E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καταζητούμενη η αρχηγός των Pussy Rιot: «Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται»

Μια παράσταση κατά την οποία καίει ένα ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα NFT μιας Παναγίας σε σχήμα γυναικείου κόλπου, μάλλον ενόχλησε.

Καταζητούμενη η αρχηγός των Pussy Rιot: «Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 31/3/2023 | 13:44

Η Νάντια Τολοκονίκοβα, η ιδρύτρια της ρωσικής καλλιτεχνικής και ακτιβιστικής κολεκτίβας Pussy Rιot, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων της Ρωσίας, αφού το Κρεμλίνο κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον της νωρίτερα φέτος για προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona ανακάλυψε χθες ότι η Νάντια περιλαμβάνεται πλέον στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, αν και η καταχώρηση δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απάντηση, η Τολοκονίκοβα αναφέρει σε δήλωσή της: «Μας απειλούν, αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε φόβο. Θα χρησιμοποιήσω τα εργαλεία που έχω ως καλλιτέχνης και λάτρης της κρυπτογράφησης για να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Δεν είμαι στρατιώτης, είμαι καλλιτέχνης, η τέχνη είναι το όπλο μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι φοβούνται».

«Χουλιγκανισμός με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κριτική που ασκεί η Τολοκονίκοβα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στις όλο και πιο υπερβολικές προσπάθειες λογοκρισίας και καταπίεσης που καταβάλλει, εκτείνεται περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2012, η ίδια και δύο άλλα μέλη των Pussy Rιot καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης για «χουλιγκανισμό με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος» για μια αυτοσχέδια συναυλία με τίτλο Punk Prayer στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, η οποία προέτρεπε την Παναγία να γίνει φεμινίστρια και κατέληγε με μια έκκληση για την εξορία του Πούτιν.

Ωστόσο, οι νέες κατηγορίες φαίνεται ότι προκλήθηκαν από την τελευταία παράσταση τους, Putin’s Ashes (2022), την οποία κινηματογράφησε τον Αύγουστο και δείχνει την ίδια και άλλες έντεκα γυναίκες που φορούν μπαλακλάβες να πυρπολούν ένα πορτρέτο του Πούτιν ύψους τριών μέτρων στην έρημο. Η Tολοκονίκοβα μάζεψε τις στάχτες από το καμένο πορτρέτο του και τις εξέθεσε μαζί με την ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια της πρώτης ατομικής της έκθεσης στην γκαλερί του Jeffrey Deitch στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο.

«Στον Πούτιν μάλλον δεν άρεσε αυτό… Υποθέτω ότι τραβήξαμε αρκετή προσοχή για να τον τρομάξουμε, καθώς συγκεντρώσαμε συμμάχους στη Δύση που ήταν πρόθυμοι να του αντισταθούν και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία» λέει η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πάει ο λογαριασμός στο Instagram

Μέσα σε μια εβδομάδα από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λος Άντζελες, η Τολοκονίκοβα λέει ότι ο λογαριασμός της στο Instagram εξαφανίστηκε «συμπτωματικά» και ανακοινώθηκε η νέα ποινική υπόθεση. «Η αστυνομία συνέλαβε φίλους και συγγενείς και οι δικηγόροι μου μού έστειλαν τα έγγραφα που βρήκαν» προσθέτει.

Τα δικαστικά έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης αναφέρονται επίσης σε ένα NFT που κυκλοφόρησε η Τολοκονίκοβα το 2021, με τίτλο Virgin Mary, Please Become A Feminist (μια γραμμή που προέρχεται από το Punk Prayer).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, το NFT, το οποίο περιλαμβάνει μια εικόνα της Παναγίας σχεδιασμένη σε σχήμα γυναικείου κόλπου, αποτελεί «έκφραση προφανούς ασέβειας σε σχέση με την εικόνα της Παναγίας, που απεικονίζεται με άσεμνη μορφή, έτσι ώστε η εικόνα να γίνεται αντιληπτή ως εξωτερικά παρόμοια με τις ανατομικές λεπτομέρειες των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων».

Το έργο, υποστηρίζουν τα έγγραφα «εκφράζει έτσι ασέβεια, περιφρόνηση για την εικόνα που τιμάται στον Χριστιανισμό».

Η Τολοκονίκοβα πιστεύει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η «πρώτη φορά που η τέχνη από ένα NFT χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο για να προσπαθήσουν να ρίξουν κάποιον στη φυλακή».

Μιλώντας στην εφημερίδα The Art Newspaper όταν το NFT κυκλοφόρησε το 2021, η καλλιτέχνης και ακτιβίστρια σημείωσε πως «διάλεξε αυτή τη μάχη» για να φέρει «περισσότερη θετικότητα, αποδοχή και δημοκρατικά δικαιώματα στον κόσμο» προσθέτοντας: «Δεν σταματάει με τον Πούτιν. Αντιμετωπίζουμε συστημική καταπίεση, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα».

Δείτε το βίντεο

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ»

Σήμερα

Σχολίασε συναδέλφους του που επιχειρούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό»

Σήμερα

Η μητέρα περιγράφει σοκαρισμένη όσα συνέβησαν στο σχολείο με την καθαρίστρια και την κόρη της

«Έπεσε» το Χ

Σήμερα

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη παρουσιάζει η πλατφόρμα «Χ»

Γάζα: Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι στο νοσοκομείο Νάσερ ‑ Διαψεύδει το Ισραήλ

Σήμερα

«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματa Παλαιστινίων στερείται βάσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού

Χαϊδάρι: Μπετονιέρα τούμπαρε στη Λεωφόρο Αθηνών – Βίντεο από τη στιγμή της ανατροπής

Σήμερα

Βίντεο από την ανατροπή της μπετονιέρας στο Χαϊδάρι, στη Λεωφόρο Αθηνών βλέπει το «φως» της δημοσιότητας

Δολοφovία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες ‑ Δικογραφία για 160 άτομα, οι 5 ανήλικοι

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά περίπου 160 άτομα ενώ 67 έχουν συλληφθεί για τη δολοφονική επiθεση στου Ρέντη

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Σήμερα

Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Σήμερα

Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.