E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι ειδικοί ρίχνουν φως στα μυστικά του «ρήγματος των Ιωαννίνων»

Τι λένε τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες των επιστημόνων

Οι ειδικοί ρίχνουν φως στα μυστικά του «ρήγματος των Ιωαννίνων»

Δημοσίευση 18/10/2016 | 21:13

Στο μικροσκόπιο ειδικών επιστημόνων μπαίνει πλέον το ρήγμα των Ιωαννίνων, οι ιδιομορφίες και οι περιπλοκότητες που παρουσιάζει. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και καταγράφεται μία φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα. Από το πρωί βρίσκεται στα Ιωάννινα ο Καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, ειδικευμένος σε ενεργά ρήγματα Σπύρος Παυλίδης καθώς και συνεργάτες του, όπως επίσης και ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης με την ομάδα του.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ρήγματος, για το οποίο υπάρχουν αρκετά δεδομένα καταγεγραμμένα και υπογράμμισε ότι η μικρή επιτάχυνση του σεισμού ήταν αυτή στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές. Μίλησε επίσης για μία ομάδα ρηγμάτων που εκτείνεται από βάθος δέκα χιλιομέτρων αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια. Με ανάστροφη κίνηση, δηλαδή ένα «καβαλίκεμα» των πετρωμάτων, γεγονός που κάνει το ρήγμα διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα του ελλαδικού χώρου.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο, τυφλό ρήγμα, που δεν φτάνει στην επιφάνεια. Αυτό είναι θετικό γιατί η κίνηση κατανέμεται σε πολλά μικρότερα και η ενέργεια μειώνεται ωσότου φτάσει στην επιφάνεια», σημείωσε ο κ. Παυλίδης. Η δυναμικότητα που έχουν τα περισσότερα ρήγματα φτάνει μέχρι και τα 6,5 Ρίχτερ.

Σκοπός της έρευνας, όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, για την περίπτωση των Ιωαννίνων, είναι να εξεταστεί αν πρόκειται για μέρος ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Αυτό θα προκύψει μέσα από ανάλυση όλων των δεδομένων που συγκεντρώνουν τις μέρες αυτές οι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί φόβο, όμως το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μην ακούγονται ανεύθυνες φήμες που μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν.

Ο Διευθυντής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Βασίλης Λεκίδης τόνισε ότι η χαμηλή επιτάχυνση του σεισμού, η οποία στο κέντρο των Ιωαννίνων ανέρχονται στο 6,5% ήταν αυτή που δεν προκάλεσε ζημιές στα κτίρια. Ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας, ένας από τους καλύτερους παγκοσμίους, προβλέπει μέτρα στην κατασκευή των κτιρίων για επιταχύνσεις πολύ μεγαλύτερες.

«Η αντισεισμική ασφάλεια των κατασκευών στην χώρα είναι πολύ υψηλή και γι’ αυτό βλέπουμε ότι οι σεισμοί δεν δίνουν βλάβες όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πρόσφατα δε στην Ιταλία», υπογράμμισε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιο Όρος: Ο Μιχαήλ Τολότος που πέθανε χωρίς να δει ποτέ του γυναίκα από κοντά

Πριν 11 ώρες

Λέγεται πως ο Μιχαήλ Τολότος, από τη Χαλκιδική, έμαθε για την ύπαρξη γυναικών μόνο από όσα του έλεγαν οι άλλοι

Οι χαμένες και πουλημένες κόρες του Αφγανιστάν

Πριν 11 ώρες

Το απόγειο του μισογυνισμού: Απαγωγές και απάνθρωποι γάμοι για κοριτσάκια - «Ισλαμικό ήθος»

Ο άνθρωπος που ζούσε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά

Πριν 11 ώρες

Η μέρα της Μαρμότας στην πραγματική ζωή

Το βιβλίο που ο Bill Gates αγόρασε για 30,8 εκατ. δολάρια

Πριν 11 ώρες

Ένα από τα πιο ακριβά βιβλία του κόσμου

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στο κόσμο για να έχεις παιδιά

Πριν 11 ώρες

Με διαφορά από τις υπόλοιπες

Η πιο μισητή πίτσα είναι ελληνική εφεύρεση

Πριν 11 ώρες

Δημιουργήθηκε πάνω από 50 χρόνια πριν

Ο «Δράκος της Θράκης» που σκότωσε βάναυσα 9 άτομα και δεν πιάστηκε ποτέ

Χτες

Ήταν ο φόβος και ο τρόμος, μέχρι που μια μέρα απλά εξαφανίστηκε

Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων

Χτες

Πόσο συχνά έβριζαν;

Μια καλλιτέχνης εξήγησε την αμφιφυλοφιλία με τον πιο απλό τρόπο

Χτες

Δεν είναι μπερδεμένοι οι αμφιφυλόφιλοι, αλλά όσοι δεν τους καταλαβαίνουν

Ο οδηγός λεωφορείου που συνέλαβε μία επιβάτη επειδή ήταν μαύρη και άλλαξε η ιστορία

Προχτές

Ο άνθρωπος που έγινε παράδειγμα ρατσισμού και φυλετικής διάκρισης

H Roxana Ruiz σκότωσε το βιαστή της και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης

Προχτές

Ο δικαστής έκρινε ότι ένα απλό χτύπημα στον το κεφάλι θα ήταν αρκετό...

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.