E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά ξεβράζονται στις ακτές όλου του κόσμου

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ψάρια και πλάσματα του γλυκού νερού και της θάλασσας πεθαίνουν μαζικά

Γιατί ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά ξεβράζονται στις ακτές όλου του κόσμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/3/2023 | 13:58

Νεκρά ψάρια στη Φλόριντα, νεκρές φάλαινες στο Νιού Τζέρσεϊ, αχινοί, αστερίες και καραβίδες νεκρά στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, μαζικοί θάνατοι ψαριών στην Πολωνία.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ψάρια και πλάσματα του γλυκού νερού και της θάλασσας πεθαίνουν μαζικά, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες για τα αίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μερικές περιπτώσεις, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγεί σε άνθηση των φυκιών, που «αφαιρούν» το οξυγόνο από τα ψάρια.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών και τα θαλάσσια κύματα καύσωνα απομακρύνουν τα θαλάσσια πλάσματα από τους συνηθισμένους βιοτόπους τους. Παράλληλα, ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ακτοπλοΐα είναι ύποπτες για μία σειρά πρόσφατων θανάτων θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρονται στη συνέχεια διάφορα περιστατικά με θανάτους υδρόβιων πλασμάτων σε όλο τον κόσμο πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κόκκινες παλίρροιες - δολοφόνοι στη Φλόριντα

Οι κόκκινες παλίρροιες έχουν οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες ψάρια στις ακτές της νοτιοανατολικής Φλόριντα τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάλογο σκηνικό με χιλιάδες νεκρά ψάρια, που ξεβράστηκαν, σημειώθηκε και στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο το περασμένο καλοκαίρι.

Οι κόκκινες παλίρροιες είναι όταν μεγάλος αριθμός φυκιών βάφουν το νερό κόκκινο. Αυτές οι τοξικές εξάρσεις δημιουργούνται όταν οι άνεμοι που πνέουν στην επιφάνεια του ωκεανού στην ουσία «ωθούν» το νερό μακριά και φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσουν τα φύκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φύκια απ' την πλευρά τους παράγουν τοξίνες που μπορούν να σκοτώσουν τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια που τα καταναλώνουν. Επίσης, είναι και επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Παράλληλα, εμποδίζουν το φως του ήλιου να φτάσει στα υποβρύχια φυτά, στερώντας από τα ψάρια το οξυγόνο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον «χρόνο και την ένταση» της ανάκαμψης των ακτών, οδηγώντας πιθανώς σε περισσότερες συνθήκες με άνθηση φυκιών κατά μήκος της Δυτικής Ακτής.
Τα θερμότερα νερά που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν άλλους τύπους επιβλαβών φυκιών, λέει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τα τοξικά γαλαζοπράσινα φύκια προτιμούν θερμότερα νερά. Οι καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα επιδεινωθούν στο μέλλον, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άνθηση των φυκιών προκαλώντας τη διαρροή θρεπτικών συστατικών από τη στεριά στο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές υποψιάζονται ότι μια ενδεχόμενη άνθιση φυκιών ευθύνεται για τα νεκρά ψάρια και τα θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων αχινών, αστεριών και καραβίδων, που ξεβράστηκαν στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα θυελλώδους καλοκαιριού στην περιοχή.

Οι επιστήμονες επιμένουν ωστόσο ότι δεν είναι μόνο τα παράκτια περιβάλλοντα που κινδυνεύουν από τις επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών. Οι ξηρασίες, που μπορεί να γίνουν πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να προκαλέσουν εισβολή θαλάσσιων φυκιών σε γλυκά νερά, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές σε λίμνες στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η άνθιση των φυκιών ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από τον άνθρωπο. Ένα σπάνιο φύκι που πιστεύεται ότι οδήγησε σε μαζικό θάνατο ψαριών στον ποταμό Όντερ, μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας πέρυσι, εικάζεται ότι μπορεί να προκλήθηκε από βιομηχανικά απόβλητα που έπεσαν στον ποταμό, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές.

Χιλιάδες μικροί πιγκουίνοι ξεβράστηκαν νεκροί στη Νέα Ζηλανδία

Όταν χιλιάδες μικροί πιγκουίνοι ξεβράστηκαν νεκροί στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούνιο, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν οδήγησε τους πιγκουίνους σε βαθύτερα και πιο κρύα νερά.

Αυτό έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία να δημιουργήσουν ασφαλή περιβάλλοντα διαβίωσης, να αναπαραχθούν και να βρουν τροφή. Παράλληλα, έμεινα εκτεθειμένοι σε αρπακτικά των βαθέων ωκεανών.

Στην Τασμανία, ορισμένα πλάσματα της θάλασσας δεν έχουν πού να πάνε για να ξεφύγουν από την αύξηση της θερμοκρασίας επειδή δεν μπορούν να μεταναστεύσουν νοτιότερα στα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός των κοινών θαλάσσιων δράκων (Phyllopteryx taeniolatus) είχε μειωθεί κατά 57% την τελευταία δεκαετία στις περιοχές που παρακολουθούσαν, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο στο Conversation ο Graham Edgar, θαλάσσιος οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Οι αστερίες της θάλασσας και οι αχινοί έχουν επίσης βιώσει «απότομη μείωση πληθυσμού» κατά την ίδια περίοδο, είπε.

Σύμφωνα με μια μελέτη πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί τα επόμενα 300 χρόνια καθώς οι ωκεανοί απορροφούν την υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από τον άνθρωπο και «καίει» ουσιαστικά τους δικούς τους βιότοπους.

Ήδη από το 2021, οι ωκεανοί περιείχαν περισσότερη θερμική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων πριν από έξι δεκαετίες.

Φάλαινες και δελφίνια πεθαίνουν αφού ξεβραστούν τις ακτές

Στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αυτόν τον χειμώνα, έχει παρατηρηθεί έξαρση στους θανάτους φαλαινών και δελφινιών. Περισσότερες από 12 καμπουροφάλαινες και υπό εξαφάνιση απειλούμενες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού αποκλείστηκαν σε ή κοντά σε παραλίες από τη Βόρεια Καρολίνα στη Νέα Υόρκη μεταξύ Δεκεμβρίου και αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Οκτώ δελφίνια ξεβράστηκαν επίσης πρόσφατα στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι αρμόδιοι στο Νιού Τζέρσεϊ είπαν ότι οι αλλαγές στην χημική σύνθεση της θερμοκρασίας και του νερού, όπου και αποδίδεται η κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να είναι η αιτία που έλκει τα ψάρια με τα οποία τρέφονται οι φάλαινες στα ανοιχτά των ακτών.

Τότε οι φάλαινες, προκειμένου να τραφούν, ρισκάρουν να συγκρουστούν με διερχόμενα πλοία. Έρευνες που έγιναν υποδεικνύουν ότι οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι από τις βασικές αιτίες θανάτων των φαλαινών.

Ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες για τους θανάτους αυτούς σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αν και κυβερνητικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση που να συνδέει τις ανεμογεννήτριες με τους θανάτους των φαλαινών.

Ωστόσο, αρκετές ανεμογεννήτριες έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή όπου έχει ξεβραστεί τεράστιος αριθμός νεκρών καμπουροφαλαινών από το 2016.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πάντα γιατί οι φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά ξεβράζονται στις ακτές. Εκατοντάδες φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν στις απομακρυσμένες ακτές της Νέας Ζηλανδίας, στα νησιά Chatham, σε δύο ανεξάρτητα περιστατικά με μαζικούς θανάτους πέρυσι, με διαφορά μόλις λίγων ημερών. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, περίπου 200 φάλαινες είχαν πεθάνει στην Ταζμανία.

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε ποταμό

Η έλλειψη οξυγόνου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των πρόσφατων πλημμυρών, ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία για τους θανάτους εκατομμυρίων ψαριών τον περασμένο μήνα στην νοτιοανατολική Αυστραλία.

Η Joy Becker, ειδική για τα υδρόβια πλάσματα στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, περιέγραψε το περιστατικό ως ένα «συμβάν του μαύρου νερού».

Σε αυτή την περίσταση, οι πλημμύρες προκάλεσαν την είσοδο πολλών οργανικών υλικών στο σύστημα του ποταμού. Ακολούθησε μια περίοδος με υψηλές θερμοκρασίες του αέρα που οδήγησαν με τη σειρά τους «μείωση του οξυγόνου στον ποταμό» όπως είπε.

Τα ψάρια χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να επιβιώσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Γιατί έχουμε τόσες πλημμύρες και γιατί έχουμε τόσο ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος;» διερωτήθηκε. «Αυτό που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 33
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.