Πλάνα για ίδρυση Πανεπιστημίων Αμυνας και Τουρισμού
Στόχος να είναι στα μηχανογραφικά του 2020
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 28/9/2019 | 13:37
Πανεπιστήμιο Άμυνας και Πανεπιστήμιο Τουρισμού, προσανατολίζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα νέο νόμο πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά, προανήγγειλε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, όπως είπε ο υφυπουργός Τουρισμού, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση, θα περιλαμβάνει τους εξής κύριους άξονες:
- Την αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό.
- Τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά.
- Αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
- Ενιαίος σχεδιασμός και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.
«Σήμερα, υπάρχουν άγνωστες ειδικότητες για τα πανεπιστήμια μας, τις ΑΣΤΕ αλλά και τα ΙΕΚ για τον τουρισμό, που, όμως, είναι ήδη περιζήτητες και θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θα πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα», τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.
«Η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, είναι ο δικός μας στόχος”, πρόσθεσε ο Μάνος Κόνσολας. Επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα, σήμερα, της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το έλλειμμα στρατηγικής, η λογική μικροδιευθετήσεων και οι πρακτικές δημιουργίας σχολών με γενικό ή ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι η υψηλή εξειδίκευση, σε ό, τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Την πρόθεσή του για την ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι Στρατιωτικές Σχολές, έχει εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε έγγραφο που απέστειλε στο ΓΕΕΘΑ.
Ο υπουργός ζητεί από το επιτελείο του ΓΕΕΘΑ να διατυπώσει συγκεκριμένη εισήγηση επί της σύστασης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου, θα είναι η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ η πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το νέο Πανεπιστήμιο να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2020.