E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πού κοιμούνται τα παιδιά του κόσμου

Περιπλάνηση στις τραγικές ανισότητες των συνθηκών της ζωής τους

Πού κοιμούνται τα παιδιά του κόσμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/5/2013 | 00:00

Ο τρόπος που ζουν τα παιδιά της οικουμένης προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στις συνθήκες που επικρατούν στις τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για τα ιδιωτικά ησυχαστήριά τους (όπου αυτά υπάρχουν, φυσικά), παρέχουν επιπλέον πληροφορίες για την καθημερινότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις παραείναι απαιτητική.

Κι ενώ η ιδέα για το πού κοιμούνται τα παιδιά του πλανήτη μοιάζει αθώα με μια πρώτη ματιά, αν το σκεφτούμε βαθύτερα οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν ανάμεικτες ιστορίες κουράγιου, απόγνωσης και -για τα τυχερά- χαράς.

Η πηγή των εικόνων και των ιστοριών που τις συνοδεύουν είναι το λεύκωμα του φωτογράφου James Mollison «Where Children Sleep», με τις φωτογραφίες να μιλούν βέβαια γλαφυρότερα από κάθε περιγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Risa: 15 ετών - Κιότο, Ιαπωνία


Η Risa διαμένει με 13 ακόμα κορίτσια σε ειδικό σπίτι στο Κιότο, όπου εκπαιδεύονται οι γκέισες.


Η καθημερινή πολύωρη εκπαίδευση περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, επικοινωνιακές δεξιότητες και προετοιμασία τσαγιού, με το κορίτσι να είναι μάλιστα η νεότερη maiko (μαθητευόμενη γκέισα) της Ιαπωνίας. Ξεκουράζεται μόνο δύο μέρες το μήνα.

Dong: 9 ετών - Επαρχία Γιουνάν, Κίνα


Ο Dong μοιράζεται το δωμάτιο με τους γονείς και τις αδερφές του, με την οικογένεια να εργάζεται σε ορυζώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το παιδί έχει δωρεάν εκπαίδευση, μιας και μένει στην επαρχία, οι γονείς πρέπει ωστόσο να πληρώνουν για τη σχολική ενδυμασία και τμήμα των διδάκτρων. Όταν μεγαλώσει, ο Dong θέλει να γίνει αστυνομικός, όπως λέει: «Για να πιάνω τους κλέφτες».

Alex: 9 ετών - Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία


Ο ¶λεξ δεν πηγαίνει σχολείο, περνά τις μέρες του ζητιανεύοντας στους δρόμους. Κάποιες φορές μάλιστα είναι αναγκασμένος να κλέψει για να επιβιώσει, την ίδια στιγμή που είναι εθισμένος στην εισπνοή κόλλας.


Δεν έχει σπίτι και κοιμάται συνήθως έξω, σε κάποιο παγκάκι ή στον εγκαταλειμμένο καναπέ της φωτογραφίας. Επισκέπτεται την οικογένειά του μόνο όταν δεν μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανώνυμο παιδί: 9 ετών - Λιβερία, Δυτική Αφρική


Το αγόρι (το οποίο παραμένει ανώνυμο για την ασφάλειά του) ήταν παιδί-στρατιώτης στον πόλεμο της Λιβερίας. Αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο για το φαγητό και τα λιγοστά χρήματα που κέρδιζε, ενώ πλέον φοιτά σε ειδικό σχολείο για πρώην παιδιά-στρατιώτες.


Είναι ορφανό και έχει τρία μικρότερα αδέλφια, τα οποία οφείλει να θρέψει. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δάσκαλος.

Lay Lay: 4 ετών - Ταϊλάνδη


Η Lay Lay είναι από τη Βιρμανία, έχει καταφύγει ωστόσο στην Ταϊλάνδη ως πρόσφυγας. Είναι πλέον ορφανή και μένει σε ορφανοτροφείο με ένα δωμάτιο, το οποίο λειτουργεί ως αίθουσα διδασκαλίας το πρωί και κοιτώνας το βράδυ.


Το δωμάτιο το μοιράζεται με 21 ακόμα ορφανά της ηλικίας της, ενώ ένα μικρό κουτί διατίθεται σε κάθε παιδί για να τα υπάρχοντά του. Στο κουτάκι της Lay Lay υπάρχουν μόνο λιγοστά ρούχα.

Yiftach: 10 ετών - Κατεχόμενα, Παλαιστίνη


Ο Yiftach μένει στο ξύλινο σπίτι που έχει φτιάξει με τα χέρια του ο πατέρας του, Ισραηλινός έποικος στα κατεχόμενα εδάφη της χώρας.


Στο νεαρό αγόρι αρέσει να μελετά και θέλει να γίνει πιλότος όταν μεγαλώσει, την ίδια στιγμή που οι παρέες του αποτελούνται από συνομηλίκους του Παλαιστίνιους.

Douha: 10 ετών - Χεβρώνα, Ισραήλ


Η Douha μένει σε στρατόπεδο προσφύγων από την Παλαιστίνη, καθώς ο αδερφός της, Mohammed, ήταν καμικάζι αυτοκτονίας: σκότωσε τον εαυτό του και 23 ακόμα Ισραηλινούς αμάχους σε επίθεση αυτοκτονίας σε πολιτικό στόχο.


Ως αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο σπίτι τους, με την οικογένεια να αναζητεί κατόπιν καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ισραήλ. Η Douha κρατά πάντα τη φωτογραφία του αδελφού της στον τοίχο του δωματίου της.

Netu: 11 ετών - Κατμαντού, Νεπάλ


Η Ινδή Netu στάλθηκε από την οικογένειά της στο σπίτι της θείας της στο Νεπάλ, καθώς δεν μπορούσαν να τη συντηρήσουν.


Και η θεία δεν είναι βέβαια σε καλύτερη μοίρα, με τη Netu να ζητιανεύει για φαγητό από τους τουρίστες κάθε μέρα. Τη μικρή καλύβα που μένει η οικογένεια της θείας της τη μοιράζονται 11 νοματαίοι.

Roathy: 8 χρονών - Πνομ Πενχ, Καμπότζη

Ο Roathy και η οικογένειά του μένουν σε μια χωματερή, χρησιμοποιώντας ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβιώσουν. Το κρεβάτι του αγοριού είναι καμωμένο από λάστιχα αυτοκινήτου, την ίδια στιγμή που χιλιάδες έντομα κατακλύζουν το παράπηγμα.


Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνωστίζονται στο σκουπιδότοπο, ζώντας και δουλεύοντας εδώ, με κύρια μορφή απασχόλησης τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Jasmine: 4 χρονών - Κεντάκι, ΗΠΑ

Η Jasmine, η οποία προτιμά βέβαια το «Jazzy», μένει με τους γονείς και τα τρία αδέλφια της σε μια μεγάλη αγροικία στην ύπαιθρο.


Το δωμάτιό της είναι γεμάτο από τα στέμματα και τα βραβεία που έχει κερδίσει σε παιδικούς διαγωνισμούς ομορφιάς. Της αρέσει να της φέρονται σαν πριγκίπισσα και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστέρι της μουσικής.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ανεξήγητα φαινόμενα και τραγικά συμβάντα του θρυλικού Chelsea Hotel

Πριν 5 ώρες

Μία ζωντανή ιστορία γεμάτη μυστήριο και τέχνη

Αυτή είναι η αρχαιότερη ελληνική γιορτή

Πριν 5 ώρες

Οι αρχαίες τελετές που συνδέονταν με τον Θεό Απόλλωνα και τη γονιμότητα

Το μυστικό του Βεζούβιου: Ο πάπυρος που αποκάλυψε μια αρχαία ελληνική λέξη

Πριν 5 ώρες

Η ελληνική λέξη που ανακάλυψαν μελετητές σε πάπυρο που διασώθηκε από το το 79 μ.Χ.

Το AI γυρνάει την πλάτη στα δισεκατομμύρια του Elon Musk: Τι κρύβεται πίσω από αυτή την άρνηση;

Πριν 5 ώρες

Όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Musk απέτυχε...

Μπορεί η ΑΙ να αντικαταστήσει την δουλειά σου;

Πριν 5 ώρες

Αναλύουμε το ερώτημα που μπορεί να ταλαιπωρεί αρκετούς

Ο Έλληνας ζεν πρεμιέ που έψαχνε χρόνια τον πατέρα του ‑ Το άδοξο τέλος στα 45 του

Χτες

Μια ζωή σαν ταινία, με φινάλε που κανείς δεν ήθελε να δει!

Γιατί το να δουλεύεις στη Disney δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο νομίζουμε

Προχτές

Αρκετές ενώσεις εργαζομένων έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες και τις αμοιβές, ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Προχτές

Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Προχτές

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.