E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον είχαν έρθει στην Αθήνα πριν από 17 χρόνια

Λαϊκό Δικαστήριο στο Σύνταγμα, δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο και... Ακρόπολη

Όταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον είχαν έρθει στην Αθήνα πριν από 17 χρόνια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/11/2016 | 09:43

Και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται για τον ερχομό του Ομπάμα, 17 χρόνια πριν, η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε επισκεφτεί τη χώρα μας το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου του 1999.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες της διάσκεψης κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς κόμματα και πολιτικές κινήσεις διαδήλωναν στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις την αντίθεσή τους στην παρουσία του Αμερικανού Προέδρου. Τον Μπιλ Κλίντον συνόδευε η σύζυγός του Χίλαρι, ενώ μαζί στο ταξίδι τους είχαν και την κόρη τους, Τσέλσι. Ο ερχομός του αμερικανού προέδρου είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και το Σύνταγμα είχε μάλιστα στηθεί και Λαϊκό Δικαστήριο ενώ τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο πριν την άφιξή του. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων η Αστυνομία πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στις οποίες τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ήταν κύρια θέματα συζητήσεων, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, να ζητεί τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και να υπογραμμίζει ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας επί νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, καθώς το μόνο υπαρκτό πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας.

Ο Μπιλ Κλίντον αναφέρθηκε στην ιστορία φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και στους ομογενείς. Για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό περιορίστηκε να σημειώσει ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, σε κάθε δημόσια ευκαιρία, προέτρεπε την ηγεσία και τον λαό να αναζητήσουν τη συμφιλίωση με την Ελλάδα, ενώ για το Κυπριακό δεσμεύτηκε να καταβάλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες. 

Η άφιξη: 

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να παραπεμφθούν στο δικαστήριο της Χάγης ή σε κάποιο άλλο αμοιβαίως αποδεκτό οργανισμό και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη αν δεν λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Για το Κυπριακό ανέφερε ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεσμευόμενος να κάνει ότι του επιτρέπεται από τη θέση του για μία δίκαιη και διαρκή λύση. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας, της ανάπτυξης, και της δημοκρατίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο: 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αναγνώρισε εμμέσως ως λάθος τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προέταξε το στρατηγικό της συμφέρον λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Υποστήριξε την ορθότητα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Κοσσυφοπέδιο, έσπευσε όμως να τονίσει ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί Έλληνες αντέδρασαν σ' αυτή την επιλογή.

Όπως έγινε γνωστό με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα μονομερώς ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον, υπήρξε η συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για μια πρωτοβουλία τεχνολογικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας να επιτρέψει στις ΗΠΑ να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε σιτηρά μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της περιοχής. Επίσης, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν την προσφυγή τους εναντίον της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις απώλειες από τα πνευματικά δικαιώματα στον τηλεοπτικό τομέα και να εξακολουθήσουν να είναι προμηθευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Σήμερα

Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Χτες

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

Χτες

Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Χτες

Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Προχτές

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Προχτές

O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

Προχτές

Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Προχτές

Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

par: 40
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.