Όταν 5 ποpνοσταρ πέθαναν μέσα σε 3 μήνες
Οι δυσκολίες του επαγγέλματος και η ανάγκη για περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, σε διάστημα μόλις τριών μηνών, 5 ποpνοσταρ έχασαν τη ζωή τους ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά οι αιτίες ήταν κοινές. Ο θάνατός τους έστρεψε τα βλέμματα στη βιομηχανία ενηλίκων και στις ποpνοσταρ, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν κι αυτές σαν εργαζόμενες και όχι όπως λανθασμένα τις έχουν στο μυαλό τους εκατομμύρια άντρες.
Πρώτη βρέθηκε νεκρή στον ύπνο της η 35χρονη Καναδή ποpνοσταρ Shyla Stylez στις 9 Νοεμβρίου, με τις φήμες να αναφέρουν ότι ο θάνατος προκλήθηκε από υπερβολική δόση.
Περίπου έναν μήνα μετά, νεκρή βρέθηκε η 23χρονη ανερχόμενη ηθοποιός August Ames, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να γυρίσει σκηνή με έναν ηθοποιό που έκανε σeξ χωρίς προφύλαξη με άνδρες και γυναίκες. Τα social media όχι απλά τη δίκασαν αλλά της επιτέθηκαν χωρίς οίκτο. Εκείνη προσπάθησε να απαντήσει αλλά το κύμα εναντίον της ήταν μεγάλο. Η κατάθλιψη από την οποία ταλαιπωρούνταν δεν τη βοήθησε και λίγες ημέρες αργότερα αυτοκτόνησε. Ο σύζυγός της έγραψε αργότερα στα social media «ότι ο θάνατός της οφείλεται στους χρήστες που της επιτέθηκαν».
Οκτώ ημέρες αργότερα ακολούθησε η 31χρονη Yuri Luv, η οποία βρέθηκε νεκρή γύρω από άδεια μπουκάλια με οπιούχα χάπια. Η βρογχοπνευμονία από την οποία πέθανε στον ύπνο της, προκλήθηκε από υπερβολική δόση χαπιών.
Ακολούθησε η 20χρονη Olivia Nova στις 7 Ιανουαρίου στο Las Vegas. Πέθανε από σηψαιμία στα νεφρά. Την ανακάλυψαν αρκετές ώρες μετά τον θάνατό της, με το δωμάτιο να είναι γεμάτο από φάρμακα για τα νεφρά. Οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές, ότι οι μέρες της δεν θα είναι «πολλές» αν δεν κόψει άμεσα το ποτό.
Η Olivia Lua ήταν η τελευταία σε αυτόν τον θλιβερό κατάλογο. Η 23χρονη βρέθηκε νεκρή στις 19 Ιανουαρίου σε κέντρο αποτοξίνωσης, όπου προσπαθούσε να πολεμήσει τον εθισμό της στα συνταγογραφούμενα χάπια. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ξανακυλήσει και επέστρεψε στο κέντρο αποτοξίνωσης για να «σώσει» τη ζωή της. Τα μηνύματά της στο διαδίκτυο όπως «χωρίς αγάπη» και «το αισθάνομαι παντού, τίποτα δεν με φοβίζει πια», κατέδειξαν την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν.
Μετά τους θανάτους των νεαρών κοριτσιών που πάλευαν με τους εθισμούς και την κατάθλιψη, οι φωνές για περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη μέσα στην ενήλικη βιομηχανία πλήθαιναν. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν είναι αρκετά ευάλωτοι και χρειάζονται υποστήριξη για να μην επηρεάζονται αρνητικά από το στίγμα της σeξουαλικής εργασίας που ενδεχομένως και κακώς κάποιος θα τους κολλήσει.
Σε περιόδους ανεργίας και χαμηλής ζήτησης εργασίας, οι ποpνοσταρ δεν είναι εύκολο να στραφούν σε άλλη εργασία. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολύ χρόνο και τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα. Αν σε αυτή την ανασφάλεια προσθέσουμε τα αρνητικά που έχει αυτή η δουλειά (που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη), ψυχολογικά και σωματικά, τότε η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη που έχει μεγάλο μέρος όσων εργάζονται στον χώρο είναι επιβεβλημένη, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε τα πράγματα δεν θα μπορούν πλέον να διορθωθούν. Ο κάθε ένας από εμάς άλλωστε έχει δικαίωμα στον σεβασμό και στα δικά του συναισθήματα, γι' αυτό και δεν μπορούμε να κρίνουμε τίποτα έξω από τον χορό.