E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εφεύρεση δύο φοιτητών λύνει το ζήτημα με το «μαύρο» στα κανάλια

Φέρνει στο ίδιο τηλεκοντρόλ τα 4 κανάλια αλλά και όσα «κόβονται» από το νόμο Παππά

Εφεύρεση δύο φοιτητών λύνει το ζήτημα με το «μαύρο» στα κανάλια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/10/2016 | 12:35

Δύο φίλοι και συμφοιτητές στο τρίτο έτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λεωνίδας Παπαναστασίου και ο Λάμπης Ευαγγελάτος εφηύραν το VisionTV. Πρόκειται για μια απλή αλλά ευφυέστατη παράκαμψη του «μαύρου» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τηλεόραση μέσω διαδικτύου ή webTV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι δύο νεαροί επεξεργάστηκαν την ιδέα, σχεδίασαν το ηλεκτρονικό κύκλωμα, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο και δοκίμασαν στην πράξη την επινόησή τους. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν προφίλ στα social media αλλά και μια ιστοσελίδα για την προώθηση της συσκευής VisionTV, ενός «αποκωδικοποιητή» κόστους μόλις 20 ευρώ. Μέσω αυτού, ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί στην τηλεόρασή του οποιοδήποτε κανάλι, αδειοδοτημένο ή μη. Το VisionTV περνά αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση του τηλεθεατή, από τα κανάλια της Digea σε όσα εκπέμπουν -ή θα εκπέμπουν- μόνο μέσω διαδικτύου. 



Ο Λεωνίδας Παπαναστασίου



Ο Λάμπης Ευαγγελάτος

Την αρχική ιδέα για το VisionTV είχε ο Λεωνίδας Παπαναστασίου, διαβάζοντας κάποιο άρθρο για τις εναλλακτικές οδούς που απομένουν για τους σταθμούς οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια εκπομπής κατά τη διαδικασία της δημοπράτησης. Ο Λεωνίδας μοιράστηκε τις σκέψεις του με τον φίλο του, Λάμπη Ευαγγελάτο, τον γιο του γνωστού δημοσιογράφου και παρουσιαστή ειδήσεων. Οι δύο φοιτητές κινήθηκαν ταχύτατα ώστε σήμερα πλέον να είναι έτοιμοι να κάνουν επίδειξη του VisionTV, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό.


Η λίστα των διαθέσιμων σταθμών όπως εμφανίζεται στην οθόνη μέσω του VisionTV.

Η «καρδιά» της συσκευής είναι το Raspberry Pi, ένας μικροσκοπικός υπολογιστής σε μορφή πλακέτας -για την ακρίβεια ο «κλώνος» της, δηλαδή ένα νόμιμο αντίτυπο. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την λειτουργία του VisionTV είναι επίσης ελεύθερο, «ανοιχτού κώδικα», οπότε η όλη φιλοσοφία της συσκευής είναι η απλούστερη δυνατή -αλλά και εξίσου οικονομική. Επιπλέον, όπως λέει στο protothema.gr ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «έχουμε φροντίσει ώστε το λειτουργικό περιβάλλον του VisionTV να είναι φιλικό για κάθε τηλεθεατή, σαν ένα οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ. Στο μυαλό μας είχαμε όχι τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, αλλά ανθρώπους που θέλουν απλώς να πατήσουν ένα κουμπί και να αλλάξουν κανάλι, όπως έκαναν πάντα. Οπότε, πχ οι ηλικιωμένοι ή τα μικρότερα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα εξοικείωσης με το VisionTV».




Η άποψη των δύο νεαρών εφευρετών είναι ότι «το θέμα των τηλεοπτικών αδειών άγγιξε ευαίσθητες χορδές μας. Θεωρήσαμε ευθύνη μας το να προσπαθήσουμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας τόσων ανθρώπων. Στόχος μας δεν είναι να επέμβουμε στην κυβερνητική απόφαση στο θέμα των αδειών, αλλά να επιτρέψουμε με τη δική μας λύση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν οι σταθμοί να εκπέμπουν με διαφορετικό, αλλά νόμιμο τρόπο».



Συνδεσμολογία της συσκευής VisionTV

Το VisionTV δεν προϋποθέτει καμία συνδρομή. Με τα 20 ευρώ που όπως υπολογίζουν ο Λεωνίδας και ο Λάμπης, κάθε τηλεθεατής θα αγοράζει τον «αποκωδικοποιητή» αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνική πλατφόρμα του VisionTV. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η μαζική παραγωγή της συσκευής, αυτό που επιδιώκουν οι δύο φίλοι, είναι την έμπρακτη στήριξη από τα κανάλια εκείνα που έμειναν εκτός αδειοδότησης. «Εμείς βάζουμε την ιδέα, οι ιδιοκτήτες των σταθμών καλούνται να συνεισφέρουν σε όλα τα υπόλοιπα» εξηγεί ο Λεωνίδας Παπαναστασίου. Και υπάρχει καλός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον χάρη στο απλούστατο αλλά τόσο έξυπνο VisionTV το «μαύρο» μπορεί να παρακαμφθεί, με απολύτως νόμιμο τρόπο. Αρκεί, φυσικά, οι σταθμοί να εξασφαλίσουν την βέλτιστη εκπομπή του προγράμματός τους μέσω διαδικτύου.

Στο εύλογο ερώτημα για το ποια είναι η σχέση του Νίκου Ευαγγελάτου με το εγχείρημα του γιου του, είναι ότι «μας στηρίζει ηθικά και μας παρέχει διακριτικά συμβουλές, αλλά δεν έχει καμία ουσιαστική ανάμιξη». Όπως υπογραμμίζει στο protothema.gr ο Λεωνίδας Παπαναστασίου «το τελευταίο που θέλουμε, είναι να ακολουθήσουμε την συνήθη ελληνική πρακτική του 'κονέ' και των γνωριμιών κάποιων άλλων για να προωθήσουμε τη δική μας δουλειά».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το VisionTV ακολουθήστε τους εξής συνδέσμους: visiontv.grhttps://www.facebook.com/visiontventertainment και
https://youtu.be/7uy_mEWagZ8 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Σήμερα

Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Σήμερα

Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

Κρίση στα κρυπτονομίσματα; Γιατί χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια μέσα σε 1,5 μήνα

Σήμερα

Η τεχνητή νοημοσύνη και η πολιτική της Fed

Το χόμπι των δισεκατομμυριούχων: Το σπορ που προσθέτει χρόνια, ευτυχία και επιτυχία

Χτες

Το απρόσμενο χόμπι που αποδείχθηκε… επένδυση ζωής

Η μυστική συνταγή της Ιαπωνίας για παιδιά με χαρακτήρα

Χτες

Καθαρισμός τάξης, φροντίδα φυτών και ευγένεια: Μάθημα ζωής που φτιάχνει χαρακτήρες, όχι μόνο μαθητές

Παραδοσιακή τεχνική 500 ετών σώζει τα σπίτια του σήμερα ‑ με έναν κάκτο!

Προχτές

Η φυσική μεμβράνη που διώχνει υγρασία, μούχλα και έντομα-χωρίς χημικά

Οι 7 μαγικές ιαπωνικές λέξεις που εξηγούν όσα νιώθεις αλλά δεν μπορείς να πεις

Προχτές

Επτά ιαπωνικές λέξεις που περιγράφουν όσα νιώθεις αλλά δεν μπορείς να εκφράσεις-μέχρι τώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.