E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσοι βασιλιάδες υπάρχουν στον κόσμο;

Ζουν και βασιλεύουν με διαφορετικούς τρόπους

Πόσοι βασιλιάδες υπάρχουν στον κόσμο;
@cheatsheet.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Τα περισσότερα κράτη του κόσμου δεν έχουν μοναρχία. Κάποια από αυτά που έχουν, συνδυάζουν την ύπαρξη του βασιλιά με την δημοκρατία και υπάρχουν και κάποια, που ο μονάρχης είναι ο μοναδικός και ανώτατος άρχων του τόπου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ακούμε για βασιλιά, το μυαλό της πλειονότητας του κόσμου πάει αυτομάτως στην βασίλισσα Ελισσάβετ. Αλλά οι βασιλικές οικογένειες δεν εξαντλούνται στην βρετανική. Γιατί υπάρχουν 29 σύγχρονες μονάρχες που διοικούν περισσότερες από 40 χώρες. Σε κάποιες είναι μονάρχες «τιμής ένεκεν» και σε κάποιες άλλες καθόλου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ανώτατη μονάρχης της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που περιλαμβάνει 16 χώρες. Μεταξύ τους είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά του Σολομώντα, οι Μπαχάμες, η Βόρεια Ιρλανδία κ.α. Σε όλες αυτές της χώρες υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα και οι αρμοδιότητες της βασίλισσας είναι περιορισμένες.

Άλλα κράτη της Ευρώπης που έχουν Συνταγματική Μοναρχία είναι η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Δανία. Υπάρχει και η Ανδόρρα, η μικρή χώρα στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας, που είναι ειδική περίπτωση. Γιατί στην Ανδόρα δεν υπάρχει ακριβώς μοναρχία, αλλά διαρχία, αφού ανώτατοι άρχοντες θεωρούνται ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας, δηλαδή προς το παρόν ο Εμανουέλ Μακρόν, και ο Επίσκοπος της Ουρζέλ, της μεγαλύτερη Επισκοπής της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας στην Καταλονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας

https://theoslobook.no/2016/07/08/norway-royal-family-today/

@theoslobook.no

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο μικρά κράτη στην Ευρώπη έχουν Απόλυτη Συνταγματική Μοναρχία. Και αυτά είναι δυο πριγκιπάτα. Του Μονακό και του Λιχτενστάιν. Και στα δυο κράτη, οι πρίγκιπες έχουν αυξημένες εξουσίες.

Ο πρίγκιπας του Μονακό

https://people.com/royals/prince-albert-celebrates-a-milestone-birthday-60-is-the-new-40/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@people.com

Φεύγοντας από την Ευρώπη, οι μουσουλμανικές μοναρχίες είναι και οι πιο απόλυτες. Τέτοιες μοναρχίες βρίσκουμε στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν, στο Μπρουνέι, στο Βασίλειο της Ιορδανίας, στο Κουβέιτ, στο Μαρόκο, στο Σουλτανάτο του Ομάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Μαλαισία και στο Κατάρ. Σε κάποια από αυτά, οι εξουσίες συγκεντρώνονται όλες στο πρόσωπο του βασιλιά ή του σουλτάνου, ενώ κάποιες χώρες έχουν σώματα αντιπροσώπων αλλά ο μονάρχης έχει τις περισσότερες εξουσίες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

http://www.newindianexpress.com/topic/King_Salman

@newindianexpress.com

Στην ανατολική Ασία υπάρχουν άλλες τέσσερις μοναρχίες. Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, το Βασίλειο του Μπουτάν, το Βασίλειο της Καμπότζης και το Βασίλειο της Ταϊλάνδης. Και στις τέσσερις περιπτώσεις, πρόκειται για Συνταγματικές Μοναρχίες όπου ο μονάρχης έχει περισσότερο τελετουργικό ρόλο.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

https://www.dnaindia.com/world/report-japan-cabinet-approves-bill-allowing-emperor-s-abdication-2444049

@dnaindia.com

Υπάρχουν ακόμα πέντε μοναρχίες στον κόσμο. Ξεχωριστές για λόγους γεωγραφικούς αλλά και του είδους της μοναρχίας. Αυτές είναι το Βασίλειο των Τόνγκα στην Πολυνησία, το Βασίλειο της Σουαζιλάνδης και το Βασίλειο του Λεσότο στην Αφρική, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας και το Βατικανό. Συνταγματική Μοναρχία έχουν το Βασίλειο των Τόνγκα και του Λεσότο, ενώ Απόλυτες Μοναρχίες βρίσκουμε στην Σουαζιλάνδη και το Βατικανό. Στην Σουαζιλάνδη υπάρχει ενός είδους διαρχίας, αφού ο βασιλιάς κυβερνά μαζί με την μητέρα του. Στο Βατικανό, ο πάπας είναι ο απόλυτος μονάρχης του μικρού κρατιδίου που βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/king-mswati-iii-swaziland-wants-ban-divorce-across-nation-man-woman-split-marriage-a7701151.html

@independent.co.uk

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 5 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 5 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 5 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.