E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν να γίνει πιο σαφής η σήμανση των κινδύνων στα προϊόντα.

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/1/2023 | 19:13

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 14χρονο κορίτσι στη Βρετανία λίγα λεπτά αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Όπως τόνισαν οι γονείς της στο BBC, η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει τα σκεπάσματά της με αποσμητικό, καθώς την χαλάρωνε η μυρωδιά.

«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», σημείωσε ο πατέρας της, ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν σε κλειστό χώρο
Αρκετές από τις επισημάνσεις που έχουν τα αποσμητικά σπρέι κάνουν λόγο για τους κινδύνους της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το δωμάτιο της άτυχης 14χρονης δεν ήταν κλειστό.

Τη Τζόρτζια βρήκε στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς τις αισθήσεις της ο μεγαλύτερος αδελφός της, στις 11 Μαΐου 2022. «Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.

«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η έρευνα
Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζιόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισημάνσεις
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις», αναγράφοντας ότι θα πρέπει «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Ωστόσο, οι γονείς της Τζιόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζιόρτζια, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ο θάνατος της κόρης τους να αποδειχθεί μάταιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποσμητικά σπρέι αναγράφουν ως προειδοποίηση ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», κάτι που συνίσταται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής. Ωστόσο, οι γονείς της 14χρονης εκτιμούν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει και να γράφει ότι «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού που χρησιμοποίησε το 14χρονο κορίτσι- εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020.

Παράλληλα, άλλα αέρια όπως το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -τα οποία επίσης υπήρχαν στο αποσμητικό της Τζιόρτζια- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Αυτοκτόνησε ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον παιδεραστή χειρουργό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ

Χτες

Ο 34χρονος ποινικολόγος φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του το βράδυ της Τρίτης

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Ωρωπό: Οι φλόγες πολιορκούν το Ασπροχώρι

Χτες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

Η αντίδραση της μητέρας της Ειρήνης Μουρτζούκου στην ομολογία ενοχής της

Χτες

«Δεν θέλω να μιλήσω μαζί της, νιώθω θυμό, θέλω να μου πει γιατί το έκανε»

Συνδρομή της Ελλάδας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία για την κατάσβεση πυρκαγιάς

Χτες

Aπογειώθηκαν 2 Canadair CL-415, από τη Θεσσαλονίκη ενώ επιχειρούν ήδη οι επίγειες δυνάμεις που έχουν αποσταλεί προκειμένου να συνδράμουν στη μεγάλη δασική πυρκαγιά

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν

Χτες

Το 2020 παρατηρήθηκε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά

ΠΑΣ Γιάννινα: Σαν σκηνικό ταινίας με εξωγήινους μοιάζει το γήπεδο των «Ζωσιμάδων»

Χτες

Απίστευτες εικόνες από το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα που δείχνει εγκαταλελειμμένο

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η «προφητική» συνέντευξη της πρώην δικηγόρου της που βγήκε αληθινή

Χτες

«Θα πάρουμε τις απαντήσεις που περιμένουμε», είχε πει

Η «τουριστική» καμπάνια των Ταλιμπάν για τους Αμερικανούς

Χτες

Με Gen Z πόζες προσκαλούν τουρίστες

Ξέσπασε σε κλάματα ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη

Χτες

«Με λοιδόρησαν, με κορόιδεψαν και με είπαν δολοφόνο»

Δικηγόρος Ειρήνης Μουρτζούκου: «Αυτά που θα πει θα προκαλέσουν σοκ

Χτες

«Υπάρχει βιντεοσκοπημένη συζήτηση με την Ειρήνη Μουρτζούκου στο γραφείο μου, δεν μου παραδέχτηκε ότι δολοφόνησε τα βρέφη, συνειδητά δεν μιλάει για τον Παναγιωτάκη» λέει ο δικηγόρος της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.