Ο άνθρωπος που έγραψε ολόκληρα βιβλία με το αριστερό του πόδι
Θάρρος, πείσμα και γενναιότητα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Μερικοί ίσως καταλάβατε πως πρόκειται για τον άνθρωπο του οποίου η ζωή μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Το Αριστερό μου Πόδι». Η ερμηνεία του Daniel Day – Lewis, στον ρόλο του Christy Brown, του χάρισε το πρώτο από τα συνολικά τρία Όσκαρ που κέρδισε.
Ίσως να μην είχατε συγκρατήσει το όνομά του, ίσως να μην θυμάστε την ταινία ή μπορεί να μην γνωρίζατε ότι επρόκειτο για υπαρκτό πρόσωπο. Ακόμα όμως κι αν γνωρίζετε όλα τα παραπάνω, η αληθινή ζωή του Christy Brown έχει αρκετές διαφορές από την ταινία. Κυρίως ως προς το τέλος της.
O Christy Brown γεννήθηκε το 1932 στην Ιρλανδία. Ήταν το 10ο παιδί ενός ζευγαριού που απέκτησε συνολικά 22, αν και μόλις 13 από αυτά τα παιδιά κατάφεραν να ενηλικιωθούν. Ο Christy γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, με τους γιατρούς να μην είναι αισιόδοξοι για την ζωή του. Μάλιστα πρότειναν στους γονείς του να τον παραδώσουν μόνιμα σε ίδρυμα. Αλλά εκείνοι δεν δέχθηκαν. Η μητέρα του, Bridget, που όλοι όσοι την γνώριζαν την έλεγαν «Αγία», δεν το συζητούσε. Θα έδινε ότι είχε και δεν είχε για να τον μεγαλώσει στο σπίτι, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της.
Λόγω της αναπηρίας του δεν μπορούσε να περπατήσει ή να σταθεί. Δεν μπορούσε να φάει ή να πιεί μόνος του. Το μόνο μέρος του σώματός του που μπόρεσε κάποια στιγμή να ελέγξει ήταν το αριστερό του πόδι και τα δάχτυλα. Όταν η μητέρα του το παρατήρησε, του έμαθε γραφή και ανάγνωση.
@irishtimes.com
Σιγά - σιγά ξεκίνησε να γράφει και αργότερα να ζωγραφίζει. Η κοινωνική λειτουργός Katriona Delahunt που τον επισκεπτόταν συχνά, παρατήρησε την δίψα του για την λογοτεχνία. Και του έφερνε όλο και περισσότερα βιβλία. Η ζωγραφική του γινόταν όλο και καλύτερη και επικεντρωνόταν περισσότερο σε πορτραίτα του εαυτού του.
Έβριζε συχνά. Όπως είπε η Siobhan O’Neill. που μεγάλωσε μαζί του στην ίδια γειτονιά, «ένα μυαλό τόσο δραστήριο, το να είναι κλεισμένο σε ένα σώμα που δεν συνεργάζεται, θα πρέπει να ήταν βασανιστικό. Ήταν καταθλιπτικός και ίσως γι’ αυτό έπινε πολύ». Η αλήθεια είναι πως ο Christy Brown ήταν για πολλά χρόνια εξαρτημένος από το αλκοόλ.
O Dr. Robert Collis, γιατρός και συγγραφέας, ενθουσιάστηκε από τον τρόπο που έλεγε ιστορίες. Τον προέτρεψε λοιπόν να γράψει. Χρησιμοποιώντας μια γραφομηχανή και το αριστερό του πόδι, έγραψε το βιβλίο «My Left Foot» μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια ειλικρινή αυτοβιογραφία, όχι ωραιοποιημένη, αλλά απολύτως ρεαλιστική.
@stairnaheireann.net
Το βιβλίο είχε επιτυχία. Και ο Christy Brown έγινα γνωστός σε όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι του έγραφαν. Μεταξύ τους ήταν και η Beth Moore, μια γυναίκα από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση και ο Brown την επισκέφτηκε πολλές φορές στην πατρίδα της. Η Moore του απαγόρευσε το αλκοόλ και τον πίεζε να γράψει το νέο του βιβλίο με αυστηρό πρόγραμμα. Το βιβλίο «Down All the Days» τελικά εκδόθηκε το 1970, έκανε επίσης μεγάλη επιτυχία και ο Brown της το αφιέρωσε. Τα έσοδα του ανήλθαν σε 350.000 δολάρια.
Έχτισε ένα σπίτι έξω από το Δουβλίνο. Πρότεινε στην Βeth Moore να τον παντρευτεί. Εκείνη δέχθηκε και ζήτησε διαζύγιο από τον σύζυγό της. Ωστόσο αυτό ποτέ δεν έγινε ποτέ. Κι αυτό γιατί ο Brown γνώρισε την Mary Carr σε ένα πάρτι στο Λονδίνο και ανέπτυξαν εpωτική σχέση. Χώρισε από την Moore και ζήτησε από την Mary Carr να τον παντρευτεί.
@independent.ie
Στην ταινία η Carr παρουσιάζεται ως νοσοκόμα. Για την ακρίβεια υπήρξε για λίγο βοηθός οδοντιάτρου. Το τέλος της ταινίας ήταν χαρούμενο κα αισιόδοξο. Αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Mary Carr ήταν γνωστή του αδερφού του, πρώην ποpνη και εξαρτημένη από αλκοόλ και συνταγογραφούμενα χάπια. Μετά τον γάμο τον απομάκρυνε από την οικογένειά του. Τον κακομεταχειριζόταν και τον παραμελούσε. Η φροντίδα που χρειαζόταν δεν υπήρχε. Και η υγεία του επιδεινώθηκε. Πέθανε στα 49 του, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1981, όταν πνίγηκε από φαγητό κατά την διάρκεια του δείπνου. Μετά τον θάνατό του, η Carr πέταξε τους περισσότερους πίνακές του στα σκουπίδια. Λίγοι από αυτούς σώθηκαν.
Συνολικά έγραψε 6 βιβλία και 2 συλλογές ποιημάτων. Η ταινία για την ζωή του κυκλοφόρησε το 1989 και την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με 2 Όσκαρ. Η ζωή του Christy Brown ήταν δύσκολη και λίγοι άνθρωποι θα είχαν το κουράγιο, το πείσμα, το θάρρος και την γενναιότητα να κάνουν έστω και τα μισά από αυτά που κατάφερε. Το μεγαλύτερο του κατόρθωμα ήταν ένα: Eνέπνευσε τον κόσμο να μην τα παρατάει ποτέ και να παλεύει όπως μπορεί. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του.
@biography.com