E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι Ιρλανδοί πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο στην γιορτή του St. Patrick`s Day;

Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Ιρλανδοί;

Γιατί οι Ιρλανδοί πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο στην γιορτή του St. Patrick`s Day;
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

17 Μαρτίου. Η γιορτή όλων των Ιρλανδών σε όλον τον κόσμο. Μια γιορτή που έχει πάρει έτσι κι αλλιώς παγκόσμιες διαστάσεις αν και ξεκίνησε μόνο ως δική τους. Όμως τα εκατομμύρια των Ιρλανδών που ζουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια, την μοιράστηκαν με όλους, οπότε ακόμα και στην Ελλάδα αρκετοί τη γιορτάζουν.

Μιλάμε φυσικά για την St. Patrick’s Day. Στην Ιρλανδία, στη Βοστώνη και στην Νέα Υόρκη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις, οι Ιρλανδοί ντύνονται στα αγαπημένα τους πράσινα, ακούνε παραδοσιακά ιρλανδικά τραγούδια και πίνουν άφθονη μπίρα και ουίσκι. Βέβαια, αυτός ο τρόπος εορτασμού είναι περισσότερο αμερικάνικος, αφού στην Ιρλανδία δεν γιορτάζεται έτσι ακριβώς. Πάντως το αλκοόλ και τα βρισίδια, υπάρχουν παντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γιορτάζουν όμως την ημερα του Αγίου Πατρικίου ή καλύτερα στην Saint Patrick’s Day;

O Saint Patrick είναι ο άγιος προστάτης της Ιρλανδίας, έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και ήταν αυτός που έφερε τον χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Η 17η Μαρτίου φέρεται να είναι η ημερομηνία του θανάτου του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή το 461 μ.Χ.

Ο St. Patrick ήταν Ρωμαιο-βρετανός και γεννήθηκε στην υπό Ρωμαϊκή κατοχή Αγγλία. Ο πατέρας του και ο παππούς του ανήκαν στο ιερατείο. Στα 16 του τον απήγαγαν οι Ιρλανδοί και τον μετέφεραν στην χώρα τους. Πέρασε έξι χρόνια δουλεύοντας ως βοσκός και τότε «βρήκε τον Θεό», όπως εξιστορεί ο ίδιος στο βιβλίο του, «Declaration». Είδε ένα όραμα, με τον Θεό να του λέει πως στην παραλία τον περίμενε ένα πλοίο που θα τον πήγαινε στην πατρίδα. Κι έτσι έγινε. Επέστρεψε στην πατρίδα του και έγινε Ιερέας.

Όμως επέλεξε να επιστρέψει ως ιεραπόστολος για να διαδώσει τον χριστιανισμό στην παγανιστική Ιρλανδία. Και κατάφερε να προσηλυτίσει χιλιάδες Ιρλανδούς, εν μέσω της διαμάχης του με τους δρυΐδες. Από τον θάνατό του και μετά, διάφοροι θρύλοι αναπτύχθηκαν γύρω από το όνομά του και κατέληξε να γίνει ο πιο σημαντικός άγιος της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί οι Ιρλανδοί γιορτάζουν αυτή την μέρα πίνοντας σαν να μην υπάρχει αύριο;

Κατ’ αρχάς, οι Ιρλανδοί δεν χρειάζονται αυτή την ημέρα για να πιούνε τόσο πολύ. Μπορούν να το κάνουν κάθε Σάββατο, χωρίς να μεθούν ιδιαίτερα. Όμως σκεφτείτε ότι η μπύρα Guinness, η ιρλανδική μαύρη μπύρα που έχει την τιμητική της αυτή την ημέρα, έχει ετήσια κατανάλωση περίπου 1,8 δισ. ποτήρια, ενώ μόνο την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος! Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα ιρλανδικά whiskey.

Γιατί είναι το whiskey που ευθύνεταιγια το ότι η Saint Patrick’s Day γιορτάζεται με άφθονη κατανάλωση αλκοόλ. Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Saint Patrick έμενε σε ένα πανδοχείο, του δόθηκε ένα ποτήρι whiskey που ήταν μισογεμάτο. Ο Saint Patrick είδε αυτή την χειρονομία σαν ευκαιρία για να διδάξει την έννοια της «γενναιοδωρίας». Είπε λοιπόν στον πανδοχέα, πως ο σατανάς ζούσε στο κελάρι που φυλούσε το whiskey και πως αυτό τον είχε κάνει άπληστο, κλέβοντας τους πελάτες του στο ποτό. Ο μόνος τρόπος για τον πανδοχέα να βρει την λύτρωση, του είπε ο Saint Patrick, θα ήταν να γεμίσει όλα τα ποτήρια μέχρι πάνω, τόσο πάνω, ώστε να έχυνε και λίγο απ’ έξω. Όταν ο Saint Patrick επέστρεψε στο πανδοχείο και διαπίστωσε πως ο ιδιοκτήτης είχε μάθει την έννοια της «γενναιοδωρίας», τότε δήλωσε πως ο σατανάς είχε πια φύγει. Από τότε έγινε έθιμο, να πίνεις μια γεμάτη μερίδα, ώστε να τιμάται το συγκεκριμένο περιστατικό.

Στην Ιρλανδία, παλαιότερα οι παμπ ήταν κλειστές την ημέρα του εορτασμού. Μετά το 1995, όταν η Saint Patrick’s Day άρχισε να παίρνει διεθνείς διαστάσεις, τότε η ιρλανδική κυβέρνηση καθιέρωσε τις παρελάσεις, τις συναυλίες και το... αλκοόλ. Πάντως ως γιορτή πιοτού, καθιερώθηκε περισσότερο στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι ο πληθυσμός που προέρχεται από την Ιρλανδία είναι πολύ περισσότερος από τον συνολικό πληθυσμό της Ιρλανδίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 4 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 4 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 4 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.