E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προβληματίζει στην Αυστία η χρήση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Χίτλερ

Για να αποφευχθεί μόνιμα η αξία αναγνώρισης όπως επίσης και η συμβολική δύναμη του

Προβληματίζει στην Αυστία η χρήση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Χίτλερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/10/2016 | 20:47

Tέλος στις πολυετείς συζητήσεις ως προς την τύχη του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, φέρεται να δίνει ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, για το σπίτι θα υπάρξει "αναδιαμόρφωση σε βάθος".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, δηλώνει πως συμμερίζεται την άποψη της ειδικής επιτροπής ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μόνιμα η αξία αναγνώρισης όπως επίσης και η συμβολική δύναμη του κτιρίου.

Ο ίδιος ανέφερε πως για το κτίριο -το οποίο βρίσκεται στη μικρή πόλη Μπραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας- υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά από μία νέα διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αύριο θα αρχίσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, με στόχο την ψήφιση του ομοσπονδιακού νόμου, στη βάση της απόφασης που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για την απαλλοτρίωση και την καταβολή αποζημίωσης στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε", στην ηλεκτρονική της έκδοση, είχε δημοσιεύσει είδηση στην οποία επικαλούνταν δήλωση του Βόλφγκανγκ Σομπότκα ότι "Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ θα κατεδαφιστεί", κάτι που ο υπουργός φέρεται να υποστηρίζει από παλιά, ωστόσο αυτό αποτελεί "προσωπική άποψη", όπως είχε διευκρινιστεί στο παρελθόν.
Ο Ομοσπονδιακός Νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του χρόνου, θα προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.

Με τον Νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούσε εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που "μοιράζονται" σε αναλογία 60-40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στόχο να αποφευχθεί η μετατροπή του σε ένα είδος "μνημείου και τόπου προσκύνησης" για ναζιστές και ακροδεξιούς, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος είχε εγκρίνει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου το σχέδιο Νόμου για την απαλλοτρίωση .

Οπως είχε δηλώσει τότε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σχολιάζοντας πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα (του Λαϊκού Κόμματος), για "κατεδάφιση του κτιρίου ως την καθαρότερη λύση", προκύπτουν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ. η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο. Αλλά και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε επισημάνει τότε πως για το λόγο αυτό το κτίριο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί και ο ίδιος θα πρότεινε να εξεταστεί μία χρήση του με παιδαγωγική αξία.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Αρχείου Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, Γκέρχαρντ Μπάουμγκαρτνερ, θεωρεί πως ήδη γίνεται πολύς λόγος για το σπίτι, ενώ παρατηρείται, όπως προσθέτει, μία τάση πανευρωπαϊκά για επίσκεψη στην πόλη Μπραουνάου.
Κατά την άποψή του, ακόμη και μία κατεδάφιση δεν θα ωφελούσε, καθώς οι οπαδοί του ναζισμού θα συνέχιζαν να συρρέουν και στο μέλλον, που δεν θα υπήρχε το σπίτι, για προσκύνημα σε μία "Πλατεία του Χίτλερ" ή σε ένα "Πάρκο του Χίτλερ".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, το κτίριο θα πρέπει να "αποπολιτικοποιηθεί" πλήρως, για παράδειγμα με την μετατροπή του σε ένα "σούπερμαρκτ" ή σε έδρα της Πυροσβεστικής, "μπροστά από τα οποία σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να φωτογραφηθεί".

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση "Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15" στο Μραουνάου, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλοΐς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε --τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους-- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της "κληρονομιάς".

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από το στίγμα της "γενέτειρας του Χίτλερ", το δημοτικό συμβούλιο της, είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του "επίτιμου δημότη" που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ‑ Η λίστα της Ευρώπης με τους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές

Πριν 8 ώρες

Διακοπές; Όχι για όλους: Η χώρα της ΕΕ όπου το 61% δεν αντέχει οικονομικά μια απόδραση

Μουντιάλ 2026: 4 ομάδες που ίσως κάνουν την έκπληξη και φτάσουν μακριά

Πριν 8 ώρες

Tέσσερις συγκεκριμένες εθνικές ομάδες με το υπόβαθρο, το ταλέντο και τις ειδικές συνθήκες να κάνουν τη μεγάλη ζημιά

Η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

Πριν 8 ώρες

Πώς θα είναι η ζωή εκεί

Αυτά τα vintage Pyrex πιάτα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Χτες

Ψάξτε τα ντουλάπια της γιαγιάς!

Explainer: Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες ‑ Τι συμβαίνει πραγματικά και τι λένε οι επιστήμονες

Χτες

Αν έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι καρχαρίες εμφανίζονται παντού, δεν είστε οι μόνοι

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

Χτες

Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!

Πώς τα οπίσθια μιας Γαλλίδας σερβιτόρας έγιναν εθνική παράδοση

Προχτές

Η εκδίκηση μιας σερβιτόρας και η ταπείνωση ενός δημάρχου

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

Προχτές

Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

10 φωτογραφίες που μας δείχνουν πως ήταν η ζωή τον 20ο αιώνα

Προχτές

Απλές στιγμές με πολλή σημασία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.