Το πιο παλιό προφuλακτικό στον κόσμο
Το πιο παράξενο είναι ότι μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί
Τα προφυλακτικά, σαν εφεύρεση δεν είναι και τόσο καινούργια. Οι ανάγκες για μεγαλύτερη προστασία που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων έφεραν την εξέλιξή τους στην σημερινή τους μορφή, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για ακόμα ένα επίτευγμα του 20ου αιώνα.
Υπάρχουν στοιχεία, που αμφισβητούνται μέχρι τις μέρες μας, τα οποία βρέθηκαν σε τοιχογραφίες, πως τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν ήδη από του αρχαίους Αιγύπτιους το 1.000 π.Χ. Άλλες τοιχογραφίες στην Γαλλία, αναφέρονται στην χρήση τους από 2.000 π.Χ. Υποτίθεται πως φτιάχνονταν από έντερα προβάτων και χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, όταν έφευγαν για μεγάλες εκστρατείες.
Παρόλ’ αυτά, το πιο παλιό προφυλακτικό στον κόσμο βρέθηκε στο Λούντ της Σουηδίας. Ήταν φτιαγμένο από έντερα γουρουνιού και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι φτιάχτηκε και ίσως χρησιμοποιήθηκε περίπου το 1640 μ.Χ. Δηλαδή πριν από 377 χρόνια!
Το πιο παράξενο απ’ όλα ήταν πως ακόμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Μαζί του υπήρχαν και οι οδηγίες χρήσης, γραμμένες στα Λατινικά, οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν πως θα ήταν καλό να πλυθεί με ζεστό γάλα ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ασθένειες. Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, αφού ο κατασκευαστής φαίνεται να γνώριζε ότι τα προφυλακτικά από έντερα ζώων, δεν ήταν αρκετά για να καταπολεμήσεις την σeξουαλική μετάδοση ασθενειών. Κι αυτό γιατί, τον 17ο αιώνα, λογικά τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Ακόμα και στην λογοτεχνία, οι άντρες φαίνεται να γνώριζαν την χρήση και την χρησιμότητά τους από πολύ παλιά. Ο Καζανόβας, ο πασίγνωστος γυναικοκατακτητής, φέρεται να είχε αναφερθεί σε αυτό με την φράση «Το αγγλικό παλτό του καβαλάρη»!
Μπορεί λοιπόν το υλικό να έχει αλλάξει και οι επιλογές πλέον να είναι πολύ περισσότερες, όμως το σχήμα και η αρχική χρήση του προφυλακτικού παραμένουν οι ίδιες . Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Γιατί να χαλάσεις μια επιτυχημένη «συνταγή» αιώνων άλλωστε;