E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πτώχευσαν Silicon Valley και Signature Bank

Τι επιπτώσεις θα έχει στην παγκόσμια οικονομία

Πτώχευσαν Silicon Valley και Signature Bank
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/3/2023 | 09:26

Οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη την Κυριακή, την τρίτη μεγαλύτερη αποτυχία στην τραπεζική ιστορία των ΗΠΑ, δύο ημέρες αφότου οι αρχές έκλεισαν την Silicon Valley Bank σε μια κατάρρευση που καθήλωσε δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο Αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Νωρίτερα οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα, καθησυχάζοντας πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποτυχία της Signature ακολούθησε το κλείσιμο της Silicon Valley Bank την Παρασκευή , το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Οι επενδυτές ενοχλήθηκαν από την ταχύτητα με την οποία η SVB που εστιάζει στις startup, ο 16ος μεγαλύτερος δανειστής στις ΗΠΑ, ανατράπηκε από τις αναλήψεις πελατών. Το επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία από τις τράπεζες των ΗΠΑ, προκαλώντας ταχεία δράση από κυβερνητικούς αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η FDIC δημιούργησε μια τράπεζα διάδοχο «γέφυρα» την Κυριακή, η οποία θα επιτρέψει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα. Οι καταθέτες και οι δανειολήπτες της Signature Bank θα γίνουν αυτόματα πελάτες της bridge bank, ανέφερε η FDIC.

Σε δήλωσή της, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ την Κυριακή θα παράσχουν «αυξημένη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος».

«Πολλοί καταθέτες σε αυτές τις τράπεζες είναι μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν την οικονομία της καινοτομίας, και η επιτυχία τους είναι το κλειδί για την εύρωστη οικονομία της Νέας Υόρκης», είπε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Το 2018, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον νόμο για την οικονομική ανάπτυξη, τη ρυθμιστική ανακούφιση και την προστασία των καταναλωτών, ο οποίος απέσυρε βασικούς κανονισμούς στο νομοσχέδιο Dodd-Frank.

Ο νόμος Dodd-Frank Act που δημιουργήθηκε στον απόηχο του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, προσπάθησε να βελτιώσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρούνταν δυνητικά «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» και ως εκ τούτου υπόκεινται σε μια σειρά αυστηρών δοκιμών και ρυθμίσεων.

Τις εξελίξεις στις ΗΠΑ παρακολουθεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δηλώνωντας βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) έχει κινητοποιηθεί για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταθετών και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ έχει ρευστοποιήσει τα μισά από τα διαθέσιμα της SVB, προκειμένου να επιστρέψει στους καταθέτες μέχρι 250.000 δολάρια (που είναι το ποσό μιας εγγυημένης κατάθεσης) σήμερα και μέχρι το 50% του υπολοίπου τους σε 1-2 μέρες

Από την άλλη, στην Βρετανία παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα. Η Royal Group, μια επενδυτική εταιρία που ελέγχεται από έναν αξιωματούχο της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της θυγατρικής εταιρίας της Silicon Valley στην Βρετανία. Σύμφωνα με το Βloomberg, μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό που τρομάζει είναι ότι η SVB δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αυτό το πρόβλημα, μεταδίδει το CNN. Οι αμερικανικές τράπεζες είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε "μη πραγματοποιηθείσες ζημίες" (περιουσιακά στοιχεία οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν πουληθεί ακόμα) στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την FDIC.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

“Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ”, δήλωσε ο Μενέντεζ στην εκπομπή "Meet the Press" του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.