Η «βόμβα» που απειλεί τη ζωή όπως την ξέρουμε
Πανδημία γήρατος απειλεί την οικονομία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2023, και τέτοιες ημέρες όλοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και κάνουν σχέδια. Όμως ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αν αποτύχει ή απλά αργήσει να τις λάβει υπόψη, δεν υπάρχει κανένα μέλλον.
Τα παιδιά των επόμενων δεκαετιών θα μεγαλώσουν σε ένα κόσμο γεμάτο γέρους...Με απλά λόγια οι επιστήμονες εξηγούν τι πρόκειται να συμβεί, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με το δημογραφικό πρόβλημα που βασανίζει όλο τον δυτικό κόσμο.
Αν η παγκόσμια γεννητικότητα πέσει πράγματι κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη θα είναι καταστροφικές.
Μικρά σημαντικά νούμερα που δείχνου το μέλλον που έρχεται πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι πολιτικοί αυτού του κόσμου.
Από το 2011, στην Ιαπωνία, οι πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους, είναι υπερδιπλάσιες από τις πάνες για βρέφη.
Ο δείκτης γεννητικότητος από το 3,65 το 1950 έχει κατρακυλήσει στο 1,3. Πλην της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν καμία χώρα της Ασίας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη για τις γεννήσεις παιδιών.
Είναι λες και κάποιος σταμάτησε τις γεννήσεις, στις χώρες που είναι ανεπτυγμένες οικονομικά. Κανένας νέος από τα 25 έτη εώς και τα 45 δεν ενδιαφέρεται να κάνει παιδί.
Αυτή τη στιγμή στον κόσμο 100 εργαζόμενοι συντηρούν 120 συνταξιούχους, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος υγείας. Οι προβλέψεις μιλούν για αναλογία ένας προς δύο. 100 εργαζόμενοι θα πρέπει να παράγουν πλούτο για να ζούνε διακόσιοι συνταξιούχοι.
Οι συνέπειες εκτός από κοινωνικές είναι και καταστροφικές για την οικονομία. Λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει μειωμένη παραγωγή, επίσης δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στους μισθούς, που οδηγεί σε οικονομική αστάθεια, όπως έχει δείξει το παρελθόν, μετά τους πολέμους.
Η Ευρώπη μπορεί στα νούμερα να φαίνεται πως είναι καλύτερα από ΗΠΑ και Ασία, αλλά είναι πλασματικό. Τα νούμερα σώζουν οι μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι που κάνουν περισσότερα από ένα παιδί μειώθηκαν κατά 24%. 15 του πληθυσμού δεν επιθυμεί να κάνει παιδί. Ενώ ένα 33% το καθυστερεί μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά τους.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιστρέψουν το κλίμα ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, οικονομικά και όχι μόνο να αυξηθούν οι γεννήσεις. Η οικονομική αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας έδειξε ήδη τη καταστροφή που προκάλεσε. Μια δεύτερη δεκαετία χαμένη, θα είναι ισοπεδωτική.