Το μυστικό συστατικό της 7‑UP που την οδήγησε στην επιτυχία
Ειδικά την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης»
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Τον 18ο αιώνα, μεγάλη μερίδα του κόσμου πίστευε πως το ανθρακούχο νερό έχει ιαματικές ιδιότητες για διάφορες ασθένειες. Οι άνθρωποι πρόσθεταν προϊόντα στην σόδα τους, τα οποία προμηθεύονταν από φαρμακεία. Και μόνο.
Οι συνταγές ήταν μυστικές. Το ίδιο συνέβη αρχικά και στα αναψυκτικά που συστήθηκαν στην αγορά λίγα χρόνια αργότερα. Το πρώτο αναψυκτικό ήταν το Dr. Pepper, που στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά όχι τόσο στην χώρα μας. Το ακολούθησε η Coca-Cola με έναν χρόνο διαφορά. Ο φαρμακοποιός John Pemberton, χρησιμοποίησε κοκαΐνη στην συνταγή του, η οποία παρέμεινε σε αυτήν για 17 ολόκληρα χρόνια. Το προϊόν βγήκε στην αγορά ως ένα αφέψημα που καταπολέμα τους πονοκεφάλους και την κούραση.
Η 7-UP, το αναψυκτικό με ελαφριά γεύση λεμονιού, άργησε να έρθει στα χέρια του κοινού. Το 1929, ο Charles Leiper Grigg, που δούλευε στην διαφήμιση και τις πωλήσεις από το 1890, τα κατάφερε. Αρχικά είχε κατασκευάσει ένα αναψυκτικό που λεγόταν «Howdy» και είχε γεύση πορτοκαλιού. Ωστόσο λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, άλλαξε την συνταγή και το 1929 ίδρυσε την δική του εταιρεία. Ονόμασε αρχικά το προϊόν του «7-Up Lithiated Lemon Soda».
@gizmodo.com
Ο ανταγωνισμός ήταν και σε αυτή την περίπτωση μεγάλος. Αλλά η επιτυχία του αναψυκτικού του ήταν άμεση. Επτά χρόνια αργότερα, το όνομα άλλαξε σε απλά «7-UP». Το αναψυκτικό του λοιπόν, μέχρι και το 1950, είχε ένα μυστικό συστατικό που συνέβαλε στην άμεση επιτυχία του.
Περιείχε το συστατικό «κιτρικό λίθιο», μια χημική ένωση λιθίου και κιτρικού οξέως, ενός φαρμάκου που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης. Η 7-UP, πρωτοβγήκε στην αγορά στην αρχή της εποχής της «Μεγάλης Ύφεσης». Έτσι δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη η άμεση επιτυχία του προϊόντος.
Το λίθιο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για ψυχιατρικούς λόγους το 1871. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, ο διάσημος Δανός ψυχίατρος Frederik Lange έκανε λεπτομερή αναφορά στο λίθιο για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας και της κατάθλιψης. Παρολ’ αυτά, η χρήση του σε μπύρες και αναψυκτικά απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1948, με την 7-UP να αλλάζει την συνταγή της δυο χρόνια αργότερα. Το αναψυκτικό τότε, ήταν ήδη τρίτο σε πωλήσεις στον κόσμο.