E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο

Οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν να γίνει πιο σαφής η σήμανση των κινδύνων στα προϊόντα.

Βρετανία: 14χρονη νεκρή από ένα «αθώο» αντικείμενο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/1/2023 | 19:13

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 14χρονο κορίτσι στη Βρετανία λίγα λεπτά αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Όπως τόνισαν οι γονείς της στο BBC, η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει τα σκεπάσματά της με αποσμητικό, καθώς την χαλάρωνε η μυρωδιά.

«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», σημείωσε ο πατέρας της, ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν σε κλειστό χώρο
Αρκετές από τις επισημάνσεις που έχουν τα αποσμητικά σπρέι κάνουν λόγο για τους κινδύνους της χρήσης τους σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, το δωμάτιο της άτυχης 14χρονης δεν ήταν κλειστό.

Τη Τζόρτζια βρήκε στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς τις αισθήσεις της ο μεγαλύτερος αδελφός της, στις 11 Μαΐου 2022. «Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.

«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η έρευνα
Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζιόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισημάνσεις
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις», αναγράφοντας ότι θα πρέπει «να φυλάσσεται μακριά από παιδιά».

Ωστόσο, οι γονείς της Τζιόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζιόρτζια, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ο θάνατος της κόρης τους να αποδειχθεί μάταιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποσμητικά σπρέι αναγράφουν ως προειδοποίηση ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», κάτι που συνίσταται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής. Ωστόσο, οι γονείς της 14χρονης εκτιμούν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει και να γράφει ότι «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι το βουτάνιο -το κύριο συστατικό του αποσμητικού που χρησιμοποίησε το 14χρονο κορίτσι- εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020.

Παράλληλα, άλλα αέρια όπως το προπάνιο και το ισοβουτάνιο -τα οποία επίσης υπήρχαν στο αποσμητικό της Τζιόρτζια- αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κτηματολόγιο: Αλλάζει η διαδικασία χρησικτησίας από 16/9 ‑ Νέα πλατφόρμα διορθώσεων στις 18/9

Σήμερα

Από τις 18 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα «metavoles» ανοίγει για διόρθωση 11.500 εκκρεμών υποθέσεων ορίων και εμβαδών, ενώ από τις 16/9 η χρησικτησία περνά μέσα από υποχρεωτική κτηματολογική διαμεσολάβηση.

Πύργος: Ξυλοδαρμός 36χρονης και του πατέρα της με ρόπαλα ‑ Ύποπτος ο πρώην σύντροφός της

Σήμερα

Οι δύο δράστες, 25 και 26 ετών, φορούσαν κουκούλες full face και αναζητούνται από την Αστυνομία στην Ηλεία.

Καστελλόριζο: Μητσοτάκης ανακοινώνει κίνητρο 5.000 ευρώ ‑ «Δεν δεχόμαστε απειλές από κανέναν»

Σήμερα

Μόνιμο ετήσιο κίνητρο 5.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, αφορολόγητο και ακατάσχετο, με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά ανήλικο παιδί, για δημοσίους υπαλλήλους και κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος σε ηλικία 90 ετών – Κηδεία σήμερα στα Σπάτα

Σήμερα

Σπούδασε δίπλα στον Αλέξη Μινωτή και υπήρξε σύζυγος και συνθιασάρχης της Έλσας Βεργή για δεκαετίες στο ομώνυμο θέατρο.

Εμμανουήλ Καραλής: 2ος στο Ultimate Championship με 75.000$ ‑ Γιατί δεν πήρε μετάλλιο

Σήμερα

Ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε ιδανική πρεμιέρα στη νέα χρυσοφόρα διοργάνωση της World Athletics στη Βουδαπέστη, τερματίζοντας πίσω μόνο από τον Μόντο Ντουπλάντις.

Ανάβυσσος: Πυροβολισμοί έξω από beach bar – Βρέθηκαν κάλυκες και ίχνη αίματος

Σήμερα

Η Αστυνομία ερευνά τις συνθήκες του περιστατικού στις 05:15 τα ξημερώματα της Κυριακής, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί αν υπάρχει τραυματίας.

Λαβρόφ αποκλείει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, καλεί τον Ζελένσκι στη Μόσχα

Σήμερα

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι ο Ζελένσκι πρέπει να πάει στη Μόσχα, ενώ η Λιβύη διαψεύδει βάση για ναυτικά drones κατά ρωσικών πλοίων.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο έως 70% τον φετινό χειμώνα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σήμερα

Με την τιμή εκκίνησης να απειλεί να αγγίξει το 1,90 ευρώ ανά λίτρο, το οικονομικό επιτελείο μελετά παρεμβάσεις στην αντλία και αλλαγές στα κριτήρια ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών: Νέα ψηφιακή διαδικασία εξπρές από 1η Σεπτεμβρίου

Σήμερα

Οι νέες προθεσμίες για τις τράπεζες μέσω της πλατφόρμας των δικαστικών επιμελητών και οι προϋποθέσεις άρσης δέσμευσης από την ΑΑΔΕ.

Instagram: Προσθέτει τις tagged φωτογραφίες στο κύριο profile grid ‑ Οι 3 τρόποι χρήσης

Σήμερα

Η πλατφόρμα δίνει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο της εικόνας τους, μεταφέροντας αγαπημένες συνεργασίες και αναμνήσεις απευθείας στην κεντρική σελίδα χωρίς νέα δημοσίευση.

Αλμυρός Βόλου: 41χρονος αντιμετωπίζει δίωξη για βιασμό 9χρονης – Αρνείται τις κατηγορίες

Σήμερα

Ο άνδρας, συγγενής της οικογένειας του κοριτσιού, οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα και θα απολογηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Τεντόγλου: Χρυσός με 8.35μ. στο πρώτο Ultimate Championship

Χτες

Ο Βούλγαρος Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ έμεινε ένα εκατοστό πίσω με 8.34μ. στη διοργάνωση της Βουδαπέστης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.