E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δολοφονία Φύσσα: Η τεχνική έκθεση που διαψεύδει τους αστυνομικούς

Ο διάλογος ΔΙΑΣ - κέντρου όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Φύσσα

Δολοφονία Φύσσα: Η τεχνική έκθεση που διαψεύδει τους αστυνομικούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 6/10/2018 | 09:17

Η τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που αποτυπώνει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε χθες βράδυ, παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου καλλιτέχνη και πλήθους κόσμου στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του Forensic Architecture κατάφεραν να συνδυάσουν στο διάρκειας 43 λεπτών βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί και στην δίκη της Χρυσής Αυγής στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, την εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες προς το ΕΚΑΒ. Συγχρονίζοντας όλα τα παραπάνω, κατάφεραν να προσδιορίσουν τον χρόνο και τον χώρο και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη δολοφονία που τοποθετείται μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06 μετά τα μεσάνυχτα. 

Σημαντικό σημείο από όσα αναδεικνύει το βίντεο, είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Δημιουργούνται πλέον πάρα πολλά ερωτήματα για το πώς και αν έδρασαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο ώστε να εμποδίσουν την δολοφονία.

H ομάδα ΔΙΑΣ φαίνεται καθαρά να καταφθάνει στο σημείο της δολοφονίας στις 23:58. Ωστόσο στο δικαστήριο υπήρξε ο ισχυρισμός από τους αστυνομικούς πως έλαβαν την κλήση στις 23:59. “Εμείς αυτήν την κλήση την ακούμε στις 23:54. Επίσης, ο επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο, στην επικοινωνία του με το κέντρο ισχυρίστηκε πως στο σημείο βρισκόταν μόνο η δική του ομάδα, δηλαδή δύο μοτοσυκλέτες με τέσσερις αστυνομικούς, ενώ στο βίντεο φαίνονται δύο τέτοιες ομάδες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H οικογένεια του άτυχου νέου, αλλά και οι συνήγοροι της, θεώρησαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης του υλικού, καθώς μέσα από αυτό, αποδεικνύεται κατά την πολιτική αγωγή, η οργανωμένη επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλα μέλη της ΧΑ, που επί της ουσίας ήθελαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά και τα «τεράστια κενά και λάθη που έκαναν οι διωκτικές αρχές».

Παρούσα ήταν από νωρίς η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, που λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του υλικού, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το πώς έχει «εξαφανιστεί» η υπόθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Είναι μια μεγάλη δίκη, και λογικό είναι να καθυστερήσει. Όσον αφορά το ποιοι είναι έξω, αυτή είναι η δικονομία της χώρας. Δυστυχώς, είναι έξω, κάποια στιγμή όμως δεν θα είναι έξω, θα μπούνε μέσα. Γι’ αυτό και γίνεται αυτός ο αγώνας. Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας ότι δεν κάνανε τίποτε».

Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως δεν έχει δει το υλικό, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να αντέξει την ψυχολογική πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 43 λεπτών, αποτυπώνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την οικογένεια, το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα αρκετά πριν την δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή πριν το φονικό, αλλά και τις ενέργειες του κατηγορούμενου δολοφόνου και των συνεργών του.

Όπως διευκρινίστηκε, η μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ανατέθηκε πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με σκοπό την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στόχος ήταν να αποδειχθεί και να αποκαλυφθεί η πραγματική θέση των εμπλεκομένων, σε χρόνο και τόπο, ώστε να βρεθεί η αλήθεια.

Η συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου ανέφερε κατά την ομιλία της: «Όλα όσα διαδραματίζονται στο δικαστήριο τα τελευταία 3,5 χρόνια, λόγω του ότι η δίκη δεν καλύπτεται από τα μμε, σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να σας φέρουμε στο κλίμα τι ακριβώς αποδεικνύεται μέσα στην αίθουσα, αλλά να αντιληφθείτε αυτό που και εμείς πλέον πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή της, η Χρύσα Παπαδοπούλου, μία ακόμη συνήγορος της οικογένειας, επεσήμανε πως από τον συνδυασμό των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, «ήταν σαφές ότι ανέκυπτε ένα θέμα, όπως η παρουσία, η αντίδραση ή αδράνεια μάλλον των αστυνομικών που ήταν εκεί».

«Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα: πρώτον γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν και άλλους χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακιά, και δεύτερον, εάν μπορούσαν να αποτρέψουν την δολοφονία, δεδομένου ότι ήταν στο σημείο αρκετά λεπτά πριν», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Χτες

Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Χτες

Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Χτες

Το ωράριο για την εορταστική περίοδο

60.000 αφρικανικοί πιγκουίνοι πέθαναν από ασιτία καθώς τα αποθέματα σαρδέλας καταρρέουν

Χτες

Το 2024, το είδος κατατάχθηκε επισήμως «κρισίμως κινδυνεύον», με λιγότερα από 10.000 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί

Χτες

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην ΕΕ: Αναλάβετε την πλειονότητα των δαπανών για το ΝΑΤΟ έως το 2027

Χτες

Αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η Ουάσινγκτον μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε ορισμένους μηχανισμούς συντονισμού άμυνας του ΝΑΤΟ

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου

Χτες

Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου

Χτες

Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

Γιάννης Σμαραγδής: Τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του, «Καποδίστριας»

Χτες

Στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας»

Κακοκαιρία Byron: Αυτοκίνητα επέπλεαν σε δρόμους στον Αλιμο, απίστευτο βίντεο

Χτες

Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων

Κακοκαιρία Byron: Έγκυος εγκλωβίστηκε σε πλημμυρισμένο σπίτι στη Νέα Πέραμο

Χτες

Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο από το νερό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.