Σύγχρονοι πειρατές: Οι πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου
Ένα παγκόσμιο πρόβλημα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Όταν ακούμε για πειρατές, μάλλον το μυαλό μας πάει αυτόματα σε μια άλλη εποχή, σε ανθρώπους με σπαθιά, καλυμμένο το ένα μάτι, μακριά μαλλιά και μεγάλα σκουλαρίκια. Ωστόσο, οι πειρατές δεν υπήρξαν μόνο εκείνη την εποχή. Υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα.
Τα περιστατικά πειρατείας δεν είναι λίγα και τα τελευταία χρόνια δείχνουν να αυξάνονται. Οι πειρατές κάνουν πολλές φορές πλιάτσικο σε πλοία και κάποιες από αυτές απαγάγουν το πλήρωμα ζητώντας λύτρα. Αν δεν τα πάρουν, δεν διστάζουν να κάνουν κακό στους απαχθέντες.
Τα επικίνδυνα νερά δεν περιορίζονται μόνο σε μια γεωγραφική περιοχή. Ο κόλπος της Γουινέας, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, το πιο επικίνδυνο μέρος για επιθέσεις πειρατών. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και ένα μικρό της νότιας. Είναι ένα σημαντικό πέρασμα για τα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο στην Ευρώπη και την Αμερική, οπότε οι πειρατές το βάζουν συχνά στο στόχαστρο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι επιθέσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αλλά ήταν οι περισσότερες που έγιναν από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.
Μια επίσης επικίνδυνη περιοχή είναι τα στενά Malacca, που βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελούν μια πύλη για το κανάλι του Σουέζ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόλπο του Αden που βρίσκεται στα ανοιχτά της Σομαλίας και αποτελεί έναν σημαντικό εμπορικό δρόμο για τη διώρυγα.
Άλλες περιοχές με πειρατές είναι η Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου οι Αρχές της Μαλαισίας δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά, τα ανοιχτά του Μπενίν, της Νιγηρίας, της Ινδονησίας και η Αραβική Θάλασσα.
Το πρόβλημα της πειρατείας είναι γενικό και επικίνδυνο. Όπως αναφέρει η Washington Post, μεγαλώνει λόγω των διαφωνιών μεταξύ χωρών για τα θαλάσσια σύνορά τους. Σε αυτά τα αμφισβητούμενα ύδατα, βρίσκουν καταφύγιο οι πειρατές και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η συνεργασία των χωρών που πλήττονται από αυτούς.