E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία

Τι γίνεται με τη ρύθμιση οφειλών

Ασχημα νέα για όσους χρωστούν στην εφορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/3/2019 | 08:13

Πριν από μερικούς μήνες το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι έρχεται μία ρύθμιση οφειλών, ανάσα για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα ρύθμιζαν σε 120 δόσεις τα χρέη τους, και σε αυτή θα μπορούν να μπουν οι πάντες χωρίς κανένα κριτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα η ρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται ούτε καν στα… σχέδια. Στην κυβέρνηση περιμένουν να κλείσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και εν συνεχεία να ανοίξουν το θέμα για τη ρύθμιση οφειλών, δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης, όπως επίσης και για το τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομική βάση.

Παράλληλα το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση, όποτε αυτή έρθει, δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες. Θα είναι με κριτήρια και μάλιστα αυστηρά και παράλληλα θα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για έναν σφιχτό νόμο, παρόμοιο με αυτόν που θα καταλήξει για την πρώτη κατοικία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε ποια είναι αυτή την στιγμή τα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση καλλιέργησε προσδοκίες στους οφειλέτες. Όλοι πίστεψαν ότι θα μπορέσουν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις σε βάθος 10ετίας. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που μπορεί ωστόσο να μην έχουν την κυριότητα του ξενοδοχείου (μνημόνιο), έχουν όμως λόγο ακόμη και μάλιστα ισχυρό στις βασικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δανειστές ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις ρυθμίσεις οφειλών. Θεωρούν ότι αυτές που ήδη έχουν γίνει και αυτές που τρέχουν είναι ικανοποιητικές και δεν χρειάζεται νέες, που θα συντηρήσουν στο διηνεκές μία κουλτούρα «δεν πληρώνω». Όμως η κυβέρνηση, συμφωνεί σε αυτό και η αντιπολίτευση, ήθελε μία ακόμη ρύθμιση και μάλιστα καλλιέργησε προσδοκίες.

Αυτές στην πορεία διαψεύσθηκαν και σήμερα στην καλύτερη περίπτωση το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή μετά το Πάσχα. Η ρύθμιση για τα Ταμεία είναι σίγουρα πιο μπροστά από την αντίστοιχη για την Εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα και αφορά στο κατά πόσο θα ενταχθούν (και υπό ποιους όρους) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών. Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, η περίοδος αναμονής των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων οφειλετών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει καν στείλει στους θεσμούς το σχέδιο της πρότασής της. Υποτίθεται ότι αυτό θα γινόταν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρχει μια προετοιμασία ενόψει και της άφιξης των κλιμακίων για την 3ημεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι δεδομένο καθώς μέχρι τις 5 Απριλίου, όλο το βάρος θα πέσει στο να κλείσει η 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ρύθμισης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα νομοσχέδιο με «κόφτες» και συγκεκριμένα κριτήρια που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους λεγόμενους κακοπληρωτές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά και για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων οι οποίες θα φτάνουν στις 120 μόνο για οφειλέτες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: χαμηλό εισόδημα, λιγοστές καταθέσεις και περιορισμένης αξίας ακίνητα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση, όταν και αν κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, θα έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια «ζωής». Δηλαδή οι οφειλέτες θα κληθούν να κάνουν τις αιτήσεις ένταξης μέσα σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επείγον: Η Ευρώπη «γονατίζει» από τη νέα γρίπη – Τι κρύβει η παραλλαγή Κ;

Πριν 9 ώρες

Πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα από το ξέσπασμα γρίπης και επαναφορά της μάσκας

Πυροβολισμοί στο Ίλιον: Ο πεθερός πήγε να βιάσει την 17χρονη νύφη

Πριν 9 ώρες

Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Απλήρωτα 9 στα 10 ευρώ 23 μέρες πριν τη λήξη, τέλος το «πέναλτι» 100% αλλά και οι παρατάσεις

Πριν 9 ώρες

Η εμπρόθεσμη πληρωμή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου - Για πρώτη φορά στα χρονικά, το σενάριο για παράταση στη διορία δεν φαίνεται να «παίζει», καθώς από το 2026 τα δεδομένα αλλάζουν

Έρχεται ο «ΑΜΚΑ των σπιτιών»: Τι αλλάζει σε αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις από το 2026

Πριν 9 ώρες

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «E-Registries» ενοποιεί ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, ρεύμα, νερό, ασφάλειες – Αυτόματος συγχρονισμός με Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ και δήμους

Σάλος στη Ρωσία για μητέρα που έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα, «μαμά» φώναζε το παιδί

Πριν 9 ώρες

H 36χρονη γέλασε λέγοντας ότι «μπορείς και να σταματήσεις τελείως την παροχή οξυγόνου στη σακούλα»

Σχεδόν 3.000 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από δάγκωμα σκύλου μέσα σε ένα χρόνο

Πριν 9 ώρες

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις σκύλων στη χώρα μας

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Χτες

Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Χτες

Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Χτες

«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Χτες

Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Χτες

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.