E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν γιατί προκαλεί απώλεια όσφρησης

Η ανοσμία ήταν εξαρχής ένα από τα πρώτα συμπτώματα του COVID-19

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν γιατί προκαλεί απώλεια όσφρησης
@opiniojuris.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εξάπλωσης τoυ κορωνοϊού γνωρίζαμε πως η απώλεια της όσφρησης ή ανοσμία, ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα του ιού. Τώρα, ύστερα από μήνες κλινικών ερευνών, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν γιατί προκαλείται το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα συχνό σύμπτωμα μιας ιογενούς λοιμώξεως, όπως συμβαίνει και στο κοινό κρυολόγημα ή κάποια άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι κορωνοϊοί που δεν προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες όπως ο COVID-19, ο SARS και ο MERS είναι μια από τις αιτίες του κοινού κρυολογήματος και προκαλούν απώλεια όσφρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αίσθηση της μυρωδιάς επιστρέφει όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, αφού η απώλεια της όσφρησης είναι αποτέλεσμα μιας μπουκωμένη μύτης, η οποία αποτρέπει τα μόρια των αρωμάτων να φτάσουν στους οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης. Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια.

Για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, η διαδικασία είναι διαφορετική. Πολλοί άνθρωποι με κορωνοϊό ανέφεραν μια ξαφνική απώλεια της όσφρησης και μια επίσης ξαφνική επιστροφή της μετά από μια ή δυο εβδομάδες. Το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ανέφεραν πως η μύτη τους ήταν καθαρή, οπότε η απώλεια δεν εναπόκειται σε μια μπουκωμένη μύτη.

Άλλοι πάλι είπαν πως η ανοσμία ήταν πιο επίμονη και μετά από μερικές εβδομάδες, η όσφρηση δεν είχε ακόμα επιστρέψει. Για να βγει λοιπόν ένα συμπέρασμα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ξαφνική επιστροφή της αίσθησης της οσμής υποδηλώνει μια αποφρακτική απώλεια μυρωδιάς με τα μόρια να μην μπορούν να φτάσουν στους υποδοχείς. Το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος βάλει ένα μανταλάκι στην μύτη του. Με τις αξονικές τομογραφίες που έγιναν σε ανθρώπους που έπασχαν από COVID-19, οι επιστήμονες μπορεσαν να παρατηρήσουν πως το μέρος της μύτης που ευθύνεται για την όσφρηση, δηλαδή η οσφρητική σχισμή, ήταν φραγμένο με μαλακό ιστό και βλέννα, ενώ το υπόλοιπο μέρος της μύτης δείχνει φυσιολογικό με τους ασθενείς να μην έχουν πρόβλημα να αναπνέουν από τη μύτη.

Ο τρόπος που ο SARS-CoV-2 μολύνει το σώμα, είναι με την προσκόλλησή του στους υποδοχείς ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων. Μια πρωτεϊνη τον βοηθά αργότερα να εισβάλλει μέσα στο κύτταρο.

Όταν βρεθεί μέσα σε αυτό, ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί, προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή είναι μόνο η αρχή του χάους που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός στο σώμα μας. Στην αρχή, οι επιστήμονες πίστευαν πως ο ιός επιτίθεται και καταστρέφει τους οσφρητικούς νευρώνες, τα κύτταρα που στέλνουν την πληροφορία στον εγκέφαλο για οποιαδήποτε μυρωδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο μια παγκόσμια συνεργασία επιστημόνων έδειξε πως οι πρωτεΐνες που χρειάζεται ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα δεν βρίσκονται στους οσφρητικούς νευρώνες, αλλά στους οσφρητικούς βολβούς. Αυτά τα υποστηρικτικά κύτταρα είναι πιθανό να είναι εκείνα που καταστρέφει ο ιός. Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί πρήξιμο στην περιοχή αλλά αφήνει τους οσφρητικούς νευρώνες ανέπαφους.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει τον ιό, το πρήξιμο υποχωρεί και τα μόρια των αρωμάτων ακολουθούν την γνώριμη οδό προς τους άθικτους υποδοχείς και η αίσθηση της μυρωδιάς επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Γιατί όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η όσφρηση δεν επιστρέφει; Η απάντηση είναι πιο θεωρητική αλλά προκύπτει από τις γνώσεις που υπάρχουν σχετικά με φλεγμονές σε άλλα συστήματα του σώματος. Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε βλάβη και γίνεται με την απελευθέρωση χημικών, τα οποία καταστρέφουν τους εμπλεκόμενους ιστούς. Όταν η φλεγμονή είναι πιο σοβαρή, καταστρέφονται επίσης και τα κοντινά κύτταρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι οσφρητικοί νευρώνες βλάπτονται με τον ίδιο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανάρρωση να γίνει πολύ πιο αργή, επειδή οι οσφρητικοί νευρώνες θέλουν περισσότερο χρόνο για να αναδημιουργηθούν. Αυτό ίσως είναι και το ευχάριστο της υπόθεσης. Πως μπορούν δηλαδή να αναπλαστούν σε όλες τις περιπτώσεις και σε αυτό θα βοηθούσε η καθημερινή, επαναλαμβανόμενη και προσεκτική έκθεση σε ένα σύνολο οσμών. Οι επιστήμονες δεν έχουν λόγο να πιστεύουν πως αυτό δεν θα συμβεί και με την απώλεια όσφρησης από τον COVID-19.

Πληροφορίες: sciencealert.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

The Vivienne: Η λαμπερή πορεία και το τραγικό τέλος μιας drag queen που άφησε ιστορία

Πριν λίγο

Ο James Lee Williams, γνωστός επαγγελματικά ως The Vivienne, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης drag σκηνής

Σύνταξη στα 23: Όταν το όνειρο γίνεται ρώσικη πραγματικότητα

Πριν λίγο

Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός βετεράνος;

Πως ο πόλεμος στη Συρία επηρέασε το DNA των παιδιών

Πριν λίγο

Η πολιορκία της Χάμα στη Συρία το 1982 δεν άφησε μόνο ιστορικές πληγές αλλά και βιολογικά ίχνη στις επόμενες γενιές.

Ο θρύλος της ιερής ελιάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη

Χτες

Μια ρομαντική ιστορία που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε

Το «νησί των νεκρών» βρίσκεται στην Ελλάδα και ‑μάλλον‑ δε θες να το επισκεφτείς

Προχτές

Ένα απόκοσμο και μυστηριώδες νησί, ιδανικό για εξερεύνηση, αλλά όχι για διακοπές

1,4 τρις δολάρια κινδυνεύουν λόγω Τραμπ

Προχτές

Οι δασμοί του Τραμπ έχουν αναστατώσει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις

Υπήρξε μούσα σχεδιαστών, πάλεψε με τους εθισμούς της: Πώς είναι σήμερα η Debbie Harry

Πριν 3 μέρες

Η δεκαετία του `80 ήταν για τη Debbie Harry επική

Την σταμάτησαν για υπερβολική ταχύτητα και άλλαξε η ζωή της

Πριν 3 μέρες

Η κίνηση του αστυνομικού που δεν ξέχασε

Γιατί αυτοί οι πίνακες πήραν Ολυμπιακό μετάλλιο;

Πριν 3 μέρες

Όταν υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες για καλλιτέχνες

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.