E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η νίκη των Ελλήνων στην «Μάχη του Μαραθώνα»

Μια αποφασιστική μάχη κατά των Περσών

Σαν σήμερα: Η νίκη των Ελλήνων στην «Μάχη του Μαραθώνα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη έγινε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιών και των Περσών. Αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έγινε γνωστή από τον Ηρόδοτο, απ’ όπου αντλούμε τις περισσότερες πληροφορίες, το 1855, ο Γερμανός φιλόλογος Φιλίπ Αουγκούστ Μπεκ, πρότεινε ως ημερομηνία της την 12η Σεπτεμβρίου. Από τότε η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται η επέτειος της μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την χρονιά, οι Πέρσες πραγματοποίησαν την δεύτερη εκστρατεία τους εναντίον της Ελλάδας. Αφορμή για την εκστρατεία ήταν η τιμωρία των Αθηναίων και των Ερετριέων που είχαν βοηθήσει τους Ίωνες στην εξέγερσή τους εναντίον των Περσών. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο του Δαρείου ήταν η επέκταση της αυτοκρατορίας του και η κατάληψη ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Οι Πέρσες πήραν ως σύμβουλο τον γιο του πρώην τύραννου της Αθήνας Πεισίστρατου, τον Ιππία. Ο περσικός στόλος πέρασε από την Σάμο και μέσα από τις Κυκλάδες για να φτάσει στην Ερέτρια. Μετά την κατάληψή της, έβαλαν πλώρη για την Αθήνα. Στόχος τους να υποτάξουν την πόλη και να διορίσουν τον Ιππία ως τύραννο. Από την Ερέτρια βρέθηκαν στον Μαραθώνα και στην παραλία του σημερινού Σχοινιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αθηναίοι ζήτησαν την βοήθεια των Σπαρτιατών. Εκείνοι δέχτηκαν, αλλά δεν έστειλαν εγκαίρως στρατιώτες, καθώς οι 2.000 άνδρες που υποσχέθηκαν έφτασαν στον Μαραθώνα μια μέρα μετά την μάχη. Υποστήριξαν πως επειδή γιόρταζαν τα Κάρνια, δεν μπορούσαν να εκστρατεύσουν πριν την πανσέληνο, όμως ο Πλάτωνας αναφέρει πως οι Σπαρτιάτες δίστασαν να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους, επειδή βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους είλωτες και τους Μεσσήνιους.

Οι Πλαταιείς έστειλαν 1.000 άνδρες. Οι Αθηναίοι στρατοπέδευσαν στο Ηράκλειο Μαραθώνα, απ’ όπου μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του εχθρού. Μαζί με τους Πλαταιείς έφταναν μετά βίας τους 11.000, ενώ οι Πέρσες είχαν τετραπλάσιο ή ακόμα και πενταπλάσιο στρατό. Οι περισσότεροι ήθελαν να περιμένουν τους Σπαρτιάτες, αλλά ο Μιλτιάδης τους έπεισε να επιτεθούν αμέσως κατά των Περσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίθεση έγινε το πρωί. Οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν σε ίδιο πλάτος με τους Πέρσες. Το αδύναμο σημείο των Ελλήνων βρισκόταν στο κέντρο, αφού τα άκρα τους ήταν εξαιρετικά ενισχυμένα. Όπως είχε ακριβώς σχεδιαστεί, το κέντρο μετά την σύγκρουση εξασθένισε, όμως τα άκρα αναπτύχθηκαν περίτεχνα και περικύκλωσαν τους Πέρσες. Οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή. Στην συμπλοκή που ακολούθησε, καθώς οι Πέρσες έτρεχαν να ανέβουν στα πλοία ενώ οι Αθηναίοι να τα κάψουν, σκοτώθηκε ο πολέμαρχος Καλλιμαχος και ο Κυναίγειρος, αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου.

Ο τελευταίος έγινε παράδειγμα ανδρείας για τους επόμενους αιώνες. Την ώρα που οι Πέρσες προσπαθούσαν αν ξεφύγουν, ο Κυναίγειρος άρπαξε με τα δυο του χέρια το πλοίο για να το συγκρατήσει. Ένας Πέρσης του έκοψε το χέρι αλλά ο Κυναίγειρος χρησιμοποίησε το άλλο. Όταν ο Πέρσης του έκοψε και το δεύτερο, τότε κράτησε το πλοίο με τα δόντια του, μέχρι ο Πέρσης να του κόψει το κεφάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης ξεκίνησε πεζός από τον Μαραθώνα για να πάει τρέχοντας στην πόλη και να μεταφέρει τα νέα για την νίκη των Ελλήνων. Μόλις μπήκε στην πόλη φώναξε «Νενικήκαμεν», αλλά από την υπερπροσπάθεια δεν άντεξε και έπεσε νεκρός. Οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έχασαν μόλις 192 άντρες στην μάχη και οι Πλαταιείς 11, ενώ οι Πέρσες έχασαν κάτι περισσότερο από 6.400 και 7 πλοία. Νεότερες εκτιμήσεις λένε πως οι νεκροί των Ελλήνων κυμάνθηκαν από 1.000 μέχρι 3.000, ενώ των Περσών από 4.000 μέχρι 5.000.

Μετά την ήττα, οι Πέρσες προσπάθησαν να φτάσουν στην Αθήνα και να την καταλάβουν. Ο Μιλτιάδης πρόλαβε και οδήγησε τον στρατό του γρήγορα πίσω, με τους Πέρσες να αποφασίζουν να τα παρατήσουν. Η μάχη του Μαραθώνα, είναι μαζί με εκείνη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι πιο γνωστές μάχες της αρχαιότητας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 7 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 7 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Χτες

Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.