Τι απέγινε ο εγκέφαλος του Αλμπερτ Αϊνστάιν
Η επιθυμία του και η τελική κατάληξη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν για τους επιστήμονες μια μορφή που δημιουργούσε δέος. Αναγνώριζαν την ξεχωριστή ευφυΐα του και ο θάνατος του προκάλεσε θλίψη στην επιστημονική κοινότητα και αλλά και ίντριγκα καθώς πίστευαν πως στον εγκέφαλό του θα βρεθεί το μυστικό του μεγαλείου του.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε ηλικία 76 ετών, το 1955, αφήνει την τελευταία του πνοή στο στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Πρίνστον στο Πλέινσμπορο του Νιου Τζέρσεϊ. Είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί σε κλειστή τελετή και η τέφρα να σκορπιστεί σε μέρη που θα γνώριζαν ελάχιστοι.
Ο σπουδαίος φυσικός δεν ήθελε να τον λατρεύουν και επιθυμούσε ο θάνατος του να είναι και το τελευταίο κεφάλαιο της σπουδαίας πορείας του και όχι να πυροδοτηθεί μια σειρά μελετών και πειραμάτων με αντικείμενο το σώμα του και τον εγκέφαλό του.
Η αποτέφρωση προγραμματίστηκε από την οικογένεια την ίδια ημέρα του θανάτου του, όμως κατα τη διάρκεια της νεκροψίας, ο παθολόγος ιατρός Thomas Stoltz Harvey, αφαίρεσε τον εγκέφαλο και τον έκοψε σε 400 μικρά τεμάχια, και κατάφερε να τα βγάλει από το χώρο, χωρίς να τον υποψιαστεί κανείς.
Ο γιος του Άλμπερτ Αϊνστάιν κατήγγειλε το γεγονός και όλα τα πρωτοσέλιδα της εποχής κυκλοφόρησαν με την είδηση πρωτοσέλιδο.
Ο Harvey σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε και μοίρασε τα κομμάτια σε ερευνητές ώστε να βρουν τα μυστικά της ιδιοφυίας του.
Το μεγαλύτερος μέρος ο Harvey το κράτησε μέρος που δεν γνώριζε κανένας. Τελικά το επέστρεψε στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Πρίνστον, 43 χρόνια μετά.
Σήμερα υπάρχουν ομάδες που όντως πραγματοποιούν μελέτες πάνω στον εγκέφαλο του σπουδαίου φυσικού, εξασφαλίζοντας άδεια από το Πρίνστον, φυσικά κάτω από αυστηρή παρακολούθηση.