E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο πρώτος νεκρός πιλότος της ελληνικής αεροπορίας

Ο θάνατός του ενέπνευσε πολλούς ποιητές της εποχής, που τον είδαν σαν έναν νέο Ίκαρο

Σαν σήμερα: Ο πρώτος νεκρός πιλότος της ελληνικής αεροπορίας
Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Έμεινε στην ιστορία για το πάθος του για τη δημοσιογραφία αλλά περισσότερο, για το πάθος του για τα αεροπλάνα, που όμως τον οδήγησαν και στον θάνατο σε ηλικία μόλις 24 ετών. Ένα μόλις χρόνο πριν είχε εκδώσει μόνος του μια εφημερίδα.

Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1888 στην Κωνσταντινούπολη. Δέκα χρόνια αργότερα και ύστερα από το κίνημα των Νεότουρκων, ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά του. Όταν έγινε 23 ετών εξέδωσε την πρώτη του εφημερίδα, την «Ανεξάρτητος Αθηνών», η οποία πούλησε 43 φύλλα. Η κυκλοφορία της κράτησε για 10 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια χρονιά, το 1911, έφυγε για Γαλλία και Γερμανία για να μελετήσει τος εκδόσεις μεγάλων εφημερίδων και της δημοσιογραφικής δουλειάς που γινόταν στην Ευρώπη. Όταν έφτασε στη Γαλλία ενθουσιάστηκε με τα αεροπλάνα και γράφτηκε στη σχολή του διάσημου Λουί Μπλεριό.

Τον Φεβρουάριο του 1912, θα φτάσει στην Πάτρα, μαζί με ένα αεροπλάνο Μπλεριό 11, 50 Ίππων. Τον Μάρτιο θα προσπαθήσει να πετάξει από το Ρίο στην Αθήνα, εγχείρημα που εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Το αεροπλάνο του τελικά έπεσε σχεδόν με το που σηκώθηκε, με τον ίδιο να αποφεύγει τον τραυματισμό.

Ένα μήνα αργότερα, μετά την επίσης αποτυχημένη απόπειρα της 9ης Απριλίου, θα απογειωθεί τελικά δυο εβδομάδες αργότερα και πετάξει για λίγο πάνω από την πόλη της Πάτρας. Στις 30 Απριλίου, το αεροπλάνο του θα πέσει και ο ίδιος θα τραυματισθεί σοβαρά, με το αεροπλάνο να παθαίνει σοβαρές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έφυγε από τον αφιλόξενο πατραϊκό ουρανό και ήρθε στον αττικό, όπου τον Ιούλιο πέταξε στα 2.200 μέτρα και τον Αύγουστο στα 3.050 μέτρα, που για την εποχή ήταν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επίτευγμα. Ένιωσε σίγουρος και θέλησε να κάνει πράξη την περιβόητη πτήση Αθήνα – Πάτρα.

Στις 29 Αυγούστου απογειώθηκε από το Παλαιό Φάληρο. Δυο ώρες αργότερα θα πραγματοποιήσει υποχρεωτική προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό Κόλπο. Το αεροπλάνο του έπεσε στη θάλασσα και ο Καραμανλάκης μπλεγμένος στα σχοινιά δεν καταφέρνει να ελευθερωθεί και βυθίζεται μαζί με το αεροπλάνο. Πέθανε σε ηλικία 24 ετών και έγινε ο πρώτος μάρτυρας της ελληνικής αεροπορίας.

Στην κηδεία του βρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο θάνατός του ενέπνευσε πολλούς ποιητές της εποχής, που τον είδαν σαν έναν νέο Ίκαρο. Ήταν ο δεύτερος Έλληνας πιλότος, μετά των Εμμανουήλ Αργυρόπουλο, που πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Χτες

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Χτες

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Χτες

Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Χτες

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Χτες

Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Χτες

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Λάρισα: Ανήλικα με πατίνι συγκρούστηκαν με ΙΧ

Χτες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.