E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν νόμιμη την απόδραση από τη φυλακή

Γιατί όμως αυτή η πράξη δεν είναι καταδικαστέα;

Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν νόμιμη την απόδραση από τη φυλακή
Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Borba στο Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Η απόδραση από τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να οδηγήσει σε χρονολογική αύξηση της ποινής σας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια ευρωπαϊκά κρατή. Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα. Σε αυτές τις χώρες, η απόδραση από τη φυλακή θεωρείται εντελώς νόμιμη. Αν δηλαδή το κάνευε σωστά.

Από όλες τις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την απόδραση από τη φυλακή, το Μεξικό έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά για το θέμα. Ωστόσο, το μεξικανικό νομοθετικό και δικαστικό σύστημα εξακολούθησαν να πιστεύουν ότι η πράξη κάποιου για να δραπετεύσει από τη φυλακή δεν πρέπει να είναι παράνομη εκτός εάν διαπράξει κάποιο άλλο έγκλημα κατά τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην υπουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεξικού, Juventino Victor Castro, κάνει συχνές αναφορές στο γιατί η χώρα δεν τιμωρεί την πράξη της φυγής από τη φυλακή. «Το άτομο που προσπαθεί να δραπετεύσει αναζητά την ελευθερία, και αυτό είναι ένα δικαίωμα βαθιά σεβαστό από τον νόμο… Η βασική επιθυμία για ελευθερία είναι σιωπηρή μέσα σε κάθε άνθρωπο, επομένως η προσπάθεια απόδρασης δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Μεξικό έχει νομιμοποιήσει τις αποδράσεις από τη φυλακή. Στην πραγματικότητα μάλιστα, ισχύει το αντίθετο. Εάν επρόκειτο να καταστρέψετε δημόσια περιουσία, να δωροδοκήσετε φρουρούς ή να συνωμοτήσετε με άλλους για να δραπετεύσετε, τότε μπορεί να κατηγορηθείτε για αυτά τα εγκλήματα. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν σας πιάσουν να δραπετεύετε από φυλακή του Μεξικού, μπορείτε να σας στείλουν πίσω για να εκτίσετε την αρχική σας ποινή.

Το βελγικό περιοδικό Bulletin, αναφέρει ότι: «Η απόδραση από τη φυλακή στο Βέλγιο δεν τιμωρείται από το νόμο, αλλά οι κρατούμενοι που έχουν δραπετεύσει τιμωρούνται, εάν διαπράξουν ποινικά αδικήματα κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εννέα στους δέκα κρατούμενους που καταφέρνουν να δραπετεύσουν συλλαμβάνονται ξανά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νόμοι της Αυστρίας από την άλλη, δεν ορίζουν ποτέ ευθέως ότι ένας κρατούμενος μπορεί να τιμωρηθεί εάν δραπετεύσει, αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες επιφυλάξεις στη συγκεκριμένη χώρα για απόδραση από τη φυλακή.

Στην Ολλανδία, δεν προστίθεται επιπλέον χρόνος ή τιμωρία εάν κάποιος δραπετεύσει από τη φυλακή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ισχύει ακόμη και αν το άτομο έχει συνωμοτήσει με άλλα για να το κάνει. Για παράδειγμα, το 2018 στο Ρότερνταμ, ένα άτομο δραπέτευσε επιτυχώς και νόμιμα από τη φυλακή κρύβοντας τον εαυτό του σε μια μπλε σακούλα σκουπιδιών που κουβαλούσε ένας κρατούμενος στον οποίο επετράπη να φύγει από τη φυλακή.

Τέλος, η άποψη της Γερμανίας για την απόδραση από τη φυλακή είναι ουσιαστικά ένα κατάλοιπο της πολιτικής της εποχής του Ράιχσταγκ, το οποίο καταλήγει στο ότι κάθε άτομο «έχει το δικαίωμα να αναζητά την ελευθερία του». Βέβαια, το πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από μια φυλακή στη Γερμανία, είναι άλλο θέμα. Παρόλα αυτά, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σωστά;

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σήμερα

Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Σήμερα

Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Σήμερα

«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Χτες

Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Χτες

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Προχτές

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Πριν 3 μέρες

Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Πριν 3 μέρες

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Πριν 3 μέρες

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.