E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Reuters: Οι Έλληνες που έχουν προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης θυμούνται τι έζησαν με τους πρόσφυγες

Σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνεται ο νικητής ή οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Reuters: Οι Έλληνες που έχουν προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης θυμούνται τι έζησαν με τους πρόσφυγες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/10/2016 | 08:43

Σήμερα ανακοινώνεται ο νικητής ή οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, σε μια χρονιά που αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν οι κάτοικοι της Λέσβου - κυρίως - για το φιλότιμό τους και την προσφορά τους σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέκλυσαν το νησί προερχόμενοι από τα απέναντι παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο σημαντικό κι αν είναι το βραβείο, κανείς από τους αφανείς ήρωες δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Ούτε φυσικά σε αυτή των Σύρων που παραμένουν στη χώρα τους, αλλά και σε αυτή εκατομμυρίων ακόμη που βρίσκονται στη δίνη ενός πολέμου.

«Την Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσουν το Νόμπελ, θα συνεχίσουν τα πέφτουν βόμβες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν» είπε ο κ. Βαλάμιος, αναφερόμενος στη Συρία. «Και εγώ δεν θα αισθανθώ ούτε χαρά ούτε λύπη. Ξέρω ότι έκανα αυτό που έπρεπε».

Ο Στρατής Βαλάμιος και η 86χρονη Αιμιλία Καμβάση –μια από τις αγαπημένες «γιαγιάδες της Λέσβου»- είναι τα «πρόσωπα» της ελληνικής υποψηφιότητας και επιλέχθηκαν συμβολικά να εκπροσωπήσουν τους νησιώτες στα Νόμπελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένας δεν ξέρει πόσους πρόσφυγες έσωσαν οι ντόπιοι από βέβαιο θάνατο στη θάλασσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, όμως, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται στις χιλιάδες.

«Φανταστείτε να είστε εκεί και να βλέπετε τα πνιγμένα παιδιά στην παραλία ή να σώζετε έναν πατέρα το παιδί του οποίου πνίγηκε ή ακόμη και ένα βρέφος που έχασε τους γονείς του» είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο κ. Βαλάμιος.

Οι ιστορίες φρίκης και ανθρώπινου πόνου είναι δεκάδες… Η σορός ενός ακέφαλου βρέφους ξεβράστηκε σε ελληνική παραλία νωρίτερα φέτος. Μια μητέρα έχασε και τα δύο της παιδιά στη θάλασσα –ένα βρέθηκε στην Ελλάδα και το άλλο στην Τουρκία. Τόσοι πολλοί «Αϊλάν» χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρχαν ημέρες κατά τις οποίες έφταναν στις ακτές του νησιού περίπου 3.000 άτομα. Τα σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες συχνά βυθίζονταν, σηκώνοντας βάρος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο είχαν σχεδιαστεί, στην προσπάθεια των διακινητών να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος χρεώνοντας περίπου 1.500 δολάρια το άτομο. Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Μερικές ημέρες, ο Βαλάμιος έβαζε έως και 20 άτομα μέσα στο τριών μέτρων σκάφος του» γράφει το Reuters, και συμπληρώνει: «Οι μέρες αυτές έχουν πλέον τελειώσει, από τον Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν να κλείσουν αυτό τον προσφυγικό διάδρομο και μόνο μια χούφτα πρόσφυγες φτάνουν πλέον κάθε εβδομάδα».

«Το νησί το αξίζει. Είμαι ηθικά ικανοποιημένος με όσα έκανα, που βοήθησα αυτούς τους ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα, και το Νόμπελ μαζί, δεν έχουν σημασία» δήλωσε στο πρακτορείο ο 63χρονος Θανάσης Μαρμαρινός, ψαράς της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σειρά της, η Αιμιλία Καμβάση, κόρη προσφύγων από τη Μικρά Ασία, είπε ότι δεν περίμενε ποτέ η τραγωδία να «χτυπήσει» τόσο κοντά στο σπίτι της.

Αισθάνθηκε, όμως, την ανάγκη να βοηθήσει, έχοντας ακούσει ιστορίες από τους γονείς της. «Σε αυτή την ηλικία, θα πεθάνω με καθαρή τη συνείδησή μου» ανέφερε η κ. Καμβάση, που πριν από λίγο καιρό συγκίνησε την Ελλάδα και τον κόσμο με μια κίνηση ανθρωπιάς –το τάισμα ενός μικρού προσφυγόπουλου.

Σε περίπτωση που οι Έλληνες νησιώτες κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης, τότε το χρηματικό έπαθλο των 930.000 δολαρίων θα διατεθεί στα νοσοκομεία των νησιών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα ‑ έκπληξη: Τα παιδιά βαρέθηκαν τις οθόνες – ζητούν πίσω την παιδική τους ηλικία

Πριν 10 ώρες

Θέλεις να ξεκολλήσει το παιδί από το κινητό; Αφησέ το να παίξει έξω μόνο του

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Πριν 10 ώρες

Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Βρέθηκε σώμα άνδρα που αγνοούνταν 28 χρόνια μέσα σε λιωμένο παγετώνα!

Πριν 10 ώρες

Η κλιματική αλλαγή λιώνει τους παγετώνες και ξεθάβει μυστικά που έμεναν θαμμένα για δεκαετίες

Σηκώθηκε από τον τάφο: Η γυναίκα που «πέθανε» μπροστά σε όλους… αλλά έζησε για άλλα 47 χρόνια

Χτες

Μια τραγική ιατρική διάγνωση, ένα φέρετρο που άνοιξε, και μια γυναίκα που σηκώθηκε χαμογελαστή – η Έσι Ντάνμπαρ έζησε το πιο φρικτό λάθος της ιστορίας.

Millennials vs Boomers: Γιατί η νέα γενιά χάνει το παιχνίδι του πλούτου

Χτες

Πτυχία, μάστερ και διδακτορικά, αλλά οι Millennials ζουν χειρότερα από τους γονείς τους

Skye Stout: Το γκολ που βούλωσε τα στόματα των haters

Χτες

Μια στιγμή που έπρεπε να είναι χαρά και καμάρι, μετατράπηκε σε πεδίο βολής

Το βρετανικό σχολείο που «απογείωσε» τους μαθητές του αλλάζοντας την ώρα έναρξης!

Προχτές

Μια απλή αλλαγή στο ωράριο… μισή ώρα αργότερα στο ξυπνητήρι, και οι μαθητές έγιναν πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και πιο πετυχημένοι!

Από χρεοκοπημένος ψαράς σε υπερήρωας: Η απίστευτη ιστορία του Κινέζου One Punch Man

Προχτές

1.000 μέρες αίμα, ιδρώτας και δάκρυα: Ο πραγματικός One Punch Man

Η Ιωάννα Τούνη, η Ίμπιζα και το αιώνιο βάρος στις μαμάδες

Προχτές

Συνύπαρξη & γονεϊκότητα μετά από χωρισμό...

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Πριν 3 μέρες

Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.