E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

H Νίκη της Σαμοθράκης αποκτά νέο χέρι και φτερό

Θα εκτίθεται εκ νέου στο Λούβρο

H Νίκη της Σαμοθράκης αποκτά νέο χέρι και φτερό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεξί χέρι και το δεξί φτερό της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρέθηκε στο νησί της Σαμοθράκης το 1863 και από το 1884 βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, θα αποκατασταθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μ. μαζί με τα φτερά ή 5,58 μ. μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου, όπου είναι στερεωμένο.

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ζήτησε –και πήρε ομόφωνα– τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ως προς την παραγωγή εκμαγείων μαρμάρινων θραυσμάτων της Νίκης της Σαμοθράκης, αρμοδιότητας της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σκοπός η ψηφιακή σάρωση των θραυσμάτων, από τα οποία θα παραχθούν τα εκμαγεία που θα ταξιδέψουν στο Λούβρο, το οποίο έχει προγραμματίσει και τον καθαρισμό του αγάλματος.

Στο ναό των "Μεγάλων Θεών" της Σαμοθράκης βρέθηκε αυτή η Νίκη και άλλες δύο. Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της, αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή είχαν θεωρήσει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η ανεύρεση άρχισε το 1863 και ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον πρέσβη της Γαλλίας Σαμπουαζό, που επέβλεπε την ανασκαφή, «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» – ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης.

Ο Σαμπουαζό ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον πρέσβη της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη και εκείνος φρόντισε η Υψηλή Πύλη να δώσει τότε έγκριση για να αποπλεύσει γαλλικό πολεμικό πλοίο και να φορτώσει τη Νίκη της Σαμοθράκης για τη Γαλλία – η Σαμοθράκη είχε σημαντική αυτονομία, αλλά ανήκε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864 και δύο χρόνια μετά εκτέθηκε για πρώτη φορά μετά τις απαραίτητες εργασίες – χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να εκτεθεί το επάνω μέρος του κορμού και τα φτερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άγαλμα βρέθηκε σε πολλά κομμάτια, γιατί στα ελληνιστικά χρόνια οι καλλιτέχνες δούλευαν το γλυπτό τους τμηματικά εξαρχής – στην αρχαία Ελλάδα δούλευαν χωριστά μόνο το κεφάλι και τα άκρα που εξείχαν.

Ο άγνωστος, λοιπόν, γλύπτης είχε επεξεργαστεί το έργο του κατά τμήματα, τα οποία τελικά είχε ενώσει, οπότε στο σεισμό, με την κατακρήμνιση του γλυπτού, αυτό έσπασε πολύ πιο εύκολα σε πολλά κομμάτια.

Το άγαλμα αποτελείται από ένα μεγάλο κομμάτι κάτω από το στήθος μέχρι τα πόδια, από ένα δεύτερο κομμάτι που είναι ο άνω κορμός, το αριστερό φτερό (το δεξί προστέθηκε αντιγράφοντας το αριστερό) και από το κεφάλι – αυτό δεν βρέθηκε ποτέ, από όσο γνωρίζουν οι ειδικοί.

Τα χέρια, τα φτερά και τα πόδια, όπως και πολλά κομμάτια του ενδύματος, σμιλεύονταν τότε χωριστά και μετά το άγαλμα συναρμολογείτο. Τα φτερά ήταν από δύο μεγάλα μάρμαρα που ήταν συνδεδεμένα στην πλάτη χωρίς εξωτερική στήριξη και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα ισορροπίας στο άγαλμα, το οποίο ο γλύπτης ωστόσο έλυσε, χρησιμοποιώντας την πλώρη ως αντίβαρο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό που έχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης αν «πέσει» το βουνό από πάνω τους

Σήμερα

Bρίσκεται κάτω από έναν ασταθή ορεινό όγκο

70‑20‑10: Ο αμφιλεγόμενος κανόνας που έκανε διάσημο έναν από τους ισχυρότερους CEOs

Σήμερα

Η φιλοσοφία του βασιζόταν σε μια απλή αλλά ιδιαίτερα σκληρή αρχή

Ποιοι τουρίστες αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα – Οι «πρωταθλητές» των διακοπών

Σήμερα

Από τους Βρετανούς που ξοδεύουν σχεδόν 730 ευρώ ανά ταξίδι έως τους Γερμανούς που περιορίζουν τις ημερήσιες δαπάνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις έξι μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού

Σάλος στην Ισπανία: Πισίνες και υδάτινα πάρκα κλείνουν λόγω νέας αποκρουστικής τάσης του TikTok

Χτες

Μια απωθητική διαδικτυακή τάση έχει διαταράξει την κορύφωση της θερινής σεζόν στην Ισπανία, οδηγώντας στο κλείσιμο πισινών και υδάτινων πάρκων σε όλη τη χώρα

Η καρέκλα που κανείς δεν τολμά να καθίσει εδώ και 300 χρόνια

Χτες

Γιατί αυτή βρίσκεται κρεμασμένη στον τοίχο ενός μουσείου

Πλήρωσε για να γίνει πρωταγωνίστρια – Και η σειρά εξελίχθηκε σε σκάνδαλο

Χτες

23χρονος ηθοποιός καταγγέλλει ότι παρενοχλήθηκε

17 πλατάνια στη σκεπή της: Η ελληνική εκκλησία–θαύμα που μπήκε στο Guinness και δεν γκρεμίζεται με τίποτα

Χτες

Ένα μοναδικό φαινόμενο πίστης και φύσης που αψηφά τους νόμους της λογικής και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

Οι Έλληνες ανάμεσα στους πιο γενναιόδωρους λαούς του πλανήτη – Η θέση‑έκπληξη σε νέα παγκόσμια έρευνα

Χτες

Τι αποκαλύπτει διεθνής μελέτη για την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και τη φιλοξενία των Ελλήνων και γιατί η γενναιοδωρία δεν μετριέται μόνο με χρήματα

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Χτες

Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.