E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μια μπύρα ζυμώνεται με τη βοήθεια αραχνών

Μια παραδοσιακή βελγική ζυθοποιία δεν έχει πρόβλημα με λίγους ιστούς στα βαρέλια της

Μια μπύρα ζυμώνεται με τη βοήθεια αραχνών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2017 | 21:23

Κάποιοι βέλγοι ζυθοποιοί όχι μόνο δεν χαλάνε τους ιστούς των αραχνών πάνω από τα βαρέλια του ζύθου αλλά τους καλωσορίζουν κιόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό γιατί οι αράχνες είναι εκεί για να προστατεύουν την πολύτιμη φρουτώδη μπίρα από τις μύγες!

Και σαν να μη φτάνει αυτό, οι αράχνες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τον ζύθο, λες και πρόκειται για μαγεία.

Το ζυθοποιείο παραμένει παραδοσιακό και απορρίπτει όλες τις σύγχρονες τεχνικές παρασκευής μπίρας, γι’ αυτό και καταφεύγει σε παλιές και δοκιμασμένες συνταγές για τη μαγιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φρουτώδης lambic απαιτεί εξάλλου τελείως διαφορετικές τεχνικές από την απλή μπίρα για να παραχθεί και σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας η καζανιά πρέπει να παραμείνει εκτεθειμένη στον αέρα. Από τον αέρα θα πάρει άλλωστε τα βακτήρια (σακχαρομύκητες) για τη ζύμωση, την «αυθόρμητη ζύμωση» όπως τη λένε, που είναι πανάρχαια στη σύλληψή της.

Την ώρα λοιπόν που τα άλλα ζυθοποιεία είναι στις μέρες μας εντελώς αποστειρωμένα, τα εργαστήρια παρασκευής της lambic έχουν μείνει σε εποχές πολύ μακρινές. Τα ξύλινα βαρέλια παραμένουν άβαφα και ξεσκέπαστα, όπως προστάζει η παράδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο που όμως ξέρουν καλά αυτοί οι ζυθοποιοί, η φρουτένια μαγιά είναι σωστός παράδεισος για τις μύγες, κι έτσι οι αράχνες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο εδώ.

«Ανεχόμαστε τις αράχνες από βαρέλι σε βαρέλι», λέει ο Werner Van Obberghen, διευθυντής του βέλγικου ζυθοποιείου Drie Fonteinen, «γιατί οι αράχνες τρώνε τις μύγες».

Μόνο που οι σύγχρονες υγειονομικές αρχές δεν εκτιμούν πάντα αυτή την πατροπαράδοτη τεχνική. Το Βέλγιο είχε επιβάλει περιορισμούς και αυστηρότερα μέτρα υγιεινής στα ζυθοποιεία της lambic στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και τα πράγματα ξαναπήραν προοδευτικά την πεπατημένη.

«Ευτυχώς, οι πολιτικοί κατάλαβαν γρήγορα ότι για την αυθόρμητη ζύμωση, κάποιες χειροτεχνικές και βιοτεχνικές παραγωγές χρειάζονται ένα πιο φυσικό περιβάλλον παρά ένα αποστειρωμένο», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Van Obberghen.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Viral αποφοίτηση: Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε... την Αννα Βίσση

Χτες

Απόφοιτη Πανεπιστημίου ορκίστηκε ευχαριστώντας την… Αννα Βίσση

Χωρισμός «βόμβα» στην ελληνική showbiz

Χτες

Η ανακοίνωση του ζευγαριού

Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα σας πω τώρα κάτι που θα σας σοκάρει...»

Χτες

Η αποκάλυψη του Γιώργου Λιάγκα για τον τρόπο που έμαθε ο Παπανώτας τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η «on air» συγγνώμη της Κατερίνας Καινούργιου από την Ιωάννα Μαλέσκου

Χτες

Αναφέρθηκαν on air στην παρεξήγηση που είχε συμβεί μεταξύ τους στο παρελθόν

Η απάντηση της Αννίτα Μπραντ σε πικρόχολα σχόλια ‑ «Γριά, δεν ντρέπεσαι που έκανες παιδιά στα 50;»

Χτες

H γνωστή make up artist είναι σύζυγος του φωτογραφου, Χάρη Χριστόπουλου

Αρναούτογλου: «Νόμιζε ότι η κάμερα είναι όπλο και σήκωσε τα χέρια ψηλά...»

Χτες

Οι δηλώσεις του για την ταξιδιωτική εκπομπή που θα παρουσιάσει

H Σοφία Μπους έκανε coming out: Είμαι queer, μπορώ επιτέλους να ανασάνω

Χτες

Η 41χρονη ηθοποιός μίλησε και για την σχέση της με την ποδοσφαιρίστρια Ασλιν Χάρις

Πώς είναι να δουλεύεις για έναν διάσημο

Χτες

Οι αφανείς ήρωες της showbiz, οι βοηθοί των διασημοτήτων

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.