E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια
Φωτογραφία από Victor
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Ο Saleh Ahmed Handule Ali, τώρα 33 ετών, είχε άδεια αορίστου χρόνου για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατάφερε να κρατήσει αρχείο

Ένας πρόσφυγας που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές ως έφηβος το 2008, είναι εγκλωβισμένος στην ανατολική Αφρική τα τελευταία 16 χρόνια σε μια υπόθεση που ανώτεροι δικαστές έχουν περιγράψει ως «σπάνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Saleh Ahmed Handule Ali, τώρα 33 ετών, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία εννέα ετών τον Απρίλιο του 2000 με τη μητέρα του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του από τη Σομαλία. Ήρθαν για να ενωθούν με τον πατέρα του Αλί, στον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα.

Η οικογένεια αναγνωρίστηκε επίσης ως πρόσφυγες από το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Ali έλαβε ένα ταξιδιωτικό έγγραφο το 2004 βάσει της σύμβασης για τους πρόσφυγες, η οποία ίσχυε για 10 χρόνια.

Το 2008 ο Ali διαγνώστηκε με φυματίωση και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποφάσισε να ταξιδέψει στο Τζιμπουτί για σύντομες διακοπές με την ελπίδα ότι το θερμότερο κλίμα θα βοηθούσε την ανάρρωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποια στιγμή αφότου έφτασε στο Τζιμπουτί, έχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του, που ζει στο Μπρίστολ. Καθώς δεν υπάρχει βρετανική πρεσβεία στο Τζιμπουτί, κατάφερε να φτάσει στη γειτονική Αιθιοπία και όταν τελικά έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα, προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να λάβει βοήθεια από την πρεσβεία, χωρίς επιτυχία.

Αργότερα προέκυψε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατάφερε να κρατήσει αρχείο στη βάση δεδομένων του για το γεγονός ότι του είχε χορηγήσει άδεια αορίστου χρόνου να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγας. Σύμφωνα με απόφαση του εφετείου την περασμένη εβδομάδα, «έκτοτε βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αιθιοπία, χωρίς έγγραφα».

Η μητέρα του, η οποία πάσχει από πολλές παθήσεις υγείας, μάζεψε χρήματα για αρκετά χρόνια για να προσλάβει έναν δικηγόρο για να προσπαθήσει να φέρει τον γιο της πίσω στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούνιο του 2015, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε την άδεια στον Ali να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οικογένεια άσκησε έφεση στην πρώτη βαθμίδα και στο ανώτερο δικαστήριο του δικαστηρίου μετανάστευσης, αλλά οι προσφυγές της απορρίφθηκαν.

Ο Ali είναι χωρίς έγγραφα στην Αιθιοπία και ζει μια άπορη ζωή από χέρι με στόμα, ανίκανος να εργαστεί. Επιβιώνει με τα χρήματα που του στέλνει η μητέρα του.

«Κλαίω εδώ και 16 χρόνια για την απώλεια του γιου μου», είπε η μητέρα του, Shamis Dirya, στον Guardian. «Θέλουμε το Υπουργείο Εσωτερικών να μας τον φέρει πίσω. Αλλά δεν μας ακούνε. Όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, κλαίω κι εκείνος. Δεν είχε τηλέφωνο τους τελευταίους τρεις μήνες, οπότε ήταν δύσκολο να του μιλήσω. Μερικές φορές δεν ξέρουμε καν αν είναι ζωντανός. Εδώ πήγε δημοτικό, εδώ πήγε λύκειο. Πήγε στο Τζιμπουτί μόνο για ολιγοήμερες διακοπές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εφετείο, η επικεφαλής δικαστής, η Lady Justice Andrews, είπε στην απόφαση τριών δικαστών: «Αυτή είναι από κάθε άποψη και από πολλές απόψεις μια πολύ σπάνια περίπτωση».

Η απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την έφεση του Ali κατά της απόρριψης της υπόθεσής του και την παρέπεμψε στο ανώτερο δικαστήριο, ήταν επικριτική για τον δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, Adam Rhys-Davies, και ανέφερε ότι είχε γίνει σαφές νομικό λάθος όταν απέρριψε την υπόθεση του Αλί.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πριν 7 ώρες

Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πριν 7 ώρες

Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Χτες

Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Χτες

Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Χτες

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Χτες

Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Προχτές

Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Προχτές

Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.