906 και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα 12 χρόνια αργότερα. Φοίτησε στην Σορβόννη, σπουδάζοντας νομικά (ο πατέρας του ήταν δικηγόρος), από την οποία πήρε διδακτορικό το 1924. Εκεί θα έρθει σε πρώτη επαφή και με την ποίηση.

Το 1926 διορίστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα ως διπλωμάτης, που το 1957 έφτασε στο απόγειό της, όταν και διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή, εκδόθηκε το 1931, με τίτλο «Στροφή», με πολλούς να λένε ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή εγκαινίασε την καινούργια εποχή της ελληνικής ποίησης. Η καθιέρωση του ως ποιητής έγινε 4 χρόνια αργότερα, με την συλλογή «Μυθιστόρημα».

Ο Σεφέρης, δεν έγραψε μόνο ποιήματα αλλά και δοκίμια. Από την δεκαετία του ’50, η ποίηση του μεταφράστηκε και εκτιμήθηκε και εκτός Ελλάδας. Συνεπεία αυτού ήταν η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Δεκέμβριο του 1963, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας.

Στις αρχές Αυγούστου του 1971, εισέρχεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εγχειρίζεται στον δωδεκαδάκτυλο. Τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου, πεθαίνει από μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στην κηδεία του, που έλαβε αντιδικτατορικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό, όπως είναι πιο γνωστό).

Ο Σεφέρης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ελλάδας και είναι ο πρώτος που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η συνεισφορά του στα γράμματα και ειδικότερα στην ποίηση, θεωρείται τεράστια, με πολλούς μεταγενέστερους ποιητές να ακολουθούν το ύφος του.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

Πριν 10 ώρες

Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

Πριν 10 ώρες

Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

Πριν 10 ώρες

Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Πριν 10 ώρες

«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

Πριν 10 ώρες

Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

Πριν 10 ώρες

Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

Πριν 10 ώρες

Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

Πριν 10 ώρες

Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

Πριν 10 ώρες

Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

Πριν 10 ώρες

Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

Πριν 10 ώρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

Χτες

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.