E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουν όσοι είναι παντρεμένοι

Ποιο από τα δυο φύλα ωφελεί περισσότερο

Πόσα χρόνια ζωής κερδίζουν όσοι είναι παντρεμένοι
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η επιστήμη φαίνεται πως ευλογεί και αυτή το γάμο, αφού είναι πολλά τα οφέλη που σου εξασφαλίζει για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Αυτό τουλάχιστον αναλύουν σε άρθρο τους οι καθηγήτριες Libby Richards, Melissa Franks και Rosie Shrout από το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Purdue. Φυσικά, δεν αναφέρονται ακριβώς στην ένωση με τον γάμο, αλλά καλές συνήθειες που προάγει η συντροφικότητα.

Και στο παρελθόν, έχει ερευνηθεί η επίδραση του γάμου στον άνθρωπο και στην υγεία του. Πιο παλιές μελέτες έχουν δείξει ότι ευκατάστατοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν και καλύτερη υγεία, είναι πιθανότερο να παντρευτούν με συντρόφους που έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν το μέσο όρο και έχουν και εκείνοι καλή υγεία, ενώ όσοι μειονεκτούν στα οικονομικά και στην υγεία θα παντρευτούν δυσκολότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τον έγγαμο βίο με την πιο δραστήρια κοινωνική ζωή, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην υγεία, με μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης και θανάτου, όπως και καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής. Εντούτοις όμως, με αφορμή το παράδειγμα της φλεγμονής και το πλεονέκτημα που δεν εντοπίζεται εξίσου στις γυναίκες, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του φύλου για την αποκόμιση οφελών από τη σχέση.

Ο γάμος εξασφαλίζει περίπου δυο περισσότερα χρόνια σε άνδρες και γυναίκες, χάρη στις καλές συνήθειες που έχει ο σύντροφος και θα υιοθετηθούν και από τον άλλο, όπως η καλύτερη διατροφή και η ελάττωση του καπνίσματος και του αλκοόλ. Βέβαια, η θετική επιρροή των γυναικών στους άνδρες δεν φαίνεται να γίνεται και αντίστροφα με την ίδια συχνότητα.

Όπως λένε οι ειδικοί, σπάνια οι άνδρες θα προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν τις συζύγους τους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά ακόμα και αν συμβεί, όπως στην περίπτωση ενθάρρυνσης για περισσότερο περπάτημα, με την αρόδο των χρόνων θα εγκαταλείψουν την υποστηρικτική στάση, κάτι που δεν παρατηρείται στα ομόφυλα ζευγάρια, επιβεβαιώνοντας κατά τις ερευνήτριες τον κομβικό ρόλο του φύλου και των κοινωνικών νορμών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άτομα μέσης ηλικίας, που είναι περισσότερο γυναίκες, οι οποίες έχουν κληθεί να φροντίζουν και τους ηλικιωμένους γονείς τους και τα παιδιά τους, αποκαλούνται γενιά «σάντουιτς», και πληρώνουν μεγαλύτερο κόστος όσον αφορά στην υγεία τους, με το ανοσοποιητικό τους να είναι πιο αδύναμο, να αισθάνονται έντονη κόπωση και να έχουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα.

Η γυναίκες, με τη διαχείριση του νοικοκυριού και τη φροντίδα της οικογένειας, θα θυσιάσουν την υγεία και την ευεξία τους, ώστε οι σύντροφοί τους να έχουν τον χρόνο για την γυμναστική τους, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Επίσης φαίνεται, πως εκείνες είναι που μεριμνούν για τις ιατρικές επισκέψεις της οικογένειας, όταν αρρωστήσουν οι άνδρες όμως, θα αυξήσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην φροντίδα του σπιτιού.

Τα κοινωνικά πρότυπα του φύλου τέλος θα επιβαρύνουν τις γυναίκες που θα δείξουν εντονότερο ενδιαφέρον για τη σχέση, την επίλυση των προβλημάτων και την διατήρησή της. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να προσαρμόσουν την ταυτότητά τους στη σχέση τους και έτσι οι συγκρούσεις ή άλλα προβλήματα στον γάμο θα τις πλήξουν εντονότερα, βιώνοντας ισχυρότερες αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική και σωματική τους υγεία συγκριτικά με τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, φλεγμονή και καρδιαγγειακή νόσο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αυτά τα εστιατόρια θα φας την καλύτερη deep dish pizza της Αθήνας

Πριν λίγο

Για σένα που θέλεις να δοκιμάσεις την deep dish pizza καλό είναι να ξέρεις και που θα βρεις την καλύτερη!

Tι μπορείς να τρως το βράδυ που να βοηθά να έχεις έναν ήσυχο ύπνο

Πριν λίγο

Ό,τι τρως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου

Η πόλη που θα ερωτευτείς αν είσαι λάτρης της τέχνης

Πριν λίγο

Αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Πριν λίγο

Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Βρίσκεται η απιστία στα γονίδια; Τι λένε οι μελέτες

Πριν λίγο

Τι έδειξαν οι έρευνες σε δίδυμους

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Χτες

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Τι είναι το Σύνδρομο του Βαμπίρ

Χτες

Τα βαμπίρ είναι αληθινά ...κάποιες φορές!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Χτες

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.