E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 6ης Οκτωβρίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 6ης Οκτωβρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1945 – Η Κατάρα του Τράγου, που στοιχειώνει μέχρι σήμερα την ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κατάρα του Τράγου κυνηγάει ακόμα την ομάδα των Σικάγο Καμπς, που από το 1945 που έφτασε στον τελικό του World Series δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα και δεν έχει αγωνιστεί ξανά ούτε σε τελικό! Και πίσω από αυτή κρύβεται ένας Έλληνας...

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο νεαρός Βασίλης Σιάνης από την Αρκαδία αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Η πόλη που επέλεξε για να ζήσει ήταν το Σικάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς κάνει πράξη το αμερικάνικο όνειρο. Το 1934 αγοράζει το εστιατόριο Lincoln Tavern για 205 δολάρια και το μετονομάζει σε Billy Goat Tavern. Σύντομα το μαγαζί γέμιζε με την υψηλή κοινωνία της πόλης. Μασκότ του μαγαζιού ήταν ο Μέρφι, ένα συμπαθέστατος τράγος, που είχε σωθεί από βέβαιο θάνατο όταν τον βρήκε ο Σιάνης και περιέθαλψε.

Ο Σιάνης (που στην Αμερική από Βασίλης έγινε Μπίλι), ήταν οπαδός των Δημοκρατικών και των Σικάγο Καμπς. Συνήθιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια των Καμπς από το θεωρείο του, παίρνοντας μαζί και τον Μέρφι, τον τράγο! Έκαναν μάλιστα και το γύρο του γηπέδου, ενώ ο τράγος «κουβαλούσε διαφήμιση για το εστιατόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1945 οι Καμπς πήγαν στον τελικό του World Series. Μιλάμε για μια μεγάλη διάκριση για οποιονδήποτε αθλητή. Με αντίπαλο του Ντιτρόιτ Τάιγκερς, έσπασαν την έδρα του αντιπάλου και προηγούνταν με 2-1, θέλοντας ακόμα 2 νίκες.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1945, στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, οι Τάιγκερς προηγούνταν 4-1 στην έβδομη περίοδο (9 συνολικά) και τα νεύρα ήταν τεντωμένα. Ο Μέρφι με τον Σιάνη βρίσκονταν στο θεωρείο, με τον τράγο να αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Η οσμή απλώθηκε στο θεωρείο και οι παρευρισκόμενοι δυσφόρησαν. Ο ιδιοκτήτης των Κάμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ, φώναξε την ασφάλεια για να πετάξει έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή. Άρχισε να φωνάζει και ήταν τότε που είπε: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!».

Η κατάρα φαίνεται πως έπιασε. Γιατί οι Καμπς έχασαν εκείνο το πρωτάθλημα από τους Τάιγκερς με 4-3 και από τότε δεν έχουν ξαναπάει σε τελικό! Ο Σιάνης δεν ξαναπάτησε το πόδι του στο γήπεδο. Πέθανε το 1970. Η Κατάρα του Τράγου, όπως έμεινε στην ιστορία, δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα. Οπαδοί των Καμπς παρακάλεσαν τον ανιψιό του Σαμ Σιάνη (το Billy Goat έχει γίνει πια αλυσίδα εστιατορίων) να σπάσει την κατάρα. Έφεραν μάλιστα και τράγους στο γήπεδο μπας και δουν άσπρη μέρα. Τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά όπως έσπασε και η κατάρα του Bambino για τους Ρεντ Σοξ (εκείνη κράτησε 85 χρόνια), έτσι κάποια στιγμή θα σπάσει και αυτή. Ίσως σε καμιά εικοσαριά χρόνια από τώρα...

1973 – Ξεκινά ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων

Στις 6 Οκτωβρίου του 1973, ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιοάμ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε ταυτόχρονη επίθεση από την Αίγυπτο, που πέρασε το κανάλι του Σουέζ και από την Συρία, που εισέβαλλε στα υψίπεδα του Γκολάν. Πρόκειται για την αρχή του 4ου Αραβοϊσραηλινού Πολέμου.

Με στόχο την ανάκτηση των εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, άλλες δέκα αραβικές χώρες μπαίνουν στον πόλεμο για να βοηθήσουν την Συρία και την Αίγυπτο. Η διεθνής κοινότητα αιφνιδιάζεται. Πολύ περισσότερο όμως το Ισραήλ, που γνωρίζει συνεχόμενες ήττες και προσπαθεί να ανασυνταχθεί.

Αυτό έγινε στις 10 Οκτωβρίου. Οι Ισραηλινοί ολοκλήρωσαν την επιστράτευση και ανάγκασαν του Σύρους να εγκαταλέιψουν τα εδάφη τους. Τέσσερις μέρες αργότερα, έχουν φτάσει σχεδόν μέχρι την Δαμασκό. Το ίδιο συνέβη και με τους Αιγύπτιους, αφού οι Ισραηλινοί τους νίκησαν στην μάχη του Σουέζ και κατέλαβαν το κανάλι.

Οι Σοβιετικοί ανακοινώνουν πως θα στείλουν στρατεύματα στην περιοχή με την Αμερική να αντιδρά. Το θέμα παίρνει διεθνείς διαστάσεις, ειδικότερα μετά την απόφαση των αραβικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ.

Η διπλωματία σήκωσε μανίκια. Στις 22 Οκτωβρίου η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός. Δυο ημέρες αργότερα το ίδιο θα κάνει και η Αίγυπτος, που βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανέκτησε και τον έλεγχο και στις δυο όχθες του Σουέζ.

Ο Πόλεμος του Γιοαμ Κιπούρ κράτησε ουσιαστικά 16 ημέρες. Η στάση της Ελλάδας φάνηκε όταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να επιτρέψει σε αμερικάνικα αεροσκάφη να προσγειωθούν, γιατί θα συμμετείχαν στον πόλεμο στο πλευρό των Ισραηλινών. Αυτή του η άρνηση ήταν για πολλούς και ο λόγος που ανατράπηκε από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου του 1973.

1993 – Ο Μάικλ Τζόρνταν εγκαταλείπει το μπάσκετ (όπως αποδείχθηκε, όχι οριστικά)

Στις 23 Ιουλίου του 1993, δυο νεαροί αποπειράθηκαν να ληστέψουν τον πατέρα του Μάικλ Τζόρνταν. Είχαν μαζί τους όπλο και από τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν ο Τζέιμς Τζόρνταν έπεσε νεκρός. Ο θρήνος του μεγαλύτερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών ήταν απερίγραπτος, όταν οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα σε ένα βάλτο 10 μέρες αργότερα.

Φανερά επηρεασμένος, αν και ο ίδιος δεν το παραδέχθηκε, αποφασίζει να εγκαταλείψει το μπάσκετ στις 6 Οκτωβρίου του 1993. Όπως είπε στην συνέντευξη τύπου, ήθελε να δοκιμάσει να παίξει μπέιζμπολ, όπως ήταν η μεγάλη επιθυμία του πατέρα του. Πράγματι, ο Μάικλ Τζόρνταν αγωνίστηκε για λίγο σε ομάδα του Μπέιζμπολ, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ.

Έμεινε μακριά από αυτό για δυο χρόνια και 2 εβδομάδες. Στις 18 Οκτωβρίου του 1995, επέστρεψε με την λιτή δήλωση «I’m Back». Η Nike πούλησε δεκάδες εκατομμύρια μπλουζάκια με αυτή την δήλωση τυπωμένη μπρος και πίσω. Ο Τζόρνταν επέστρεψε, κατέκτησε με τους Μπούλς ακόμα τρία πρωταθλήματα και αποσύρθηκε το 1999 για να επιστρέψει για άλλη μια διετία (2001-2003) στους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς. Σήμερα, είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς και είναι 53 ετών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Σήμερα

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Σήμερα

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Σήμερα

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Σήμερα

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Σήμερα

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Σήμερα

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Σήμερα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Σήμερα

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.