Ο κακοποιός που έγινε celebrity ληστεύοντας τράπεζες την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης
Η δράση, οι πλαστικές και η προδοσία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Έχουν γραφτεί πολλά για τον ίδιο, έχει γίνει ταινία και μερικοί αμφισβητούν ακόμα και τον θάνατό του. Για το FBI υπήρξε ο «Υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος». Ο Τζον Ντίλιγκερ υπήρξε από τους πιο διαβόητους ληστές τραπεζών και πολύς κόσμος τον αντιμετώπιζε ως celebrity και όχι ως εγκληματία.
Γεννήθηκε στην Ιντιάνα στις 22 Ιουνίου του 1903. Έμεινε από μικρός ορφανός από μητέρα και ο πατέρας του που εργαζόταν ως παντοπώλης του έκανε όλα τα χατίρια. Ό,τι και να έκανε ο πατέρας του δεν του πήγαινε κόντρα, και ίσως αυτή η επιείκεια να έπαιξε ρόλο στην μετέπειτα παράνομη ζωή του.
Έγινε μέλος συμμοριών και συνελήφθη για πρώτη φορά στα δέκα του, όταν έκλεψε κάρβουνα με την συμμορία του, «βρώμικη δωδεκάδα». Τότε οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο. Στα 20 κατατάχθηκε στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά λίγους μήνες αργότερα αποφάσισε να παραιτηθεί. Γύρισε πίσω στην Ιντιάνα και παντρεύτηκε την 16χρονη Μπέριλ Χόβιους. Προσπάθησε αρκετά να νοικοκυρευτεί, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει καμία δουλειά και ο γάμος του διαλύθηκε την ίδια χρονιά.
@rollingstone.com
Λίγο αργότερα, ένα βράδυ έπινε με τον φίλο του Έντγκαρ Σίγκλετον. Μέθυσαν και λήστεψαν ένα παντοπωλείο. Ο Φίλος του κατάφερε να ξεφύγει αλλά όχι και ο Ντίλιγκερ. Μπήκε φυλακή όπου οι περισσότεροι συγκρατούμενοί του ήταν ληστές τραπεζών. Στα εννέα χρόνια που παρέμεινε στην φυλακή έμαθε πολλά και όταν βγήκε, είχε ήδη αποφασίσει πως θα κάνει «καριέρα» ληστεύοντας τράπεζες.
Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να ληστέψει 11 τράπεζες. Κατά την διάρκεια αυτών των ληστειών, 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν, αστυνομικοί και πολίτες. Είχε χρήματα και οι πόρτες άνοιξαν. Την περίοδο της Μεγάλης ύφεσης οι ληστές τραπεζών αντιμετωπίζονταν ως ήρωες. Οι καταθέσεις των ανθρώπων μετά το μεγάλο Κραχ εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα. Έτσι όποιος ήταν εναντίον στις τράπεζες ήταν ευεργέτης και celebrity και πολλές φορές απολάμβανε τον σεβασμό και την βοήθεια του κόσμου.
Το 1934 συνελήφθη μαζί με τους συντρόφους του. Δεν έμειναν για πολύ στη φυλακή, αφού 3 μήνες αργότερα κατάφεραν να αποδράσουν και να αρχίσουν αμέσως τις ληστείες. Τότε ήταν που το FBI τον επικήρυξε για 10.000 δολάρια και τον χαρακτήρισε ως «Υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο».
Ο Ντίλιγκερ θέλοντας να τους μπερδέψει, έκανε μια σειρά από πλαστικές επεμβάσεις και άλλαξε τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Όταν επέστρεψε στο Σικάγο, ξεκίνησε να έχει σχέσεις με την Άνα Σατζ, ιδιοκτήτρια ενός οίκου ανοχής. Οι αρχές την στρίμωξαν και εκείνη τελικά τον πρόδωσε. Στις 22 Ιουλίου του 1934, η αστυνομία του έστησε ενέδρα έξω από το θέατρο του Σικάγου, όπου βρισκόταν με την Σατζ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών και ο Ντίλιγκερ έπεσε νεκρός, ήταν 31 ετών.
@vintagenewsdaily.com
Όσα ακολούθησαν ανήκουν πότε στη σφαίρα της φαντασίας και πότε της πραγματικότητας. Ο πατέρας του δεν αναγνώρισε την σορό του, ΄’ισως εξαιτίας των πλαστικών επεμβάσεων. Έτσι πολλοί υποστήριξαν πως δεν ήταν ο Ντίλιγκερ αυτός που έπεσε νεκρός εκείνη την νύχτα, αλλά ένας μικροαπατεώνας. Και φυσικά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στεναχωρήθηκαν για τον θάνατό του, σε αντίθεση με το FBI που το θεώρησε την μεγαλύτερη έως τότε επιτυχία του.