Πώς να ξεπεράσεις την απόρριψη μετά από ένα χωρισμό;
Σε χώρισε ξαφνικά;
Γράφει η MATINA KONTOY
Οι περισσότερες ταινίες μας συμβουλεύουν να αντιμετωπίσουμε το χωρισμό με παγωτό και πολύ κλάμα στο καναπέ. Όμως ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Ποια είναι τα σωστά βήματα για να ξεπεράσεις την απόρριψη μετά από ένα χωρισμό;
Επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει όλα τα συναισθήματα
Είναι πολύ φυσιολογικό μετά από ένα χωρισμό να νιώθεις πολύ αρνητικά συναισθήματα. Για πολλούς, τα αρνητικά συναισθήματα είναι σαν παγίδες που θέλουν να τις αποφύγουν, για αυτό προσπαθούν να καταπιέσουν ή να απομονώσουν τις αρνητικές εμπειρίες τους και δεν κατανοούν ότι όταν το κάνουν αυτό αποφεύγουν και τις θετικές όπως η χαρά, η ικανοποίηση, η διάθεση για ζωή. Μην τα καταπνίξεις, λοιπόν, γιατί αυτό δε θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κατάσταση. Αντίθετα εξέφρασε ό,τι ακριβώς νιώθεις είτε γράφοντάς το, είτε λέγοντας απλώς τις σκέψεις σου δυνατά.
Δέξου την υποστήριξη των φίλων σου
Σε μία δύσκολη στιγμή μπορεί να νομίζουμε ότι αν ζητήσουμε υποστήριξη από τους φίλους μας, θα τους επιβαρύνουμε, όμως αυτό είναι λάθος. Τώρα είναι μία στιγμή να επιτρέψεις στους δικούς σου ανθρώπους να σε ακούσουν, να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από τις αρνητικές σκέψεις. Η θλίψη ενός χωρισμού μπορεί να είναι τόσο έντονη, με αποτέλεσμα να απομονωθείς από τους γύρω σου.
Ασχολήσου με ό,τι σου άρεσε πριν τη σχέση σου
Όταν είσαι σε μια σχέση, ειδικά μακροχρόνια, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσεις τον εαυτό σου. Θυμήσου τι σου άρεσε να κάνεις πριν γνωρίσεις αυτό το άτομο. ‘Ξεσκόνισε’ τις παλιές σου δραστηριότητες και χόμπι. Ο χωρισμός είναι μία καλή ευκαιρία για αυτό – εξερεύνηση. Υπάρχουν δραστηριότητες που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις ή μέρη για να ταξιδέψεις ή να φας; Τώρα είναι η ώρα να οργανωθείς και να γεμίσεις το πρόγραμμά σου με νέες σου δραστηριότητες.
Ευθύνες
Μην μπεις στη διαδικασία να ρίξεις απόλυτα το φταίξιμο σε εσένα, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. Προσπάθησε να εντοπίσεις το μερίδιο της ευθύνης σου και να δεις αντικειμενικά και ψύχραιμα τα πράγματα. Εξάλλου, η απόρριψη πρέπει να γίνει δάσκαλος και όχι τιμωρός σου. Βρες την πηγή της απόρριψής σου και πού οφείλεται. Αν το καταφέρεις αυτό, τότε σίγουρα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα. Και μην ξεχνάς ότι η ευτυχία μας δεν καθορίζεται από τη γνώμη ή τη στάση των άλλων, αλλά πηγάζει από την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας.
Χτίσε ξανά την αυτοεκτίμησή σου
Εάν ο χωρισμός ήταν απρόσμενος και χωρίς πολλές εξηγήσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την αυτοεκτίμησή σου. Να θυμάσαι πάντα ότι ακόμα και αν βιώσεις μία απόρριψη, μία αποτυχία, ή μία άρνηση, αυτό δε θα πρέπει να επιτρέψεις να ορίσει την ταυτότητά σου, αλλά ούτε και τις μελλοντικές σου επιλογές και σχέσεις. Επίσης, μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις την τωρινή απόρριψη με στιγμές από το παρελθόν σου γιατί το μόνο που θα κάνεις είναι να προκαλέσεις στον εαυτό σου ένα ανούσιο αίσθημα βαθιάς θλίψης. Και αυτό δε θα σε βοηθήσει καθόλου.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την απόρριψη, αφού είναι αδύνατο να μας αγαπούν και να μας εκτιμούν όλοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις σε όσους αξίζουν πραγματικά να είναι στη ζωή σου!