E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Άνοδο παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Άνοδο παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/12/2016 | 13:26

Ανοδική τάση αλλά και ωριμότητα εμφανίζει η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου με τον Έλληνα καταναλωτή να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας ηλεκτρονικού εμπορίου που πραγματοποιεί τα τελευταία οκτώ χρόνια το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την συμμετοχή 1910 Ελλήνων online καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αύξηση γενικά των online αγορών το 2016 επαληθεύεται από το γεγονός ότι 1/10 online αγοραστές άρχισε τις αγορές του το 2016 και από την αύξηση των μεθοδικών/ώριμων Ελλήνων online αγοραστών αφού το 29% των online καταναλωτών πραγματοποιεί πάνω από το 50% των συνολικών αγορών τους ψηφιακά, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν για το 2015 στο 25% και το 2014 στο 9%.

Επίσης, το 2016 συνεχίζεται η τάση αύξησης των αγορών από τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, αφού 6/10 έκανε πάνω από το 80% των online αγορών του από τα τοπικά eshops ενώ πέρυσι ήταν 5/10 καταναλωτές. Αυτή η αύξηση εξηγείται λόγω των capital controls αλλά και την δυναμική λειτουργία χιλιάδων τοπικών ηλεκτρονικών καταστημάτων σε όλες πλέον τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Βέβαια οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά αγορών σε όλη της Ευρώπη από eshops του εξωτερικού στα επίπεδα περίπου του 30%.

Παρά το γεγονός ότι η αντικαταβολή παραμένει ακόμη ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής με το 56% των online καταναλωτών συνήθως να την προτιμά, η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται πλέον συχνά από 1/2 online καταναλωτές (συγκεκριμένα το 51% την χρησιμοποιεί συχνά από 44% που ήταν προ capital controls το 2014).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σημαντική είναι αντίστοιχα η μείωση της συχνής χρήσης του PayPal στο 15%. Τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την αύξηση των συναλλαγών ηλεκτρονικής τραπεζικής με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πληρωμή οφειλών προ το δημόσιο που γίνεται ψηφιακά πλέον συστηματικά από το 63% των online καταναλωτικών (σε σχέση με το 50% προ capital control).

Οι πέντε πιο δημοφιλείς κατηγορίες για τις online αγορές παραμένουν οι ίδιες με αυτές του 2015. Στην πρώτη θέση με 84% των online αγοραστών να δηλώνουν ότι αγόρασαν το πρώτο 9μηνο 2016 ταξιδιωτικές υπηρεσίες (π.χ. εισιτήρια), το 70% διαμονή σε καταλύματα (π.χ. ξενοδοχεία), το 69% εξαρτήματα και περιφερειακό εξοπλισμό, το 69% εισιτήρια για εκδηλώσεις και το 62% είδη ένδυσης και υπόδησης.

Γενικά όμως υπάρχει μία αύξηση 5% κατά μέσο ότι στις κατηγορίες που αγοράζουν οι online καταναλωτές με την μεγαλύτερη αύξηση +10% στις παραγγελίες έτοιμου φαγητού (έχουν εμφανιστεί δυναμικές ηλεκτρονικές αγορές και καινοτόμες υπηρεσίες παράδοσης), +9% στην πληρωμή λογαριασμών (λόγω capital controls αλλά και νέων υπηρεσιών πληρωμών όπως ψηφιακό πορτοφόλι), +7% στην αγοράς/ενοικίαση αυτοκινήτου, +6% στα είδη λιανεμπορίου (φέτος λειτούργησαν τρία νέα online σούπερ-μάρκετ με σημαντικές προσφορές και έξτρα υπηρεσίες πληροφόρησης/παράδοσης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές και προσφορές παραμένουν οι κύριοι λόγοι για να πραγματοποιούν οι Έλληνες τις online αγορές, που σχετίζεται βέβαια με την οικονομική κρίση, την μείωση αξίας του συνολικού «καλαθιού» αγορών και την «εκπαίδευση» των καταναλωτών στις προσφορές από τα μεγάλα φυσικά πολυκαταστήματα/αλυσίδες. Συγκεκριμένα στους λόγους που πραγματοποιούν online αγορές αναφέρουν την εύρεση καλύτερων τιμών (73%), την άμεση σύγκριση προϊόντων (55%) και την εύρεση προσφορών (42%). Αύξηση σημειώνουν επίσης οι λόγοι που σχετίζονται με την ποικιλία προϊόντων, όπως με την εύρεση προϊόντων που δεν υπάρχουν στα φυσικά καταστήματα (46%) και την μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων (37%).

Αυτοί οι λόγοι σχετίζονται βέβαια και με το γενικό de-stocking που λαμβάνει χώρα στα μικρά φυσικά καταστήματα λόγω cash-flow προβλημάτων. Το κυνήγι προσφορών και τιμών επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των online καταναλωτών αφού 3/10 δηλώνουν ότι μέσα στην χρονιά αγόρασαν από ένα eshop και δεν επέστρεψαν ξανά για αγορές.

Επιβεβαιώνεται επίσης η πολυκαναλική τάση των τελευταίων δύο ετών και η δύναμη των ψηφιακών μέσων ακόμη και στις φυσικές αγορές, αφού για τους online καταναλωτές το 1/3 των συνολικών τους αγορών σε φυσικά καταστήματα το πραγματοποιούν αφού κάνουν έρευνα στο Internet και στις υπηρεσίες σύγκρισης προϊόντων/τιμών. Υπάρχει όμως και το αντίθετο φαινόμενο με 1/6 των συνολικών online αγορών να πραγματοποιείται αφού έγινε πρώτα επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τάση με τις κάρτες πιστότητας αρχίζει και εμφανίζεται και στον ψηφιακό κόσμο με το 30% να επιλέγουν συνήθως eshops που προσφέρουν πόντους επιβράβευσης και το 26% να τους χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Παρ όλα αυτά αυτοί οι online καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί (4/10 θεωρούν ότι δεν τους προσδίδουν μεγάλη αξία) έως αρνητικοί από αυτή την εμπειρία (3/10 δεν τους έχουν εξαργυρώσει ποτέ), ενώ έχουν προτάσεις για την καλυτέρευση των υπηρεσιών αυτών (6/10 επιθυμούν να εξαργυρώσουν τους πόντους σε μορφή έκπτωσης σε επόμενη αγορά ενώ 4/10 να τους εξαργυρώσουν σε συνεργαζόμενα καταστήματα).

Οι 9/10 πλέον online καταναλωτές έχουν καθημερινά πρόσβαση στο Internet μέσω του κινητού τους, ενώ 8/10 μέσω του φορητού Η/Υ, 7/10 μέσω του tablet και μόνο 6/10 μέσω του σταθερού H/Y. Το κινητό πλέον εδραιώνεται ως ψηφιακό μέσο και για σημαντικές ψηφιακές συναλλαγές για τους online καταναλωτές αφού 1/4 το χρησιμοποιεί καθημερινά/συχνά για online banking, 1/5 για αναζήτηση προσφορών, 1/5 για χρήση mobile εφαρμογών των εταιριών (προμηθευτών ή λιανεμπόρων) και 1/6 για αναζήτησή τιμών ενώ βρίσκονται ήδη σε φυσικό κατάστημα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurostat: Ούτε μια εβδομάδα διακοπές δεν σηκώνει το πορτοφόλι των μισών Ελλήνων

Σήμερα

Δεύτερη η Ελλάδα στην Ε.Ε. στο ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα τον χρόνο

Βυθίστηκε σκάφος της FRONTEX στη Λέσβο

Σήμερα

Προσέκρουσε σε ξέρα

Εθνική Ελλάδας: Ο Βούκσεβιτς επέλεξε την Σερβία και θα παίξει στο Eurobasket

Σήμερα

Παρά την πολύ καλή προσέγγιση της ελληνικής ομοσπονδίας ο 22χρονος power forward των Γουίζαρντς επέλεξε την σερβική μπασκετική ιθαγένεια και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο φιλικό της 9ης Αυγούστου στην Λεμεσό κόντρα στην Ελλάδα

Γαλλία: Απρόοπτα στην παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης ‑ Αφηνίασαν τα άλογα

Σήμερα

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ημέρας της Βαστίλης επηρεάστηκε από μερικά απρόοπτα

Στο νοσοκομείο Τρικάλων άνδρας που τσιμπήθηκε από αράχνη «μαύρη χήρα»

Σήμερα

Το δηλητήριο της αράχνης επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή ιδρώτα

Ισπανία: Ταραχές και συλλήψεις στη Μούρθια ‑ Το κάλεσμα για «κυνήγι» μεταναστών οχυρώνει την πόλη

Σήμερα

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ένας 60χρονος κάτοικος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους - Η φωτογραφία του με εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού στα social media ήταν το έναυσμα για να γίνει κάλεσμα επιδρομών

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη 17χρονη που τραυματίστηκε με ηλεκτρικό πατίνι στα Γρεβενά

Σήμερα

Η κοπέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλική αιμορραγία και υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο

Τραγωδία στη Μασαχουσέτη: Εννέα οι νεκροί από την πυρκαγιά σε κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης

Σήμερα

Αλλος ένας άνθρωπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα αίτια βρίσκονται υπό διερεύνηση

Συγκλονιστικό βίντεο Ουκρανού στρατιώτη: «Δε θα επιστρέψω, αντίο» ‑ Τον εγκατέλειψαν τραυματισμένο

Σήμερα

«Η διοίκηση μάς εγκατέλειψε, δύο ημέρες νωρίτερα ήταν εδώ», αναφέρει ο Ουκρανός στρατιώτης, πριν αποχαιρετήσει τη μητέρα του, με δάκρυα στα μάτια

Εγκλωβισμένος στα ανοιχτά της Τζέντα ο Έλληνας ένοπλος φρουρός που επέζησε από την επίθεση των Χούθι

Σήμερα

Δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη - Ο Βαγγέλης Σταρίδας φέρει τραύματα στα πόδια και είναι σε κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση

Επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Σταύρος Ξαρχάκος

Σήμερα

Ο συνθέτης έδωσε το «παρών» στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήταν αρκετά συγκινητικές, με τον ίδιο του μουσουργό φανερά συγκινημένο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.